ALBAIDA DEMANA A LA UNESCO QUE DECLARE PATRIMONI INMATERIAL EL TOC MANUAL DE CAMPANES

ALBAIDA DEMANA A LA UNESCO QUE DECLARE PATRIMONI INMATERIAL EL TOC MANUAL DE CAMPANES

Per: Joan J. Soler Navarro. Historiador i Crític d’Art.

ALBAIDA DEMANA A LA UNESCO QUE DECLARE PATRIMONI INMATERIAL EL TOC MANUAL DE CAMPANES i LI DEMANA AL CONSELL QUE ALBAIDA SIGA DECLARADA CAPITAL VALENCIANA DEL TOC MANUAL DE CAMPANES.

Albaida ha donat una passa més per a aconseguir que la UNESCO declare el Toc Manual de Campanes Patrimoni Immaterial de la Humanitat amb el suport per unanimitat que el Ple Municipal d’Albaida ha donat a la candidatura.

A més demanem al Consell la declaració d’Albaida com a Capital Valenciana del Toc Manual de Campanes.

Agreixen la tasca del MitMac – Museu Internacional del Toc Manual de Campanes i de les amigues i amics de Campaners d’Albaida aquest repte està a un toc de fer-se realitat.

Conviden a sumar-se a albaidins i amants de les campanes i dels campanars a la revolució de les emocions, sumant-se al projecte: COMPARTEIX I FEM REALITAT ELS SOMNIS!

El Consell de Patrimoni Històric aprovava en desembre de 2020 per unanimitat, a proposta del Ministeri de Cultura, que Espanya presentara la candidatura a la UNESCO

Les entitats culturals Hispània Nostra, Campaners d’Albaida (València) i el Museu Internacional del Toc Manual de Campanes, MitMac, juntament amb tots els campaners i campaneres d’Espanya, han mostrat la seua satisfacció per la decisió del Consell de Patrimoni Històric, aprovada per unanimitat i a proposta del Ministeri de Cultura, que Espanya inicie els tràmits perquè el Toc Manual de Campanes siga declarat per la UNESCO Patrimoni Immaterial de la Humanitat.

Aquesta iniciativa va començar el 21 d’abril de l’any 2018, on les tres entitats culturals, amb motiu de celebrar l’any Europeu del Patrimoni Cultural, van organitzar un gran concert europeu en aquells llocs on s’ha conservat o recuperat el toc manual de campanes. Aquesta iniciativa va ser molt ben acollida i va tindre gran èxit, participant molts països i centenars de campanars i milers de campaneres i campaners.

L’any 2019 ja es va aconseguir un primer objectiu i va ser la declaració per part del Consell de Ministres del Toc Manual de Campanes com a Manifestació Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial, figura de reconeixement i protecció a nivell nacional.

Des de les associacions promotores, Hispània Nostra, Campaners d’Albaida i el MitMac, s’agraeix al Ministeri de Cultura que haja fet seua aquesta iniciativa i treballe amb entusiasme per a aconseguir-la. El Toc Manual de Campanes és un llenguatge universal i, per aqueix motiu, es pretén constituir una candidatura multinacional, de països europeus, però també de països reste del món que es vulguen unir a aquest projecte.

Des de les tres entitats recorden que el toc manual de campanes a Espanya està en perill d’extinció i manifesten la intenció de continuar treballant intensament, juntament amb el Ministeri de Cultura, en l’elaboració d’un expedient per a presentar a la UNESCO, en el qual estiga reflectit la gran riquesa dels tocs tant d’Espanya com d’altres països, que posseeixen aquest patrimoni immaterial, on els grups de campaners i campaneres, tant a Espanya com de la resta del món, encara salvaguarden, amb molt d’esforç.

error: Content is protected !!