BENEIXIDA ACULL L’EXPOSICIÓ I PRESENTACIÓ D’UN LLIBRE QUE RECORDA LA PANTANADA DE TOUS

Divendres 22 d’octubre, 19 h. Saló de plens de l’ajuntament de Beneixida.

Moltes són les coses que s’han escrit, sentit i vist sobre la pantanada que va cobrir d’aigua, un 20 d’Octubre del 1982, les poblacions que ocupen el vast territori des de la Canal de Navarrés a la Ribera. Va ser un esdeveniment que va colpejar diverses esferes de la realitat: la natural, amb els condicionants catastròfics que es varen conjuntar per al fatal desenllaç; les físiques i econòmiques, amb la pèrdua de cases, bens i negocis que varen suposar la roina per a moltíssimes famílies, i les emocionals. Eixa sensació de pèrdua d’identitat com a poble, que va arrancar d’un mos tot el que significa per a un ésser humà la petjada del pas del temps, les tradicions i les vivències, en definitiva un habitat.

El projecte Centre Habitare es la primera pedra per a començar a pensar i generar coneixement compartit per reflexionar sobre l’habitar, i com s’ha perdut progressivament la connexió humana entre com s’esta i com es modifica i transforma.

A partir d’aquest exemple més dràstic se vol parlar de cóm aquesta localitat, i la resta d’afectades, s’han refet i quin ha sigut el peatge que han tingut que pagar davant la reestructuració del seu espai.

HABITARE és el nom el Centre d’Interpretació i Recerca de l’habitar situat al poble vell de Beneixida a partir d’una iniciativa de diversos agents multi-disciplinars i gent del poble amb col·laboració de diverses institucions i universitats. Aquest Centre vol ajudar a fer xarxa per compartir espais i recursos amb altres localitats, associacions, institucions per a fer d’allò que és públic i comú alguna cosa més pròxima. Aquesta xarxa es vol vincular a la recuperació i transformació de la memòria oblidada, l’habitar contemporani i el patrimoni. Per això no sols es vol involucrar a les localitats del territori en la recerca des de la seua experiència, si no que les contrastarà amb altres d’àmbit internacional.

Ara i en aquest acte es presenta el llibre que recull tots aquest anys en els que hem estat recollint, ordenant i posant seny allò que va ocorrer. Des de 199 amb BANUSAÏDI colectiu que no volia pedre i luitava conatra l’anmèsia col·lectiva i ara com a CENTRE HABITARE de recerca i mediació.

Director i coordinador: Rafael Tormo Cuenca

Coordinació projectes expositius: Miguel Mallol

Coordinació de projectes de mediació: Laura Pastor Psicopedagoga

Disseny expositiu: Adrián Ripoll Ortolà

Col·laboradora: Elena Llácer Velert

error: Content is protected !!