Coneixem els premis literaris ‘‘Ciutat de València’’ en la seua 39 edició

Glòria Tello destacava “la quantitat d’obres presentades, que és una mostra de la globalització d’estos premis municipals que dinamitzen el sector literari”

Els jurats de la XXXIX edició dels Premis Literaris Ciutat de València, convocatòria en què han participat 1.772 escriptors i escriptores (1.252 més que l’any passat), han resolt concedir els guardons a les següents:

  • Premi Isabel de Villena de narrativa en valencià: José Francisco Franco Martínez, amb l’obra ‘‘Vida del lletrat Mateu de Bel, contada en llengua viva’’.
  • Premi Josep Vicent Marqués d’assaig en valencià: Antoni Defez, amb l’obra ‘‘De la pròpia veu a la veu pròpia’’.
  • Premi Josep Escalante de teatre en valencià: Sergi Berbel, amb l’obra ‘‘Ella i màquina’’.
  • Premi Maria Beneyto de poesia en valencià: Eduardo Marco Escamilla, amb l’obra ‘‘Ultramarins’’.
  • Premi Vicente Blasco Ibáñez de narrativa en castellà: Ángel Juan Alloza Aparicio, amb l’obra ‘‘La pesquisa de los tesoros ocultos’’.
  • Celia Amorós d’assaig en castellà: Herminia Luque Ortiz, amb l’obra ‘‘Los ojos pintados y relumbrantes de la serpiente’’.
  • Premi Juan Gil-Albert de poesia en castellà: Mª Carmen Caramés Gorgal, amb l’obra ‘‘De tu tacto’’.

El premi Max Aub de teatre en castellà ha quedat desert.

Els noms dels guanyadors i guanyadores dels Premis Literaris Ciutat de València s’han donat a conèixer en concloure les reunions dels huit jurats, celebrades a l’Ateneu Mercantil i presidides per diferents regidors i regidores de l’Ajuntament. La responsable de Patrimoni i Recursos Culturals, Glòria Tello, ha recordat “la quantitat d’obres presentades que és una mostra de la globalització d’estos premis municipals que dinamitzen el sector literari”.

“Enguany ha sigut la primera convocatòria en la qual s’ha admés l’enviament d’originals de manera digital, superant així l’obstacle que suposava el fotocopiat, enquadernat i remissió de diverses obres, en alguns casos de centenars de pàgines”, ha indicat la regidora en destacar que amb esta mesura, “a més d’aconseguir un menor impacte mediambiental, s’ha incrementat, de manera extraordinària, la participació en totes les categories”. Així, dels 520 originals presentats en 2020 s’ha passat a 1772 en l’edició de 2021, dels quals 708 pertanyen a la categoria de poesia en castellà, i 606 a la de narrativa en la mateixa llengua. En totes les modalitats, s’ha duplicat el nombre d’obres a concurs, i en alguna s’ha triplicat.

“Igualment, la procedència de les obres també s’ha convertit en molt més global, ja que si bé arribaven originals de diversos països en anteriors convocatòries, enguany han sigut centenars els llibres enviats des de països com per exemple l’Argentina, Colòmbia o Mèxic, sense oblidar la presència de diversos títols procedents de països com per exemple els Estats Units, Guinea Equatorial, Paraguai, Puerto Rico, Xile, Nicaragua, Hondures, El Salvador o Nova Zelanda, entre altres”, ha manifestat l’edil.

Com és costum dels Premis Literaris “Ciutat de València”, en els jurats i prejurats, han intervingut diverses escriptores, escriptors i intel·lectuals de reconegut prestigi que han obtingut en alguna edició anterior el premi. Autors que formen part d’institucions o que posseixen una trajectòria d’absoluta solvència.

Com en anteriors edicions, l’Ajuntament de València tornarà a propiciar la millor difusió de les obres guanyadores gràcies als acords amb les editorials Bromera i Edicions del Bullent, per als llibres en valencià, i amb Pre-Textos i Ñaque, per a les obres en castellà, cases editores de reconegut prestigi per a ajudar a créixer la rellevància dels Premis Literaris Ciutat de València.

Les obres guanyadores no sols seran publicades i els seus autors percebran una dotació econòmica, sinó que també rebran una escultura de Miquel Navarro, un dels grans artistes contemporanis valencians.

error: Content is protected !!