DANSA VALÈNCIA PROGRAMA 25 COMPANYIES EN 11 ESPAIS DIFERENTS DE LA CIUTAT

DANSA VALÈNCIA PROGRAMA 25 COMPANYIES EN 11 ESPAIS DIFERENTS DE LA CIUTAT

La 34 edició del festival se celebra del 10 al 18 d’abril

La cita amb les arts del moviment acull quatre estrenes absolutes

Entre la programació hi ha quatre premis nacionals de dansa

La secretària autonòmica de Cultura i Esport, Raquel Tamarit, ha presentat la programació de la 34 edició del festival Dansa València. La cita amb les arts del moviment, organitzada per la Conselleria a través de l’IVC se celebrarà del 10 al 18 d’abril. L’Ajuntament de València i la Diputació de València col·laboren en aquest esdeveniment anual que celebra la dansa en 11 espais diferents de la ciutat.

En la presentació de l’edició de 2021 han estat també la directora artística del festival, María José Mora; la regidora d’Acció Cultural de l’Ajuntament de València, Maite Ibáñez; i la directora del Teatre Escalante, Marylène Albentosa.

Segons Tamarit: “El programa que presentem hui és el resultat de molts mesos de gestió gràcies a un treball conjunt de transició entre Mar Jiménez i María José Mora, que han realitzat una proposta excepcional en qualitat i obertura a nous públics del festival de referència de la dansa al nostre territori”, i ha continuat: “Dansa València marca l’inici dels nostres festivals d’arts escèniques en viu per a enguany i demostra que amb voluntat, esforç i il·lusió es pot perfectament programar amb seguretat i atenent a totes les mesures que siguen necessàries. El públic necessita respirar dansa, el sector necessita mostrar les seues propostes i nosaltres tenim com a prioritat fer tot això possible”.  

“Celebrem una edició que, a pesar de la situació sanitària, manté una programació molt completa, amb representació de companyies valencianes i creadors d’altres territoris. Dansa València s’expandeix per la ciutat ocupant teatres i museus, i conserva els apartats per a la difusió i el coneixement entorn de la dansa. Pretenem que la ciutadania gaudisca de les arts del moviment i que els professionals puguen desenvolupar el seu treball de manera òptima en un any que està sent molt complex per al sector de les arts escèniques”, apunta la directora artística del festival, María José Mora.

Dansa València acull enguany el treball de 25 companyies, 10 d’aquestes valencianes i 15 de la resta de l’Estat. En concret, de Catalunya, Madrid, País Basc, Andalusia, Balears, Canàries, Extremadura i Navarra. En total s’han programat 34 representacions, de les quals quatre són estrenes absolutes.

Estrenes absolutes

Titoyaya Dansa (València) realitzarà la posada de llarg del seu segon espectacle de dansa inclusiva, ‘Soledad’, el 17 d’abril al Teatre Rialto. Es tracta d’una obra intergeneracional, multicultural i multidisciplinària, que consta d’un elenc heterogeni format per persones majors, ballarins de la companyia i joves extutelats en procés d’emancipació.

Paula Serrano (Alcoi) també li ha donat un enfocament social a la seua proposta, que en el seu el cas incideix en la diversitat funcional. ‘Antes de que todos lo sepan’, prevista el 15 d’abril en Espacio Inestable, és un dispositiu escènic que investiga com crear una coreografia sense servir-se del sentit de la vista.

El 16 d’abril a La Mutant, Mou Dansa (València), aborda en ‘Fake Life, el que ells mateixos denominen “la malaltia dels nostres dies”, expressió amb què es refereixen a l’atenció residual, l’autoengany, la imposició social i l’aparença imperants en les societats contemporànies.

Per la seua banda, Marea Danza (València) estrena ‘Rebelión’ el 14 d’abril al Teatre Martín i Soler del Palau de les Arts. Aquesta producció de Teatre Escalante és una de les quatre que conformen el cicle Danseta, desenvolupat en col·laboració amb el centre teatral de la Diputació de València.

Panorama valencià

També procedeixen de València Taiat Dansa, que en ‘TRES de Ballet Triádico’ exploren les possibilitats i la revolució visual, estètica, espacial i performativa del Ballet Triádico d’Oskar Schlemmer. La seua revisió contemporània de l’emblemàtica peça tindrà lloc els dies 14 i 15 d’abril al CCCC.

La Sala Matilde Salvador rep el 14 d’abril la proposta de Lola Boreal (València) ‘Rodem?’, una peça de dansa teatre que qüestiona la visió social i personal sobre els usuaris de cadires de rodes amb una mirada àcida i humorística.

La resta de companyies procedents de la Comunitat Valenciana en aquesta edició del festival són La Coja Dansa (València), la producció de la qual ‘El cuento de Persépolis’ forma part de Danseta, i CocinandoDanza (València), Compañía Marroch (Alacant) i Tangen|Benzal (Ontinyent), que formen part del cicle Moviments Urbans, en què un total de huit companyies serviran d’aperitiu al festival el cap de setmana del 10 i l’11 d’abril. Les propostes, inicialment plantejades per a espais a l’aire lliure, s’han traslladat al Museu de Belles Arts i el CCCC com a conseqüència de la normativa vigent d’ús de l’espai urbà.

Segells de qualitat

Entre la selecció d’enguany hi ha quatre premis nacionals de dansa. Dins de Moviments Urbans està programat el solo ‘Bach’, de la companyia Mal Pelo (Girona), que el van rebre en 2009. La coreografia de ‘Rebelión’, de Marea Danza ve firmada per Olga Pericet, que va rebre el màxim guardó del Ministeri de Cultura en 2018.

Israel Galván (Sevilla), guardonat en 2005, representarà el 15 d’abril al Teatre El Musical el seu solo ‘El amor brujo. Gitanería en un acto y dos cuadros’. En solitari, i tan sols a partir de la vibració de les cordes d’un piano i del cant de David Lagos, el ‘bailaor’ transforma en moviment una de les peces més emblemàtiques i internacionals de la història de la música espanyola.

Daniel Abreu (Canàries), Premi Nacional de Dansa 2014, també afronta un solo. El Teatre Rialto serà l’escenari on el 14 d’abril ballarà ‘El hijo’, en què a través de la poètica de la imatge i del so reflexiona sobre l’experiència de la filiació, la relació amb els cicles naturals i els sistemes.

Altres espectacles llorejats previstos en aquesta edició de Dansa València són ‘Filia et Fòbia’, de La Taimada (Barcelona), primer premi del 34 Certamen Coreogràfic de Madrid_2020, i ‘Trama’, de Roser López Espinosa (Barcelona), millor coreografia 2019 en els XXII Premis de la Crítica. Els primers estan programats els dies 17 i 18 d’abril a l’Espacio Inestable i la ballarina i coreògrafa catalana, el 17 d’abril al Teatre Principal,

Finalment, els intèrprets de la proposta de Raquel Klein (Eivissa) ‘Wu Wei’, Blanca Tolsá i Jacob Gómez, es van alçar amb el guardó als millors intèrprets de dansa en els Premis Butaca 2020. La peça coreogràfica, programada el 18 d’abril al Teatre Principal, investiga el temps i la seua percepció.

Emocions del present

“En aquesta edició d’inevitable canvi per a públic i creadors, invitem a perdre’ns en una trama d’emocions en què es dona espai a les fòbies i inseguretats, a la soledat i el buit. No hi ha descans per al moviment que vol expressar el dolor, la bellesa i el compromís amb la realitat que experimentem”, avança la directora artística, María José Mora.

Els ecos del present convuls que vivim es plasmen en espectacles com ‘Kenophobia’, d’Osa+Mujika (Sant Sebastià) que el 15 d’abril tradueixen la por irracional al buit en una coreografia en què els seus protagonistes mostraran els seus temors al públic, a qui cridaran i amb el qual celebraran els seus traumes.

Chey Jurado & Akira Yoshida (Badajoz, Pamplona), ambdós procedents de les danses urbanes, esbossen el 18 d’abril al Claustre de La Nau el duet ‘Hito’, sobre la bellesa i els horitzons que s’obrin en la pèrdua.

Per a acabar, tant Núria Guiu (Barcelona) com el col·lectiu Kor’sia (Madrid) indaguen en les conseqüències emocionals d’una societat hiperconnectada. La catalana, que a més de ballarina i coreògrafa és estudiant d’antropologia i instructora de ioga iyengar, qüestiona en ‘Spiritual Boyfriends’, programada el 18 d’abril a Carme Teatre, el paper que juga Internet en relació amb el diví, a la immaterialitat, a l’amor, al poder, a les polítiques neoliberals i les seues tècniques de control social i vigilància.

Els madrilenys, en canvi, actualitzen la icona del ballet romàntic per excel·lència, ‘Giselle’, en una proposta de dansa contemporània que aborda l’amor en l’era de l’obsolescència emocional. La cita amb l’amor i el desamor en els nostres dies és el 14 d’abril al Teatre Principal.

L’Institut Valencià de Cultura compta amb una important presència alacantina en el seu festival Dansa València

  • Tres de les deu companyies valencianes que participen enguany en Dansa València compten amb presència alacantina
  • Marroch, Paula Serrano i Gustavo Ramírez seran la representació alacantina en la 34 edició del festival Dansa València

Alacant(30.03.21). L’Institut Valencià de Cultura ha presentat la 34 edició del festival Dansa València, que se celebrarà a la capital del Túria del 10 al 18 d’abril.

Es tracta d’una àmplia programació que exhibeix enguany el treball de 25 companyies, 10 valencianes i 15 de la resta d’Espanya. En total, s’han programat 34 representacions en 11 espais diferents, de les quals 4 són estrenes absolutes.

La presència alacantina en Dansa València 2021 arriba de la mà de la companyia de Santa Pola Marroch, l’artista alcoiana Paula Serrano i del ballarí i coreògraf Gustavo Ramírez, de San Fulgencio, al capdavant de la companyia Titoyaya Dansa.

Dansa València arrancarà els dies 10 i 11 d’abril amb el cicle ‘Moviments Urbans’. La proposta engloba un total de huit espectacles i sorgeix de la col·laboració amb la Regidoria d’Acció Cultural de l’Ajuntament de València. Des del 14 al 18 d’abril, el festival acollirà un total de 25 companyies.

Marroch (Santa Pola)

Dins d’aquest “aperitiu” del festival, trobem els primers alacantins en Dansa València. La companyia Marroch de Santa Pola (Alacant) presentarà ‘Entre nosotros’ l’11 d’abril a les 12.30 hores al CCCC (Centre del Carme Cultura Contemporània).

Marroch és una companyia de dansa contemporània formada per Salvador Rocher, María Palazón i Melodía García. Frescor i dinamisme són el motor que mou aquest projecte des del qual, a partir de la plasticitat dels seus cossos en moviment, generen en els espectadors diverses sensacions i transmeten ensenyaments que poden aplicar al seu dia a dia.

La idea de l’espectacle sorgeix de la interpersonalitat com a característica de l’ésser humà i la seua necessitat de relacionar-se amb els altres.

‘Entre nosotros’ reflexiona sobre el pes, la responsabilitat de tractar bé l’altra persona, l’atenció i la capacitat de poder discutir i saber reconciliar-se que comporten les relacions interpersonals.

Paula Serrano (Alcoi)

La ballarina alcoiana Paula Serrano posarà en escena la peça ‘Antes de que todos lo sepan’ el 15 d’abril a les 18.00 hores en l’Espai Inestable de València.

Aquesta coreografia és el resultat d’una investigació sobre la creació escènica sense veure. Intencionalment, directora i intèrprets es van negar a sucumbir al judici de valor que ofereix la vista. El resultat és aquest treball que convida l’espectador a imaginar i gaudir de la dansa partint d’un codi de moviment, espai i il·luminació distints, i proposa reflexionar sobre les distintes formes de veure les coses, i sobre les diverses formes en què podem ser vistos.

Paula Serrano (1993) és una ballarina i coreògrafa alcoiana, graduada en el Conservatori Professional de Dansa José Espadero d’Alacant, que va iniciar la seua carrera professional en la Jove Companyia Gerard Collins de València. Ha treballat sota la direcció de coreògrafs com Asun Noales, Gustavo Ramírez, Olatz de Andrés, Maura Morales, Irene García (La Quebrá) i Elvi Balboa. Actualment, estudia coreografia en el CSD de l’Institut del Teatre, mentre ho compagina amb la seua activitat com a ballarina professional i coreògrafa. Paula és artista resident en Graners de Creació 2019-22 amb el suport de la Conselleria de Cultura de la Generalitat Valenciana.

Gustavo Ramírez Sansano (San Fulgencio)

Gustavo Ramírez Sansano (San Fulgencio, 1978) és un dels coreògrafs espanyols més internacionals: distingit com a Étoile de Ballet 2000, guardonat amb el Prix Dom Perignon i nomenat Chicagoans of the Year (Art/Dance), entre altres guardons. Amb més de 45 creacions estrenades en escenaris de tot el món amb companyies tan emblemàtiques com Nederlands Dans Theater, Norrdans, National Dance Company Wales, Hubbard Street, Ballet Hispánico, Buttler Ballet o la Companyia Nacional de Dansa, Gustavo lidera la seua pròpia companyia a Espanya, Titoyaya Dansa, amb la qual fa gires des de 2006 per tot el país.

Titoyaya Dansa participarà en Dansa València el 17 d’abril a les 18.00 hores al Teatre Rialto de València amb la producció ‘Soledad’.

‘Soledad’ és el segon espectacle de dansa inclusiva creat per Titoyaya Dansa. És una obra intergeneracional, multicultural i multidisciplinària, basada en una metodologia participativa en què l’eix central és la soledat no triada. El moviment, la fotografia, la literatura i les arts plàstiques han acompanyat l’equip al llarg del procés creatiu i un elenc heterogeni format per persones majors, ballarins de Titoyaya Dansa i joves extutelats en procés d’emancipació. Aquest espectacle ha sigut seleccionat dins del programa ‘Art for Change’ 2020 de la Fundació La Caixa.

error: Content is protected !!