El festival, del 15 al 23 d’abril, es converteix en cita imprescindible de la dansa per a agents culturals i artistes estatals i internacionals
Acollirà tallers, trobades professionals, taules redones, presentació de projectes i la gravació d’un programa de ràdio en directe
València (18.04.23). Dansa València, el festival organitzat per Cultura de la Generalitat, mitjançant l’Institut Valencià de Cultura, encara la seua pròxima edició amb la voluntat de ser un espai per a la reflexió, la trobada i la promoció de les arts del moviment facturades al nostre país. En la seua 36a edició, del 15 al 23 d’abril, la cita cultural acollirà tallers, trobades professionals, taules redones, presentació de projectes i la gravació d’un programa de la ràdio pública estatal en directe.
“La programació satèl·lit del festival agrupa les activitats de mercat de la dansa de Dansa València, la qual cosa ens converteix en un esdeveniment exclusiu a Espanya, ja que som l’únic festival d’arts del moviment estatal que és, al mateix temps, espai d’exhibició i fira comercial. Aquest fet redunda en un posicionament cultural de València com a ciutat que abraça i enalteix la dansa com a art i com a indústria. Ens hem convertit en un focus d’atracció d’artistes i agents culturals. En aquesta edició comptem amb la presència de professionals de diferents països d’Europa i ampliem la projecció del festival amb l’assistència de representants del Canadà i Llatinoamèrica, i l’objectiu complit que el treball tinga continuïtat al llarg de tot l’any”, avança la directora, María José Mora.
L’alta presència de professionals confirma Dansa València com la cita imprescindible de la dansa contemporània a Espanya. Uns 180 agents de la cultura estatal i internacional assistiran al festival del 19 al 23 d’abril, interessats per conéixer les propostes artístiques. Durant aquests dies, a més de disfrutar del programa d’espectacles i de la ciutat, tindran una agenda de trobades professionals a través de les activitats satèl·lit previstes per a activar la visibilitat i la circulació de la dansa al nostre país.
Jornades professionals obertes al públic
El treball professional s’obri al públic interessat a conéixer en detall els col·lectius que creen i impulsen la dansa contemporània a Espanya. Així, el 18 d’abril, la Xarxa de Teatres Alternatius ha organitzat, a la sala 7 de l’edifici Rialto, la jornada de treball ‘La dansa en les sales independents’, sobre la programació, l’exhibició, la comunicació, el públic i les activitats paral·leles al voltant de la dansa en les sales d’aquesta xarxa que aglutina 56 espais de tot el territori estatal.
L’endemà, 19 d’abril, els pren el relleu l’Acadèmia de les Arts Escèniques amb una taula redona al vestíbul del Teatre Principal, ‘La interacció de les arts en els espectacles de dansa’, en la qual participaran els coreògrafs Rosángeles Valls i Antonio Ruz, la dissenyadora d’il·luminació Olga García i l’escenògraf Luis Crespo.
Com a plataforma per a la dinamització del mercat estatal de dansa, el festival activarà un espai de trobada entre artistes, gestors i programadors a través de presentacions breus de projectes, a la sala 7 de l’edifici Rialto, els dies 20 i 21 d’abril. La roda de presentacions té com a títol ‘Pitch & Match’. El seu objectiu és compartir coneixement i propiciar la generació de vincles professionals.
Finalment, el 20 d’abril, el vestíbul del Teatre Principal es convertirà en un estudi de ràdio obert al públic en què es gravarà el programa de Radio 5/RNE ‘A compás’, en una emissió especial dedicada a Dansa València.
Activitats sectorials
El Circuit Cultural Valencià, la Xarxa i les associacions APDCV i AVED han organitzat quatre jornades d’intercanvi d’experiències i dades entre els agents assistents al festival. Seran activitats sectorials, tancades al públic.
El 19 d’abril es farà públic, a la Filmoteca, l’informe anual del Circuit Cultural Valencià, que detallarà les dades dels membres d’aquest projecte de cooperació interinstitucional que agrupa 90 municipis, més la Universitat Jaume I de Castelló i la Universitat d’Alacant.
L’Associació de Professionals de la Dansa de la Comunitat Valenciana (APDCV) repetirà la fructífera experiència de l’edició passada, ‘Compartim Dansa – Xarxa mediterrània de la dansa i el moviment’, els dies 19 i 20 abril, al Centre Cultural La Nau.
La Comissió de Dansa de la Xarxa es reunirà, en el marc de Dansa València, el 20 d’abril, a l’Espai Only You. Aquesta trobada de la Comissió de Ballet, Dansa i Arts del Moviment persegueix elaborar un quadern de recomanacions de Dansa 2023 i treballar la normativa i convocatòria del Circuit Dansa a Escena 2024, que l’any que ve arribarà a la 15a edició.
Finalment, el 21 d’abril, l’Associació Valenciana d’Empreses de Dansa (AVED), en col·laboració amb l’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE) i l’Espai LaGranja posarà en marxa ‘Misión inversa’, una iniciativa per a la trobada en què les companyies de dansa de la Comunitat estableixen contacte i enforteixen relacions amb agents culturals estatals i internacionals.
Tallers d’artistes
El festival acull quatre tallers impartits per artistes i companyies programats durant el festival. El 20 d’abril, María del Mar Suárez ‘La Chachi’ i Poliana Lima compartiran sengles formacions amb l’alumnat del Conservatori Superior de Dansa de València i els coreògrafs i ballarins inscrits en Espai LaGranja, respectivament.
La malaguenya impartirà ‘Flamenco para cuerpos no flamencos’, on jugarà amb la rítmica i el rebombori vocal. Per la seua banda, la brasilera oferirà un ‘workshop’ sobre la seua obra ‘Oro negro’. Per a Poliana Lima, les pràctiques de tècnica i improvisació són una aproximació pedagògica als elements de la dansa que funcionen com a eines útils i necessàries.
L’Espai LaGranja també serà l’espai on tindrà lloc la pràctica formativa dels artistes del KVS Moya Michael i Milo Slayers amb ballarins professionals valencians. Els ballarins de la Companyia Reial de Teatre de Brussel·les impartiran un taller creatiu, els dies 20, 21 i 22 d’abril, en el qual exploraran les narratives i connexions que hi ha entre ambdues ciutats.
Finalment, les quatre integrants de Mucha Muchacha tornen a Dansa València amb la continuació de la seua línia formativa taller-festa, en què, en aquesta ocasió, obrin el procés de creació de la seua última peça, ‘Para cuatro jinetes’. La cita serà a La Mutant el 21 d’abril i s’ha plantejat com un espai de trobada, comunitat i empoderament individual i col·lectiu en el qual compartir materials coreogràfics i ballar la seua versió del folklore del futur.