EL 2 D’AGOST COMENÇA EL PLAÇ PER A LES ADHESIONS A LA MEDALLA D’OR I TÍTOL DE FILL PREDILECTE D’ALCOI A ANTONI MIRÓ

EL 2 D’AGOST COMENÇA EL PLAÇ PER A LES ADHESIONS A LA MEDALLA D’OR I TÍTOL DE FILL PREDILECTE D’ALCOI A ANTONI MIRÓ

Per: Joan J. Soler Navarro. Historiador i Crític d’Art. Membre de ICOM-UNESCO (Consell Internacional de Museus)

Feia unes dies ens fèiem ressò amb satisfacció i orgull de la proposta del nomenament d’ANTONI MIRÓ com a Fill Predilecte del seu Alcoi natal.

En la mateixa mesura volem fer pública la nostra incomprensió que alcoians, veïns del seu poble, (PP, Cs i Vox, es sumen per rebutjar la iniciativa que ha d’honrar un dels alcoians més il·lustres i artistes universals. Amb esta oposició i tot, l’ajuntament d’Alcoi nomenarà fill predilecte de la ciutat i donarà la seua medalla d’or a l’artista local Antoni Miró, amb els vots en contra del PP, Ciutadans (Cs) i Vox.

L’alcalde alcoià, el socialista Antonio Francés, ha anunciat que portarà a ple la proposta davant la qual els tres partits de la dreta han anunciat el seu vot negatiu amb l’argument del posicionament de Miró a la independència catalana.
L’Ajuntament d’Alcoi ha publicat els models perquè aquelles entitats o particulars que ho desitgen s’adherisquen a la proposta anunciada per l’alcalde, Toni Francés, de concedir les distincions de Medalla d’Or i títol de Fill Predilecte a l’artista Antoni Miró.

Els models d’adhesió estan a l’apartat de Cultura del web municipal (l’enllaç directe és: https://www.alcoi.org/ca/areas/cultura/cca/noticias/noticia_0004.html) i el termini per a presentar-los estarà obert des del dia 2 d’agost i fins al 5 de setembre.

Les entitats que desitgen sumar-se hauran de presentar el document de manera telemàtica, a través de la seu electrònica municipal. Per a això, hauran de seleccionar “Tots els tràmits” i dins de l’apartat “àmbit”, hauran de triar “Educació, Cultura, Oci i Esports” i marcar la secció “Concessió d’honors i distinció”.

D’altra banda, els particulars que vulguen adherir-se podran seguir el mateix procediment telemàtic, encara que comptaran a més amb l’opció d’enviar el document emplenat i signat per correu electrònic a l’adreça protocol@alcoi.org o entregar-ho presencialment en la recepció de l’IVAM CADA Alcoi, al carrer Rigoberto Albors, 8. Podran fer-ho de dimecres a divendres, en horari d’11.00 a 14.00 hores i de 17.00 a 20.00 hores.

L’ajuntament d’Alcoi preveu portar a la Comissió de Serveis la ponència en la qual s’argumenta el perquè d’aquests reconeixements. Una vegada finalitzat el període per a presentar les adhesions, aquestes s’afegiran a la ponència, que serà llegida per l’alcalde, Toni Francés, en el Ple Municipal en el qual s’entregaran aquestes distincions i que tindrà lloc el mes vinent de setembre.

En anteriors ocasions, la medalla d’Or de la ciutat ha sigut entregada a personalitats com Camilo Sesto, Ricardo Senabre, Isabel-Clara Simó, Juan Gil Albert, Ovidi Montllor, Amando Blanquer, o Ramón Castañer, entre altres. També ha sigut atorgada a títol col·lectiu a la Universitat Politècnica de València, Assemblea Local de la Creu Roja o el Cos de Bombers d’Alcoi, i recentment al Círculo Industrial, per posar només alguns exemples.

Toni Miró naix a Alcoi en 1944. Viu i treballa en el Mas Sopalmo. En 1960 rep el primer premi de pintura de l’Ajuntament d’Alcoi. Al gener de 1965, realitza la seua primera exposició individual i funda el Grup Alcoiart (1965-72) i en 1972 el “Gruppo Denunzia” en Brescia (Itàlia). Són nombroses les seues exposicions dins i fora del nostre país, així com els premis i esments que se li han concedit. Membre de diverses acadèmies internacionals.

En la seua trajectòria professional, Miró ha combinat una gran varietat d’iniciatives, des de les directament artístiques, on manifesta la seua eficaç dedicació a cadascun dels procediments característics de les arts plàstiques, fins a la seua incansable atenció a la promoció i foment de la nostra cultura.

Cal destacar així mateix la creació de la Càtedra d’Art Contemporani Antoni Miró, amb l’objectiu de promoure, contribuir al coneixement i a la difusió de l’art contemporani, especialment valencià, duta a terme per la Universitat d’Alacant, juntament amb Antoni Miró, l’Ajuntament d’Otos i l’Ajuntament d’Alcoi.

Carme Jorques

En contra de la oposició dels partits conservadors, ens val com a mostra una de les primeres reaccions públiques que ens arriba del mon dels artistes.

Així, l’artista plàstica, comissaria d’exposicions i professora jubilada, ha manifestat: “Rebre qualsevol reconeixement i honor, amb el rebuig dels tres grups franquistes, neo feixistes i neo democràtic, crec que és un motiu més per estar orgullós.

Però, independentment, queda clar, novament, que una colla d’illetrats, ignorants de l’Art i la Cultura, amb un autoodi ferotge a la nostra cultura i una manca total d’escrúpols, segueixen de nou atacant, com ho han fet tants segles, impunement.

El acarnissament i la fixació contra la nostra Cultura i llengua ens manté en una anomalia democràtica permanent.

No podem consentir un nou atac, de la “política paleta” i que passi per sobre de la Cultura i l’Art, no sense manifestar el nostre clar rebuig.

Si algú mereix ser nomenat “Fill Predilecte d’Alcoi” és Antoni Miró i utilitzar la seva evident renom perquè parlin d’ells i els seus irrelevancias, els deixa “amb el cul a l’aire”.

Proposo un escrit dels artistes denunciant que es passin pel forro l’Art i la Cultura per motius polítics”.

error: Content is protected !!