EL CARME REFLEXIONA SOBRE ELS ORACLES EN L’ERA DE LA INTEL·LIGÈNCIA ARTIFICIAL AMB L’EXPOSICIÓ ‘BIENNAL 2064’

La mostra, disponible fins al 9 de juliol, és fruit d’un projecte col·lectiu d’investigació sobre la predicció del futur i la seua connexió amb la intel·ligència artificial

Una coproducció del CCCC de València; Bòlit, Centre d’Art Contemporani de Girona, i La Virreina – Centre de la Imatge de Barcelona

El director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV) i el Centre del Carme, José Luis Pérez Pont, ha presentat ‘Biennal 2064’, una exposició sobre els efectes dels règims de predicció en la producció cultural. La mostra, comissariada per Roc Albalat, Jorge Luis Marzo i Arturo / Fito Rodríguez, és el fruit d’un projecte d’investigació conjunt de Roc Albalat, Clara Boj i Diego Díaz, María Cañas, Col·lectiu Estampa, Núria Giménez Lorang, Jorge Luis Marzo, Júlia Montilla, Àngela Novo, Roc Parés i Arturo / Fito Rodríguez,  sobre els oracles en l’era de la intel·ligència artificial.

‘Biennal 2064’ és una producció conjunta del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana; Bòlit, Centre d’Art Contemporani de Girona, i La Virreina – Centre de la Imatge de Barcelona. Després de passar per Girona i Barcelona, pot veure’s a la Sala Dormitori del Centre del Carme fins al 9 de juliol. 

L’exposició parteix de la premissa que si els dispositius digitals acumulen tantes dades és per a projectar tot tipus de pronòstics de futur, fent que els algorismes prenguen el relleu dels antics oracles. No obstant això, aquests nous auguris tenen tots els punts per a complir-se: quan prediuen el futur, descarten del present tot el que no el fa possible. Així mateix, editen el passat només en relació amb la predicció que han fet. Mitjançant aquestes lògiques, la predicció s’ha convertit en una eina per a refinar les possibilitats del que pot ser viscut i pensat en el futur.

“Amb aquesta exposició abordem una projecció de com serà l’art i la cultura visual en un temps futur, des d’un concepte tecnològic. Aquest és un projecte que té un especial interés, ja que realitza una prospecció indagatòria del futur, per a abordar el possible impacte de la intel·ligència artificial en l’àmbit de la creació artística i en la vida en general”, assenyala el director del Consorci de Museus i del Centre del Carme, José Luis Pérez Pont.

El projecte es desenvolupa a través de materials i documents principalment audiovisuals i concebuts per a estar connectats conceptualment entre si, així com per a afavorir una logística lleugera de transport i muntatge entre els centres expositius vinculats al projecte, per tal de generar una proposta cultural més sostenible.

El catàleg de l’exposició està disponible per a descarregar en pdf de manera gratuïta açí:https://www.consorcimuseus.gva.es/publicaciones/biennal_2064/

La cultura gestionada per la intel·ligència artificial

‘Biennal 2064’ planteja un certamen d’art celebrat d’ací a 40 anys i gestionat per una intel·ligència artificial anomenada The App, sorgida després que els algorismes i les indústries de dades dominen la producció cultural. The App és capaç de gravar i reproduir qualsevol ficció artística, sempre que haja sigut imaginada, i converteix aquesta fictícia biennal en el certamen de referència a escala mundial.

Però The App també revela l’existència de ‘gaps’ en les dades, que es poden atribuir a experiències i pràctiques culturals del passat que no havien sigut processades, i que han generat clivelles i singularitats durant els últims quaranta anys, com les accions de Kriska Li en els anys trenta, els fets de la sonda Voyager, l’anacronisme, els corrents psíquics dels quaranta i cinquanta, els AIconostàsics; experiments destinats a malmetre l’auguri, a interrompre la predicció, a desertar del futur.

Aquestes experiències i pràctiques són l’eix de l’exposició: rastrejar-les, identificar-les i posar-les en valor per a traçar tot el que va quedar fora de la predicció. “L’objectiu últim d’aquest projecte no és un exercici de ciència-ficció, sinó al contrari, es tracta de descriure la implantació actual dels models

de governança matemàtica en un context percebut com a incert i volàtil, i els seus efectes en la constitució de les memòries culturals”, asseguren els comissaris de la mostra.

La ‘Biennal 2064’ és una gran exposició d’art immersiu que parla d’obres oblidades, de sinergies marginals, de visions descartades al llarg de quaranta anys. Pot visitar-se fins al 9 de juliol a la Sala Dormitori del Centre del Carme.

error: Content is protected !!