EL CCCC PRESENTA ‘FRUTAS DE DISEÑO’, UN RECORREGUT PER LA HISTÒRIA DE LA GRÀFICA EN LES MARQUES DE FRUITA

EL CCCC PRESENTA ‘FRUTAS DE DISEÑO’, UN RECORREGUT PER LA HISTÒRIA DE LA GRÀFICA EN LES MARQUES DE FRUITA

  • Una exposició sobre el disseny de les marques de fruita des dels anys cinquanta fins a l’actualitat, amb 250 papers de seda, 120 caixes i 360 etiquetes
  • Després de l’èxit collit a Madrid, ‘Frutas de diseño’ arriba a València coproduïda pel CCCC i com a part de la programació de World Design Capital València 2022

El Centre del Carme Cultura Contemporània obri hui l’exposició ‘Frutas de diseño’, un recorregut visual pel disseny de les marques de fruita des de la dècada dels anys cinquanta fins a l’actualitat. La mostra, coproduïda pel CCCC i el madrileny CentroCentro, forma part del programa oficial de World Design Capital València 2022 i es podrà visitar a la Sala Zero del Centre del Carme fins al pròxim 11 de setembre.

L’estudi El vivero —capitanejat pels dissenyadors Florencia Grassi i Leandro Lattes— hi ha comissariat aquesta exposició, per a la qual han aconseguit reunir 250 papers de seda, 120 caixes i 360 etiquetes de fruita al llarg de les últimes tres dècades. La seua curiositat, admiració i passió per la gràfica en les marques de fruita es materialitza en aquesta mostra que, després del seu pas reeixit pel CentroCentro de Madrid, arriba ara al CCCC.

El director del Centre del Carme i del Consorci de Museus, José Luis Pérez Pont, ha presentat aquest matí l’exposició juntament amb el director general de World Design Capital València 2022, Xavi Calvo, el director de projectes de World Design Capital Valencia 2022, Miguel Arráiz, i els comissaris de l’exposició, Florencia Grassi i Leandro Lattes de l’estudi El vivero.

“L’exposició ‘Frutas de diseño’ ens mostra com el disseny està present en molts més aspectes de la nostra vida diària dels que ens imaginem, i ens ajuda a identificar-lo, a valorar-lo i, com no podia ser d’altra manera, a comprendre’l. Des del Centre del Carme volem trencar barreres i fer que la cultura siga accessible per a totes les persones. Amb el disseny ocorre el mateix, els nostres projectes serveixen per a donar-li visibilitat i acostar-lo a la ciutadania, amb propostes atractives que ajuden a comprendre la importància que té en la nostra vida quotidiana. I tot això és gràcies al gran talent creatiu que tant en el passat com en el present atresora el nostre territori”, assenyala el director del Centre del Carme, José Luis Pérez Pont.

En paraules del director general de la World Design Capital València 2022, Xavi Calvo: “La indústria valenciana de la taronja, per exemple, ha sigut una de les grans exportadores de disseny gràfic de la nostra història més recent. El disseny de les seues etiquetes marcava la diferenciació i la qualitat del producte a l’estranger. Aquesta mostra és una recopilació d’aquell valuós treball que forma part del nostre imaginari social per mitjà d’un producte tan quotidià com la fruita”.

L’evolució del disseny en les marques de fruites

La imatge i la identitat visual que embolica les fruites és part de la gràfica quotidiana dels consumidors. ‘Frutas de diseño’ presenta una selecció de marques conegudes per molts com ara Delirio, Fantasía, Infinita, La Deseada, Solita, La Soculente, Pillín, Pirulí o Top, els logotips de les quals sempre han sigut sinònim d’excel·lència en l’imaginari col·lectiu.

“Aquesta selecció —que inclou més de 250 papers de seda, 150 caixes i 360 etiquetes— no pretén ser completa o definitiva, sinó un arxiu obert que reuneix mostres que s’han recollit durant anys en fruiteries de barri, a les quals s’han sumat exemplars procedents de col·leccionistes, visites a mercats centrals, impremtes, fàbriques de caixes i comercialitzadores de fruites”, comenten els dissenyadors Florencia Grassi i Leandro Lattes, responsables de l’estudi El vivero.

Una evolució visual abans marcada per la il·lustració, que a partir de la dècada dels 50 dona pas als dissenys focalitzats en tipografies, colors plans i cridaners per a crear un univers que forma part del dia a dia dels consumidors, però que havia passat desapercebut fins ara.

Empreses familiars el llegat de les quals ha passat de generació en generació o grans comercialitzadores que treballen amb diferents marques i qualitats de fruites; totes aquestes tenen cabuda en aquesta exposició que demostra com el disseny aconsegueix donar visibilitat a aquelles fruites i a aquells creadors locals que també formen part del disseny contemporani del nostre país.

error: Content is protected !!