EL CONSORCI DE MUSEUS COPRODUEIX A LA PROVÍNCIA DE CASTELLÓ ELS PROGRAMES DE RESIDÈNCIES ‘PHOTO RES’ I ‘CERAMIC RES’

Impulsats per l’associació Co-net Art, amb la coproducció del Consorci de Museus, els programes s’inicien el pròxim 10 d’octubre

La cinquena edició de ‘Photo Res’ se celebra en el Museu de Belles Arts de Castelló, mentre que ‘Ceramic Res’ es presenta en l’Escola Superior de Ceràmica de l’Alcora

El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana coprodueix ‘Photo Res’ i ‘Ceramic Res’, dues de les residències impulsades per l’associació Co-net Art, que s’inicien el pròxim 10 d’octubre a les localitats de Castelló de la Plana i l’Alcora. Co-net Art, que forma part del programa de residències artístiques ‘Cultura Resident’, actua com a plataforma per a promoure intercanvis artístics i culturals a la província de Castelló.

‘Photo Res’ presenta la seua cinquena edició com una residència centrada en la investigació fotogràfica, que se celebrarà en el Museu de Belles Arts de Castelló amb una duració d’un mes. Per part seua, ‘Ceramic Res’ celebra la seua primera edició en l’Escola Superior de Ceràmica de l’Alcora, amb una duració de dos mesos i una temàtica que gira entorn de la ceràmica contemporània.

“Un dels objectius del meu projecte de gestió per al Consorci de Museus és la creació d’un programa autonòmic de residències artístiques. En 2017 vam posar en marxa ‘Cultura Resident’, amb una implantació en el territori que ha crescut, alhora que s’ha estés a destinacions internacionals. Treballem per a generar suport, acompanyament i visibilitat a les nostres creadores i creadors, però també impulsant iniciatives independents que sorgeixen del mateix sector professional. Propostes que es desenvolupen tant en entorns urbans com rurals i que treballen amb diferents contextos i formats, com és el cas de ‘Photo Res’ i ‘Ceramic Res’. D’aquesta manera, enfortim el teixit cultural i la creació contemporània, oferint temps, espai i recursos a les persones seleccionades per al desenvolupament del seu treball”, assenyala el director del Consorci de Museus, José Luis Pérez Pont.

“Des de l’equip Co-net Art treballem per a contribuir al creixement i enriquiment cultural de la província de Castelló. Apostem pel format de residències pel fet que en el context cultural actual tenen un gran potencial, tant per a artistes com per a la societat en general. Són projectes en els quals es nota una sensibilitat en el tracte professional, així com en l’acompanyament durant tot el procés de creació. El suport del Consorci de Museus en aquests projectes ens ha donat l’estabilitat, visibilitat i marc necessaris per al correcte desenvolupament de les residències”, indiquen des de Co-net Art.

Cinquena edició de ‘Photo Res’

‘Photo Res’ parteix des d’un enfocament d’investigació pràctica entorn de la imatge, que se centra en la reflexió i cerca dels límits de la fotografia i com es pot abordar des de múltiples disciplines.

Del total de les 120 sol·licituds de diferents països que s’han presentat en aquesta edició de 2022, s’han seleccionat quatre projectes per un comité científic compost pel director del Consorci de Museus, José Luis Pérez Pont; la professora de l’UJI, María Juncal Caballero; els integrants de l’EASD, Nacho Grec i David Marqués, i la comissària independent, Alicia Ventura.

Els projectes seleccionats en aquesta cinquena edició de ‘Photo Res’ són: ‘Suelo que danza’, de Jorge Iglesias (Madrid, 1991); ‘No cal’, de Julio Galeote (Madrid, 1977);  ‘From the tip of the tongue to the soles of the feet’, de Laura Palau (Castelló, 1993), i ‘La donación’, de Florencia Rojas (l’Argentina, 1984).

Per al programa ‘Photo Res’, el Consorci de Museus i Co-net Art compten amb la col·laboració de l’EASD (Escola d’Art i Superior de Disseny) de Castelló de la Plana i el festival de fotografia Imaginaria.

‘Ceramic Res’

‘Ceramic Res’ és un programa de residències artístiques de dos mesos de duració que es realitzarà en l’Escola Superior de Ceràmica de l’Alcora, i girarà entorn de la ceràmica contemporània, oferint espais que afavorisquen la col·laboració, el descobriment, la creació i la interacció i difusió de l’art contemporani. La iniciativa cerca, al mateix temps, aprofundir en la relació de la ceràmica amb el territori i aprofundir en els vincles socials i industrials de la disciplina amb la província de Castelló.

En aquesta primera edició, la selecció d’artistes s’ha realitzat mitjançant invitació, seguint els criteris d’un comité cientificotècnic compost pel director del Consorci de Museus i del Centre del Carme, José Luis Pérez Pont; el diputat de promoció ceràmica de la Diputació de Castelló, Ximo Huguet; el director del Museu de la Ceràmica de la Diputació de Castelló, Eladi Grangel; el director de l’Escola Superior de Ceràmica de l’Alcora, Alberto Lázaro; els directors de la fira MARTE d’art contemporani a Castelló de la Plana, Joan Feliu i Nacho Tomás, i la comissària independent Alicia Ventura.

Els projectes seleccionats per a aquesta primera edició són ‘Futuros del pasado’, de Sandra Val (Madrid, 1979); ‘Alegoría espacio / tiempo’, d’Ana Rod (la Corunya, 1982); ‘Jaula, trampa, contenedor’, de Javier Bravo Rueda (Callao, el Perú, 1989), i ‘Objetos inspirados’, de Monserrat Gómez-Osuna (Madrid, 1964).

‘Ceramic Res’ compta amb la col·laboració de la Diputació de Castelló des de la promoció ceràmica, l’Ajuntament de l’Alcora, el Museu de la Ceràmica de l’Alcora, l’ESCAL (Escola Superior de Ceràmica de l’Alcora), Caixa Rural de l’Alcora i fira d’art contemporani MARTE de Castelló de la Plana.

Sobre Co-net Art

L’associació Co-net Art pretén contribuir al desenvolupament cultural de la província de Castelló, acompanyant i donant suport a la investigació artística des de la professionalització dels artistes, atorgant-los els recursos necessaris per al bon desenvolupament dels seus projectes.

Naix amb l’objectiu de secundar, incentivar i donar a conéixer els processos de creació artística contemporanis, i crear espais que afavorisquen la col·laboració, el descobriment, la creació, i, per descomptat, la interacció i difusió de l’art visual actual. Aquests espais es creen entorn de residències artístiques que naixen d’acords amb diferents institucions que vulguen afavorir contextos d’experimentació i innovació.

Sobre ‘Cultura Resident’

‘Cultura Resident’ és el primer programa públic de residències de creació posat en marxa a la Comunitat Valenciana en 2017 pel Consorci de Museus, amb l’objectiu d’enfortir el teixit cultural valencià i impulsar la creació contemporània, facilitant temps, espai, acompanyament i recursos econòmics a creadores i creadors per al desenvolupament del seu treball.

En paral·lel a aquesta estructura, ‘Cultura Resident’ secunda també una sèrie d’iniciatives locals d’entitats de caràcter independent tant en entorns urbans com rurals, que treballen amb formats de residència i amb les quals es genera una col·laboració més enllà de l’economia, compartint públics, sabers i articulant calendaris, com és el cas de ‘Photo Res’ i ‘Ceramic Res’.

error: Content is protected !!