EL CONSORCI DE MUSEUS PRESENTA EN LA FIRA MARTE DUES OBRES DE LA COL·LECCIÓ ART CONTEMPORANI DE LA GENERALITAT VALENCIANA

Les dues obres són d’autoria castellonenca i s’exposen per primera vegada a la província

Es tracta de ‘Tres en uno (un despiece del azar)’, de Joël Mestre, i de ‘Madriguera #9. Proun’, de Xavier Arenós

El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV) participa en la Fira d’Art Contemporani de Castelló, MARTE. Del 16 al 19 de desembre, el públic podrà gaudir d’una gran mostra que inclou dues de les obres de la col·lecció Art Contemporani de la Generalitat Valenciana, exposades per primera vegada a la província i amb autoria castellonenca.

Una d’aquestes obres és ‘Tres en uno (un despiece del azar)’ de Joël Mestre. Nascut a Castelló de la Plana, la pintura de Mestre explora la relació entre procediments tradicionals, tecnologia i nous mitjans de comunicació. Ha participat en les fires internacionals d’ARCO, Miami, Brussel·les, Santander, Lisboa i Pulse_NewYork. Va obtindre la Beca Davalos-Fletcher, la Beca Alfons Roig de la Diputació de València, la Beca del Ministeri d’Assumptes Exteriors a l’Acadèmia d’Espanya a Roma i la Beca Endesa.

Junt amb l’obra de Joël Mestre participa la instal·lació ‘Madriguera #9. Proun’, de Xavier Arenós. El vila-realenc és llicenciat en Belles Arts per la Universitat Politècnica de València i actualment és professor de l’Escola Massana Centre d’Art i Disseny de Barcelona. El seu treball explora temes de la modernitat com l’ideal, la utopia, l’exili, la redempció o l’esperança amb la intenció de potenciar-los o problematitzar-los. Per a formalitzar aquests temes, utilitza el bricolatge com a mètode conceptual i tècnic.

“Aquestes dues obres formen part d’Art Contemporani de la Generalitat Valenciana, una col·lecció viva que va posar en marxa en 2017 la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport per la necessitat d’impulsar i revitalitzar el sector artístic de la Comunitat Valenciana, reconeixent aquells artistes i peces destacades que ens ofereixen una panoràmica de l’art contemporani actual”, explica José Luis Pérez Pont, director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana.

Des de 2017, la Generalitat Valenciana ha anat adquirint, cada any, un important nombre d’obres sense pautes generacionals ni restriccions temàtiques que discorren per qüestions de la nostra societat més pròxima. Fins a 2020, el fons artístic ascendeix a 110 obres d’artistes de diverses procedències, edats i sensibilitats, amb una inversió que arriba a 1,5 milions d’euros.

El Consorci de Museus ha editat una publicació especial amb motiu de la fira MARTE, amb les 110 obres adquirides en els primers quatre anys de la col·lecció, que es distribuirà de manera gratuïta.

Primera fira d’art contemporani amb una secció per a la ceràmica

Dues de les obres adquirides viatgen així a la Fira d’Art Contemporani de Castelló, MARTE, que en la seua huitena edició renova el seu compromís amb la iniciació al col·leccionisme i el seu objectiu d’acostar nous talents i creadors de trajectòria consolidada al públic.

MARTE 2021 serà la primera fira d’art contemporani a Espanya que compta amb una secció dedicada a la ceràmica, ‘ARTE EN CERÁMICA’. Aquesta disciplina es va introduir en la passada edició amb un gran èxit en un territori referent com Castelló i ara comptarà amb quatre estands. Teresa Calbo Guardiola comissaria aquest espai, que comptarà amb obres de Sandra Val, Virginia Paradise, Shirin Salehi, Pablo Barreiro, Oscar Abraham Pabón, Álvaro Albaladejo, Mar Ramón Soriano i Uxue López.

L’artista convidada d’aquesta huitena edició és l’alacantina Inma Femenía, que atresora una extensa trajectòria amb exposicions a l’IVAM, Bombas Gens o el Centro Párraga, entre altres institucions culturals. La seua pràctica artística parteix de la consideració que la nostra percepció del món està determinada pels mitjans digitals com a llenguatge que modifica l’aparença de les formes. Dins d’aquesta concepció, Femenía aborda el camp digital amb obres que s’incrusten profundament entre els píxels i les vibracions lluminoses.

MARTE CURATED presenta obres de 15 artistes de galeries espanyoles

MARTE CURATED està comissariat per Nacho Tomás i les galeries i espais artístics que hi participen són Atelier Solar (Madrid), amb Joseph Chabod; Corner Gallery & Studio (Madrid), amb Marcos Juncal; DDR Art Gallery, amb Evangelina Esparza; Espacio Nuca (Salamanca), amb Juana García-Pozuelo; Espacio Líquido (Gijón), amb Job Sánchez; Est_Art Space (Madrid), amb Kristina Stuokaite, i Herrero de Tejada (Madrid), amb José Dean.

També, La Carbonería (Huesca), amb Carla Nicolás; La Gran (Madrid), amb Laura López Balza; La Merceria (València), amb Dimasla; Ogami Press (Madrid), amb Muriel Moreau; Piramidón. Centre d’Art Contemporani (Barcelona), amb Jose Bonell; Pep LLabrés (Palma de Mallorca), amb 2Monos – Nicoletta Mantoan i Alejandro Dumon; Punto (València), amb Ana Císcar, i Shiras Galería (València), amb Nuria Rodríguez.

En aquesta huitena edició, comptarà amb Espacio UBE, patrocinador de la fira, que presenta l’obra d’Abel Iglesias. Al seu torn, enguany el Premi MARTE Artista Castelló recau en Trashformaciones i el Premi MARTE Artista Nacional en Paco Peña. També estarà el projecte ‘Naranjas con Arte’, en què caixes de taronges són intervingudes per l’artista Aina Albo Puigserver.

El CMCV exposa la col·lecció en tot el territori valencià

El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV), en la seua línia d’impuls al teixit artístic contemporani valencià, exposa actualment gran part de les obres de la col·lecció Art Contemporani de la Generalitat Valenciana en diferents espais culturals.

Fins al 9 de gener de 2022, el públic pot gaudir de ‘Veus pròpies. Art Contemporani de la Generalitat Valenciana’ al Museu Antonio Ferri de Bocairent (València); així com de ‘Territoris propis. Art Contemporani de la Generalitat Valenciana’ a La Capella de l’Antic Asil d’Alcoi (Alacant). També al Centre Cultural Las Cigarreras d’Alacant està disponible, fins al 6 de febrer de 2022, ‘Art Contemporani de la Generalitat Valenciana III’, mentre que al Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC) de València s’exposen les últimes adquisicions amb ‘Art Contemporani de la Generalitat Valenciana IV’ fins al 23 de gener de 2022.

La difusió d’obres de la col·lecció es referma amb la fira MARTE, a l’Auditori i Palau de Congressos de Castelló del 16 al 19 de desembre. Mentre que el dijous s’hi accedeix per invitació, el divendres l’horari al públic és de 17.00 a 21.00 hores; el dissabte, de 12.00 a 14.00 hores i de 17.00 a 21.00 hores, i el diumenge, d’11.00 a 15.00 hores.

error: Content is protected !!