El Museu de Belles Arts de València rep en donació una pintura de Francisco Lozano

L’obra ha sigut donada per la filla de l’artista, l’actriu valenciana Teresa Lozano

Lozano va renovar la pintura de paisatge, caracteritzada pel protagonisme de la llum, el color intens i enquadraments molt personals

El Museu de Belles Arts de València (MuBAV) ha rebut en donació una pintura de Francisco Lozano Sanchis (Antella, 1912 – València, 2000), el gran paisatgista valencià del segle XX, que ha sigut donada a la Generalitat per al Museu de Belles Arts de València per la seua filla, l’actriu Teresa Lozano Mompó.

L’obra ‘Paisatge d’Alacant’ és un oli sobre tela (111,5 x 167,5 cm), que correspon al millor de la producció de maduresa del pintor.

El Museu de Belles Arts de València custodia diversos paisatges de Francisco Lozano (sis olis sobre tela) que permeten realitzar un seguiment de la seua evolució i de les riques suggestions dels seus paisatges, tots ells d’una rotunda modernitat, estètica d’avantguarda i innegable mediterraneisme. Gràcies a la donació realitzada per Teresa Lozano l’any 2022, el Museu enriqueix el seu corpus d’obres de l’artista valencià.

Amb motiu d’aquesta donació, el Museu de Belles Arts de València mostra des de hui una xicoteta exposició amb diverses obres de Francisco Lozano de la seua col·lecció que podrà ser visitada pel públic en la primera planta del centre.

El director del Museu de Belles Arts de València, Pablo González Tornel, ha agraït personalment la generositat de Teresa Lozano i ha destacat que “la implicació de la societat civil en l’enriquiment del patrimoni dels museus públics és un acte de filantropia que ha de ser sempre reconegut”.

Igualment, ha assenyalat que “el llenç donat per Teresa Lozano és el més significatiu de tots els pintats pel seu pare que conserva el Museu de Belles Arts, i la seua exhibició retorna a Francisco Lozano l’important paper que va exercir en les arts del segle XX”. González Tornel ha subratllat que “Lozano és un dels paisatgistes contemporani més rellevants d’Espanya i, amb Genaro Lahuerta o Juan Bautista Porcar, mostra la modernitat de la pintura valenciana actual”.

Francisco Lozano (1912-2000)

Format en la tradició acadèmica, el pintor Francisco Lozano va saber evolucionar cap a una estètica d’avantguarda i va crear un estil molt personal. En la seua evolució va ser capital la seua estada en la Residència de Pintors de l’Alhambra (1933), on la seua paleta es va impregnar d’una nova llum més brillant i acolorida. La seua posterior presència a Madrid li va permetre contactar amb la vida artística i intel·lectual de la capital i visitar tant el Museu del Prado com les galeries més modernes del moment.

A partir dels anys 40 Lozano va renovar la pintura de paisatge, caracteritzada pel protagonisme de la llum, el color intens i enquadraments molt personals. L’èxit de la seua producció es va sancionar amb l’obtenció de la primera medalla en l’Exposició Nacional de Belles Arts en 1952, un premi que li va permetre una pensió del Govern francés a París. Ací va coincidir amb pintors ja consagrats com Picasso, Cossío i Quirós, i també amb joves artistes abstractes com Pollock, Rothko o Klee.

La seua tornada a València i la seua adscripció a l’àmbit universitari com a catedràtic de Colorit a l’Escola de Belles Arts li va permetre reflexionar i aprofundir en la seua pintura de paisatge, convertint-se en una figura de gran prestigi en el món cultural valencià.

Teresa Lozano Mompó (1944)

Nascuda a València, l’actriu Teresa Lozano, des que va iniciar la seua formació teatral a Barcelona en Estudis Nous de Teatre, escola dirigida per Albert Boadella i Pep Montanyès, no ha deixat de pujar-se als escenaris.

A cavall sempre entre València i Barcelona en els seus inicis, i posteriorment, també Madrid, ha participat en importants produccions teatrals a les ordres de directors de la talla de José Martín, Lluís Pasqual, Miguel Narros, Carme Portaceli, Salva Bolta, John Strasberg, Juli Leal o Gerado Vera.

Ha treballat en muntatges com ‘La casa de Bernarda Alba’ (Teatre Espanyol i Teatre Nacional de Catalunya), ‘El cojo de Inishman’ (Teatre Espanyol), ‘El rei Lear’ (Teatre Lliure) i la més recent ‘La tempesta’, una producció de l’Institut Valencià de Cultura (IVC) estrenada en el Teatre Rialto en 2022.

Va ser fundadora i la primera presidenta de l’Associació d’Actors i Actrius del País Valencià (AAPV), creada en 1989 per joves actors i actrius que havien format part de companyies de teatre independent com a estructura necessària de reivindicació de la seua professió i de defensa de la producció teatral valenciana.

En cinema ha treballat en els films ‘Todos a la cárcel’, ‘Un negre amb un saxo’, ‘El Kaserón’, ‘La gran familia española’ i ‘Ola de crímenes’. Pel que fa a la televisió, destaquen les seues aparicions a ‘Amar es para siempre’, ‘Senyor retor’, ‘El tiempo entre costuras’, ‘El internado’, ‘Hospital Central’, ‘Los Serrano’, ‘Aida’, ‘Maniàtics’ o ‘El cor de la ciutat’.

Ha rebut, entre altres guardons, el Premi d’Honor de les Arts Escèniques Valencianes 2020, el Premi ‘NARCIS’ de l’AAPV 2009, i la Medalla d’or del Consell Valencià de Cultura 2022.

error: Content is protected !!