EL MUSEU DE BELLES ARTS MOSTRA PER PRIMERA VEGADA A CASTELLÓ L’OBRA DE L’ARTISTA MATEO VILAGRASA

L’exposició ‘De Benifassà a Europa’ consta de 23 obres de diferents etapes de l’artista nascut a la comarca del Maestrat

La mostra s’inaugura aquest divendres a les 19.00 hores i es podrà veure fins al 28 de maig

Cultura de la Generalitat, mitjançant l’Institut Valencià de Cultura, inaugura aquest divendres 24 de febrer, a les 19.00 hores, al Museu de Belles Arts de Castelló, l’exposició ‘De Benifassà a Europa’, de l’artista nascut a San Rafael del Río, Mateo Vilagrasa. La mostra es podrà veure fins al 28 de maig.

El delegat territorial de l’IVC a Castelló, Alfonso Ribes, ha destacat que “aquesta mostra reivindica un artista molt oblidat a les nostres comarques i que suposarà un descobriment per a bona part del públic. De fet, és la primera vegada que exposa a Castelló i estem segurs que, amb l’exposició, aconseguirem que el nom de Vilagrasa estiga, també a la seua terra, entre els artistes reconeguts”.

La presidenta de la Fundació Mateo Vilagrasa, Montse Gomis, ha destacat que l’artista sempre recordava molt la seua terra, els seus primers anys pels pobles del Maestrat i de la Tinença de Benifassà, i sempre deia “la meua pàtria, la infantesa”. Fins i tot, en una de les últimes sèries del seu treball ‘Sediments’, Vilagrasa “va reflectir els seus records de quan estava per la Tinença, una època molt solitària. Recordava com tirava pedres als tolls, es produïen les ones i apareixien els sediments”, ha recordat Gomis, que ha emfatitzat com la seua terra va influir en la seua obra.

La presidenta de la Fundació i comissària ha descrit que la passió de Vilagrasa era l’art, com va deixar palés en l’aforisme: “La vida es un fraude, nos queda el arte”. Gomis ha valorat que en la mostra estiga també present el seu últim treball, ‘Manifest sobre art i llibertat. Aforismes’, un llibre artesanal de només 74 exemplars, els mateixos anys que va viure.

L’exposició que ofereix el Museu de Belles Arts per primera vegada a Castelló de la Plana gira entorn del viatge, el camí i la vida. Consta de 23 obres de diferents etapes de l’artista de les sèries ‘Maestrat’, ‘Europa’, ‘Àfrica’ i ‘Sediments’. Moltes de les obres exposades pertanyen a col·leccions privades i algunes són inèdites.

Artista autodidacta, va ser pintor, escultor, pensador i escriptor. El recorregut de la seua obra entronca amb el nomadisme: primer per les terres de la Tinença i del Maestrat, i, posteriorment, recorrent Europa i integrant el nord d’Àfrica en la seua trajectòria vital i creativa.

La mostra inclou la projecció del documental ‘Viatge d’hivern’, dirigit per Anna Sanmartí i produït per Nanouk Films, BAS i Suica Films, així com la d’un vídeo amb la posada en escena del ‘Winterreise’ de Schubert a càrrec de la Kammeroper de Frankfurt, amb escenografia de Mateo Vilagrasa i realitzada a l’Institut Cervantes de Frankfurt.

Mateo Vilagrasa i la Fundació

Mateo Vilagrasa (San Rafael del Río, 1944 – La Cardosa, Lleida, 2018) va tindre una infància nòmada per diversos pobles del Baix Maestrat i la Tinença de Benifassà. El 1964 s’exilia a Europa: París, Frankfurt, el Peloponés, Sicília, Hèlsinki. El 1976 s’instal·la a Barcelona, amb estades a Frankfurt, Munic i el Marroc.

La Fundació Mateo Vilagrasa (FMV) es va crear en 2005 per a donar cabuda a un espai físic i institucional en el qual conservar i difondre l’obra de l’artista. El seu objectiu és tant preservar i divulgar l’obra de l’artista com establir vincles amb entitats artístiques, culturals i universitàries amb la finalitat de promoure la creació, producció i difusió de l’art i el pensament contemporanis. El castell de la Cardosa (Cervera), obra declarada bé cultural d’interés nacional, acull l’espai de la Fundació i una exposició permanent d’una selecció d’obres de l’artista.

error: Content is protected !!