EL TOC MANUAL DE CAMPANES PROPOSAT PER A PATRIMONI DE LA HUMANITAT


Es proposa que siga inscrit en la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO


El Ministeri de Cultura i Esport ha presentat la candidatura del Toc Manual de Campanes perquè siga inscrita en la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la UNESCO.


Aquesta iniciativa està impulsada des de la societat civil per les associacions Hispània Nostra, Campaners d’Albaida, el Museu Internacional del Toc Manual de Campanes, MitMac, i secundada per les associacions de campaners.

La proposta va nàixer el 21 d’abril de 2018 quan, aquestes entitats, van organitzar un gran toc de campanes, tant a Espanya com a Europa, en el qual van participar més de mil campanars que han conservat o recuperat el toc manual de campanes.

Les tres entitats han agraït al Ministeri de Cultura i Esport l’interés i compromís que ha demostrat en la salvaguarda del toc manual de campanes, així com la seua protecció i reconeixement declarant-se Manifestació Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial l’any 2019 a nivell nacional, així com el reconeixement internacional presentant la candidatura a la UNESCO.

Espanya ha presentat la candidatura, però es pretén ampliar-la amb altres països interessats en aquest patrimoni immaterial.

El toc manual de campanes és el paisatge sonor dels nostres pobles i ciutats, les campanes tañides per campaners/as parlen de tot i per a tots, és un llenguatge de comprensió universal que uneix països i continents.

Les iniciatives no sols es queden en la protecció, el toc manual de campanes en les últimes dècades ha patit una pèrdua important a Espanya i en molts altres països, a causa de l’electrificació dels campanars, desapareixent la diversitat i la riquesa de tocs.

Es pretén elaborar un pla que implique a totes les administracions, institucions i associacions per a salvaguardar i impulsar aquest patrimoni immaterial.

error: Content is protected !!