LA BIBLIOTECA VALENCIANA REP LA DONACIÓ DE 18.000 EXLIBRIS DEL COL·LECCIONISTA VICENTE MARTÍNEZ YUSTE

També inclou 55 matrius d’impressió d’exlibris, 1 caixa amb 8 burins i 1 llibre sobre el gravat holandés del XVI

La Biblioteca Valenciana Nicolau Primitiu ha acceptat la donació d’exlibris en paper i motles de gravats de fusta (xilografies) del col·leccionista Vicente Martínez Yuste.

La donació l’ha fet la seua filla perquè la Biblioteca Valenciana en garantisca la conservació, la unitat i la disponibilitat per al públic i els investigadors.

Es compon de 57 caixes amb 18.000 exlibris de procedències diferents. Vicente Martínez Yuste va començar a col·leccionar des de molt jove, relacionant-se amb aficionats d’altres països. Les caixes inclouen gravats d’Itàlia, Suècia, Hongria, Suïssa, Romania, Txecoslovàquia, Polònia, el Canadà, Rússia, el Brasil, Dinamarca, Bèlgica, Alemanya, Portugal, Estònia, els EUA i Espanya.

Els exlibris són marques de propietat, generalment en forma d’estampació, gravat o etiqueta, que es poden trobar en el revers de la coberta d’alguns llibres o en alguna de les primeres pàgines. Presenten informació referent del propietari del llibre, així com una il·lustració relacionada amb ell.

La donació es completa amb 57 publicacions relacionades amb l’exlibrisme, 55 matrius d’impressió d’exlibris, una caixa amb 8 burins, 1 llibre sobre el gravat holandés del XVI, 3 gravats en planxa de metall, 1 planxa de metall sense gravar i 8 peces de fusta de boix.

Els motles es corresponen amb gravats que ell encarregava fent prèviament un esbós. S’hi inclouen els que pertanyen a un quadernet que va fer Vicente Martínez sobre el tema dels Deu Manaments.

Tota la documentació que integra aquesta donació es posa al servei de la investigació històrica i cultural.

error: Content is protected !!