La Diputació se suma als actes de l’any Sorolla promoguts pel Ministeri de Cultura

  • El president, Toni Gaspar, ha participat este dijous en la reunió constitutiva de la Comissió Nacional del Centenari Sorolla, que ha aprovat el programa d’activitats per a 2023 i 2024
  • La ciutat acollirà diferents mostres del pintor valencià, una d’elles de la pròpia Diputació amb els seus fons de l’etapa de l’artista com a pensionat de la institució a Roma

La Diputació de València se suma als actes commemoratius del centenari de la mort de Joaquín Sorolla promoguts pel Ministeri de Cultura. El president de la corporació, Toni Gaspar, ha participat este dijous a Madrid en la reunió constitutiva de la Comissió Nacional del Centenari Sorolla, en la qual s’ha aprovat la programació oficial d’activitats amb motiu dels 100 anys de la defunció de l’artista valencià.

En un acte presidit pel ministre de Cultura i Esport, Miquel Iceta, el president de la Diputació ha estat present en el ple i la reunió executiva de la comissió aprovada pel Consell de Ministres el passat 17 de gener, on han pres part els ministeris d’Hisenda, Exteriors i Política Territorial, la Societat Estatal d’Acció Cultural, la Direcció General de Patrimoni Cultural i Belles arts, la direcció del Museu Sorolla, i administracions autonòmiques i locals com la Generalitat Valenciana, la Comunitat de Madrid, i els ajuntaments de València i Madrid.

El centenari de la mort de Sorolla ha sigut declarat Esdeveniment d’Excepcional Interés Públic fins al 31 de desembre de 2024, la qual cosa desembocarà en més d’una trentena d’exposicions pel territori nacional i activitats en països com Dinamarca, Itàlia i els Estats Units. Estes mostres seran “la pedra angular” del Centenari Sorolla, tal com ha explicat Enrique Varela, director del Museu Sorolla, encara que el programa està obert a noves activitats i contempla també publicacions, produccions audiovisuals, congressos, ponències, programes d’acció social que acostaran a col·legis l’obra de Sorolla i fins a l’emissió de bitllets especials de Loteria Nacional.

La mostra ‘Sorolla. Orígens’, organitzada en col·laboració amb el Museu de Belles arts de València, que l’acollirà després de la seua estada a Madrid, ha suposat l’inici d’un ampli programa que convertirà la ciutat natal de l’artista en epicentre de diferents exposicions en espais com la Fundació Bancaixa, el Museu de la Ciutat i la Casa Museu Benlliure. A més dels orígens pictòrics de l’artista, seran exposades les obres de la col·lecció Masaveu, els vincles del pintor amb València i una interessant visió de la seua producció a través de ‘Sorolla en negre’.

Pensionat de la Diputació

Joaquín Sorolla va obtindre a la fi del segle XIX la Pensió de Pintura de la Diputació de València, destinada a la formació a l’estranger de joves artistes valencians amb una dotació de 3.000 pessetes anuals. La pensió va ser la primera fita artística de Sorolla, un període essencial en la trajectòria creativa i humana de l’artista, que podrà descobrir-se en la seu de la pròpia Diputació visitant la mostra ‘Sorolla a Roma. L’artista i la pensió de la Diputació de València (1884-1889).

Amb esta exposició, la Diputació se sumarà als actes commemoratius del Centenari Sorolla, compartint les joies del pintor en la seua fase d’iniciació que formen part del patrimoni provincial. Una visió del període romà de l’artista que conviurà a la ciutat amb nous formats expositius que combinaran obres originals amb sales sensorials i realitat virtual.

error: Content is protected !!