LA FILMOTECA DE VALÈNCIA LA SESSIÓ ‘BERLANGA EN TRES TEMPS’

LA FILMOTECA DE VALÈNCIA LA SESSIÓ ‘BERLANGA EN TRES TEMPS’

La sessió està organitzada en col·laboració amb la Regidoria de Turisme i Internacionalització de l’Ajuntament de València

Es projecta el documental ‘Una conversación con España: Luis García Berlanga’ (1983) de José Cano Peral

La Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, a través de l’Institut Valencià de Cultura i l’Ajuntament de València, mitjançant la Regidoria de Turisme i Internacionalització, presenta en la Filmoteca de València, el dijous 24 de febrer, a les 19 hores, la sessió ‘Berlanga en tres temps’, en el marc de les celebracions del centenari del naixement a València de Luis García Berlanga (1921-2021).

La sessió serà presentada pel regidor de Turisme i Internacionalització de l’Ajuntament de València, Emiliano García; el director adjunt d’Audiovisuals i Cinematografia de l’IVC, José Luis Moreno, i la comissionada de l’Any Berlanga de l’Ajuntament de València, Teresa Cebrián.

En aquesta sessió única es projecta el documental ‘Una conversación con España: Luis García Berlanga’ (1983), dirigit per José Cano Peral. El documental va ser el primer exercici audiovisual del jove realitzador valencià en l’Escola de Televisió i Cine de Munic.

Rodat en 1983, el documental va ser produït per la mateixa Escola de Televisió i Cine de Munic, amb la col·laboració de la Universitat del Sud de Califòrnia, la Diputació de València i la Generalitat Valenciana.

Amb una duració de 56 minuts, el documental recull diverses entrevistes amb Luis García Berlanga en les quals el cineasta valencià reflexiona sobre la societat del seu temps, parla del seu cine i de la relació amb altres cineastes, entre altres temes. La pel·lícula retrata el Berlanga que acaba de rodar ‘Nacional III’ (1982) i just abans de començar a dirigir ‘La vaquilla’ (1985).

El documental també recull diverses conversacions sobre Berlanga amb personalitats històriques com Juan Antonio Bardem, Elvira Quintillà, Fernando Fernán Gómez, Diego Galán, Manuel Fraga Iribarne, Ricard Muñoz Suay, José María García Escudero, Vicente Molina Foix, Alfonso Guerra i Pin Morales, entre altres.

Després de la projecció es farà una taula redona sobre la vida i l’obra de Berlanga en la qual participaran el director del documental, José Cano Peral; el periodista Miguel Ángel Villena, i el director de la càtedra de Diplomàcia Cultural de l’Institut Europeu d’Estudis Internacionals, Joan Álvarez, moderats per la periodista María Tomás.

Els tres convidats a participar en aquesta taula redona són destacats especialistes en Berlanga que han estudiat l’obra del cineasta valencià en tres moments històrics molt distints:

José Cano Peral és el director del documental dels anys huitanta que es projecta en la Filmoteca; Miguel Ángel Villena és autor del llibre ‘Berlanga. Vida y cine de un creador irreverente’ (Tusquets, 2021), pel qual va rebre l’any passat el XXXIII Premi Comillas d’Història, Biografia i Memòries, i Joan Álvarez és autor de ‘La vida casi imaginaria de Berlanga’ (Editorial Prensa Ibérica, 1996), publicat en els anys noranta.

El documental ‘Una conversación con España: Luis García Berlanga’ només s’ha pogut veure a València durant la Mostra de València de 1984. Després d’un parell de projeccions, la pel·lícula va desaparéixer, fins que el passat mes d’octubre es va exhibir públicament en el Festival de Cine Espanyol d’Edimburg.

Sobre el documental, José Cano recorda: “M’estrenava en la direcció i no vaig poder somiar tindre millor protagonista: Berlanga. Va acollir tot l’equip, una ‘troupe’ de joves molt variats de diverses nacionalitats que havíem arribat des d’Alemanya fins a les portes de sa casa en una furgoneta Volkswagen, amb afecte i comprensió. I això que li les vam fer passar, per la nostra inexperiència i empenta juvenils, de tots els colors”.

Cano recorda també la personalitat del cineasta valencià: “Berlanga era el més llunyà a la imatge del director amb ínfules de gran creador. Una persona disciplinada que es doblegava sense piular a les instruccions pròpies d’un rodatge. Un dels nostres. Ens va captivar. Quaranta anys després, les imatges d’aquesta pel·lícula descobreixen, així m’agrada pensar-ho, com era Luis García Berlanga”.

error: Content is protected !!