La Nau presenta una exposició que revisa els 40 anys de producte seriat a l’Escola d’Art i Superior de Ceràmica de Manises

  • Exposició de ceràmica al Centre Cultural La Nau de la Universitat.

El Centre Cultural La Nau de la Universitat de València acull entre el 17 juny i el 12 de setembre l’exposició «40 anys de disseny del producte seriat. L’Escola d’Art i Superior de Ceràmica», Manises. L’exposició mostra un centenar de peces de projectes ceràmics concebuts per a ser reproduïts en sèrie i que tenen com a denominador comú l’ús del motle, les seues singularitats i evolució.

L’exposició és organitzada pel Vicerectorat de Cultura de la Universitat i  l’Escola  d’Art i Superior de Ceràmica de Manises, amb la col·laboració de Valencia  World Design Capital 2022 i el Conservatori Superior de Música de València. La vicerectora de Cultura i Esport de la Universitat de València ha presentat l’exposició aquest matí en una roda de premsa que va comptar amb la presència dels comissaris de l’exposició, María José Sanz, directora de l’EA+SC de Manises i Pascual Timor, i Xavi Calvo, director de Valencia  World Design Capital 2022.

Sèries curtes, accessibilitat al mitjà, gastronomia, ecologia i alta tecnologia són alguns dels trets distintius dels conceptes presents en els projectes que es mostren i que són el reflex de l’evolució de l’entorn objectual de la nostra societat al llarg d’aquests quaranta anys. A més, la mostra també permet acostar-se a eines i processos d’abans, d’ara i de demà, perquè qui la visite puga valorar el bagatge cultural propi de la ceràmica.

L’exposició és un recorregut a través de quatre dècades que recull l’evolució del disseny ceràmic sorgit de les aules de l’escola. Amb aquesta exposició, ha destacat la vicerectora, “volem reivindicar dos aspectes culturals destacables: el primer és mostrar el trànsit conceptual i l’adaptació cultural d’una escola centenària a través dels últims quaranta anys; i el segon és la necessitat permanent de subratllar el paper de la ceràmica en una societat culta i sostenible” en un territori, la Comunitat Valenciana, referent tant en l’àmbit del disseny com de la ceràmica.
La vicerectora també ha volgut subratllat el valor de les peces ceràmiques: “L’objecte segueix parlant-nos, segueix mantenint un ús simbòlic tot i que han passat més de 2000 anys, però també de l’ús quotidià, d’aixovar domèstic que ens acompanya en les coses més xicotetes de la nostra vida i en el nostre propi trànsit vital “.

Per la seua banda, Xavier Calvo ha subratllat la importància de l’EA + SC de Manises: “És imprescindible una escola que faça aquesta feina de mirar enrere per seguir endavant, i per tant estem d’enhorabona, perquè a més aquesta escola té molt a veure amb els arguments que ens van fer convertir-nos en Capital mundial de el disseny. És una aliança entre artesania, indústria i disseny”.

María José Sanz ha convidat a “construir un futur sostenible, inclusiu i bell amb ceràmica” i ha recordat l’evolució de Escola d’Art i Superior de Ceràmica de Manises, que va sorgir fa més de 100 anys, gràcies a el suport inicial que van posar l’ajuntament i els industrials de la localitat amb la finalitat d’impartir una formació artística i tècnica.

Tallers d’impressió 3D de ceràmica i altres activitats complementàries

Una de les activitats complementàries d’aquesta exposició és la posada en marxa d’un taller demostració d’impressió 3D per a artesania high tech. L’acció visualitza la utilitat d’incorporar com a eina taller la tecnologia d’impressió 3D amb porcellana per a la materialització d’objectes d’ús diari. Les inscripcions són gratuïtes i s’obriran pròximament.

A més, al setembre, amb motiu de la clausura, es realitzarà un laboratori d’innovació ceràmica, on s’abordaran els vincles d’aquesta disciplina amb la gastronomia, l’agricultura o el disseny. En tot aquest programa complementari d’activitats col·labora l’Observatori Cultural de la Universitat de València.

error: Content is protected !!