L’ABSTRACCIÓ GEOMÈTRICA D’ELENA ASINS ARRIBA AL  MACA D’ALACANT DE LA MA DEL CONSORCI DE MUSEUS

‘Elena Asins. El rumor del viento es un silbido infatigable’ mostra la importància de l’obra de l’artista dins del camp de l’abstracció geomètrica

L’exposició reuneix un total de 63 peces creades entre la meitat dels anys 60 i principi dels 2000

El secretari autonòmic de Cultura de la Generalitat, Ximo López Camps, junt amb el director del Consorci de Museus, José Luis Pérez Pont; el regidor de Cultura de l’Ajuntament d’Alacant, Antonio Joaquín Manresa Balboa, i la conservadora i responsable de les col·leccions del MACA, Rosa María Castells, han presentat l’exposició ‘Elena Asins. El rumor del viento es un silbido infatigable’ en el Museu d’Art Contemporani d’Alacant (MACA).

La mostra repassa part de l’obra de l’artista especialitzada en abstracció geomètrica i estarà oberta al públic des del 17 de febrer fins al 28 de maig, com a part de la celebració de l’Any Eusebio Sempere, declarat per la Generalitat per a commemorar el centenari del naixement de l’artista d’Onil.

El responsable de Cultura de la Generalitat, Ximo López Camps, ha destacat que “aquesta és una potent exposició per a donar a conéixer una de les pioneres en la utilització dels ordinadors per al procés de creació i desenvolupar treballs dins del context geomètric com és la gran Elena Asins. A més, és una mostra que deixa constància dels vasos comunicants que l’artista va establir en l’àmbit artístic amb Eusebio Sempere. Sens dubte, creiem que és una bona manera de començar amb força l’Any Sempere, amb un resultat final que dona a conéixer la interessantíssima trajectòria de l’artista i la seua vinculació amb el nostre gran creador de geometries”.

“Però no sols això, per a Cultura de la Generalitat era fonamental aquesta exposició que cristal·litza a Alacant gràcies a la magnífica col·laboració que tenim establida entre el nostre Consorci de Museus i el MACA. Un exemple més que el nostre interés se centra a dotar Alacant de contingut cultural de qualitat propiciat per la Generalitat sempre que tenim oportunitat de dur-ho a terme”, hi ha afegit el secretari autonòmic de la Conselleria que dirigeix Raquel Tamarit.

“La primera exposició que presentem des del Consorci de Museus en aquest 2023 a Alacant està dedicada a l’obra d’Elena Asins, una artista conceptual, escriptora i crítica d’art que va formar part de la renovació de l’art espanyol en les dècades dels 60 i 70. Asins és una figura fonamental per a entendre l’evolució de la creació artística a Espanya, i va ser una de les pioneres a integrar l’art i la tecnologia, explorant les possibilitats de l’abstracció, el pensament lògic i les matemàtiques com a bases d’un nou llenguatge. Un projecte que té un especial sentit en el context del MACA i amb el qual iniciem la commemoració de l’Any Sempere”, assenyala el director del Consorci de Museus, José Luis Pérez Pont.

“El MACA acull una mostra monogràfica d’una de les artistes més avançades i importants de l’art del segle XX del nostre país, Elena Asins. I ho fa gràcies a la col·laboració entre institucions, i això posa de manifest, una vegada més, la importància de treballar de manera conjunta per a poder gaudir a la nostra ciutat d’exposicions del nivell de la que hui presentem. La institució cultural manté, així, amb aquesta nova proposta el nivell expositiu aconseguit fins hui, posant el focus, a més, en una artista tan rellevant”, indica el regidor de Cultura de l’Ajuntament d’Alacant, Antonio Manresa.

“L’exposició d’Elena Asins en el MACA és un projecte llargament acariciat en col·laboració amb el Museu Nacional Centre d’Art Reina Sofia i el Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana que, per fi, s’ha fet realitat i que s’emmarca en les commemoracions de l’Any Sempere 2023. El propòsit: fer visible la importància de l’obra d’Elena Asins en el context geomètric que impulsen les col·leccions del MACA i la presència constant i essencial d’Eusebio Sempere, que travessa la història de l’art espanyol de la segona meitat del segle XX i influeix decisivament en la segona generació d’artistes geomètrics a la qual pertany Elena Asins. Una influència que posem de manifest en la mateixa exposició amb les obres de Sempere realitzades en el Centre de Càlcul de Madrid, on els dos artistes coincideixen”, assenyala la conservadora i responsable de les col·leccions del MACA, Rosa María Castells.

L’obra d’Elena Asins

Aquesta exposició vol donar a conéixer i, al mateix temps, reconéixer, les investigacions dutes a terme per l’artista i els seus resultats plàstics. Asins va rebre la Medalla d’Or al Mèrit en les Belles Arts del Govern d’Espanya en 2006 i el Premi Nacional d’Arts Plàstiques, en 2011.

‘Elena Asins. El rumor del viento es un silbido infatigable’ reuneix un total de 63 peces creades al llarg de diverses dècades, des de la meitat dels anys 60 fins a principi de la dècada del 2000. La mostra presenta i reconeix les investigacions dutes a terme per l’artista, després de l’abandó de la pintura figurativa de tall expressionista en 1964, amb només 24 anys, per a iniciar un camí cap a l’abstracció geomètrica més rigorosa, generant obres senzilles en aparença i hermètiques en el seu llenguatge.

Fidel a si mateixa i fruit de la seua renúncia al color, les obres d’Elena Asins es lligen primer a través de la paraula i després, de la línia i l’estructura. Sense oblidar el tempo: una música interna que recorre tota la seua producció artística.

L’exposició està organitzada i produïda pel Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana i la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament d’Alacant, i les obres han sigut prestades pel Museu Nacional Centre d’Art Reina Sofia, el MACVAC de Vilafamés, el Museu de la Universitat d’Alacant, la Fundació Mediterrani i la Col·lecció Espíritu-materia. Obres a les quals s’uneixen les peces d’Elena Asins pertanyents a les col·leccions del MACA, així com les que s’hi troben depositades com les de Robledo-Palop Collection de Nova York o la Col·lecció Ars Citerior.

La trajectòria d’Asins es creua de manera transversal amb la de l’artista alacantí Eusebio Sempere, que estarà present de manera subjacent en gran part del programa d’exposicions i activitats del MACA dels pròxims mesos.

error: Content is protected !!