L’ESPAI DE TELLES DEL CENTRE DEL CARME ES CONSOLIDA COM A CONNEXIÓ DEL PÚBLIC DE PRIMERA INFÀNCIA AMB ELS SENTITS I L’ART

  • Des del 12 d’octubre, permet l’entrada de famílies i bebés de 0 a 3 anys sense inscripció prèvia
  • Pérez Pont destaca el seu valor de cara al Dia de la Infància: “Espai de Telles ofereix activitats culturals atractives i de qualitat per a una classe de públic que normalment no troba un espai propi”

L’Espai de Telles del Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC) es consolida com a espai de mediació cultural per a la primera infància a escala nacional i com a aposta clau de la institució pública. Cinc anys després d’haver-se posat en marxa, continua obert de manera permanent perquè els xiquets i xiquetes de 0 a 3 anys hi puguen jugar, sentir i descobrir amb els cinc sentits.

Aquest dissabte 20 de novembre, Nacions Unides celebra el Dia Universal dels Drets de la Infància per a promoure el benestar de tots els xiquets i xiquetes amb activitats socials i culturals i el CCCC s’uneix, a través de l’Espai de Telles, a aquest compromís. Quan les autoritats sanitàries ho van permetre, l’espai dirigit a la primera infància va reobrir les portes adaptant-se als protocols sanitaris vigents i amb reserva prèvia de les famílies, però des del proppassat 12 d’octubre, permet que bebés i xiquets puguen entrar-hi en el seu horari habitual fins a completar l’aforament establit.

En aquest sentit, José Luis Pérez Pont, director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV) i del CCCC, destaca la importància d’obrir els centres culturals al públic familiar: “Amb Espai de Telles oferim activitats culturals atractives i de qualitat per a una classe de públic que normalment no troba un espai propi en museus o altres institucions culturals”.

Així mateix, Pérez Pont incideix en l’aposta del Consorci de Museus: “El CCCC va ser pioner en la creació d’aquest espai en 2016 per a afavorir el primer contacte amb la pràctica artística i desenvolupar la imaginació. Al desembre celebrarem cinc anys i hem aconseguit que altres institucions culturals seguisquen el nostre exemple, però és al CCCC on mantenim l’obertura permanent, fins i tot adaptant l’espai als protocols que exigeix la pandèmia del coronavirus”.

Des del 12 d’octubre, l’Espai de Telles té obertes les portes a totes les famílies i bebés de 0 a 3 anys sense inscripció prèvia i fins a completar l’aforament, complint amb les mesures d’higiene establides per les autoritats sanitàries. Com la resta de les activitats del CCCC, l’entrada és gratuïta i l’horari és de dimarts a diumenge, d’11.00 a 20.30 hores.

Un espai on deixar volar la imaginació

Aquest espai és resultat del treball elaborat pel Departament d’Educació i Mediació del Consorci de Museus i el programa ‘Comencem de 0’, dirigit específicament a xiquets i xiquetes de primera infància (0-3 anys). En concret, per mitjà d’un acord de col·laboració amb la cooperativa Ninos Escoles Infantils, es va crear un grup de treball format per professionals de l’educació, l’arquitectura, l’art i la mediació per a la creació i posada en marxa de l’Espai de Telles.

Inspirat en el ‘tavolo luminoso’ de Reggio Emilia, l’Espai de Telles del CCCC s’organitza a partir de quatre taules de llum recuperades dels fons del CMCV i al seu voltant es crea una volumetria que possibilita una superfície d’exploració més gran i que busca la seua inspiració en la tècnica de l’origami: el terra es replega perquè l’activitat es desplegue a partir de la repetició de figures polièdriques que conviden a recórrer i habitar l’espai.

En un dels cantons hi ha dos espills com a material d’exploració, descobriment i reconeixement. A més, a l’espai és important la llum, per a experimentar-hi. La llum com a font de vida, d’energia, però també d’emocions. A l’Espai de Telles no hi ha instruccions: els bebés deixen volar la imaginació amb la seua curiositat innata.

error: Content is protected !!