L’IVCR+i PROTEGEIX I DATA L’ART PALEOLÍTIC A LA COVA DE DON JUAN DE JALANCE

  • La cova obri al públic després dels treballs de protecció dels gravats

L’Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació (IVCR+i) ha documentat que els gravats de la cova de Don Juan a Jalance es poden adscriure al Paleolític superior, amb una edat mínima de 12.000 anys.

La cova de Don Juan ha obert les portes al públic una vegada que han finalitzat els treballs de documentació i protecció dels gravats que ha dut a terme l’IVCR+ i en col·laboració amb l’Ajuntament de Jalance.

El projecte d’investigació que realitza l’IVCR+i des de fa anys va localitzar uns gravats que ocupen una extensió de 4 metres quadrats que estaven coberts d’una prima crosta calcària formada per calcita cristal·lina i ‘moonmilk’ (una formació calcària molt blana que amb el pas del temps s’endureix fins que arriba a un estat sòlid).

Mitjançant tècniques fotogramètriques, els tècnics van descobrir una sèrie de feixos de línies paral·leles de traçat sinuós que s’entrecreuen i motius en retícula que per estil es poden adscriure al Paleolític superior, amb una edat mínima de 12.000 anys. Per a obtindre una datació més precisa s’han obtingut mostres de calcita que seran datades pel Laboratori de Geologia de la Universitat Complutense de Madrid mitjançant la tècnica de tori-urani.

En la mateixa zona se superposen impressions longitudinals de dits i l’empremta d’una mà humana. Per les seues dimensions i característiques formals les empremtes es poden atribuir a xiquets i a una persona adulta. La precisió i el detall de les impressions sobre el ‘moonmilk’ permet observar les empremtes dactilars deixades per persones fa 12.000 anys.

Juntament amb els treballs de documentació, l’IVCR+ i ha assegurat la conservació dels gravats amb la instal·lació d’una pantalla de protecció amb un sistema d’il·luminació adequat per a afavorir la contemplació dels gravats pels visitants a la cova.

La cova de Don Juan es localitza a la Sierra del Boquerón als canons del riu Xúquer. Es tracta d’una àmplia caverna amb un recorregut superior a 500 m, amb nombroses formacions càrstiques. Des de l’any 1981 la cova està oberta al públic com a cova turística gestionada per l’Ajuntament de Jalance. Pel seu interés geològic la cavitat està inclosa en el Catàleg de coves protegides de la Generalitat Valenciana.  

error: Content is protected !!