L’IVCR+i RESTAURA LA IMATGE DE SANT MIQUEL ARCÀNGEL DEL MUSEU HISTÒRIC DE L’AJUNTAMENT DE VALÈNCIA

  • La recuperació de la policromia original deixa a la vista la imatge zoomòrfica del dimoni

L’Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació IVCR+i està restaurant la imatge de sant Miquel Arcàngel procedent del Museu Històric de l’Ajuntament de València.

És una obra datada en el segle XV i d’autoria anònima, que té la particularitat que és una peça escultòrica realitzada de cartó pedra que es conserva a hores d’ara.

Se sap que es trobava ubicada en un antic retaule situat a la capella dels Jurats de l’antiga Casa de la Ciutat, on era venerada pels membres del Consell General de la Ciutat.

Hui han visitat el procés de restauració la directora de l’IVCR+i, Gemma Contreras, i la regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, Glòria Tello, que han rebut les explicacions de les tècniques encarregades de la restauració.

Durant els treballs de neteja i recuperació de la imatge, s’han eliminat

intervencions anteriors, les quals han deixat al descobert la policromia original que ha aportat nova informació sobre l’escultura.

Concretament als peus del sant Miquel es troba la imatge zoomòrfica del dimoni, que es trobava recoberta per un estuc d’un color monocrom. Durant l’eliminació d’aquest estrat s’ha descobert que en les articulacions de colzes i genolls apareixen unes boques de serp amb dents de les quals ixen unes mans i unes arpes d’aus, totes proveïdes de gran colorit i detall.

Gemma Contreras ha assenyalat que “amb els treballs d’investigació i les cales realitzades hem pogut descobrir la policromia original que desvela una imatge del dimoni molt diferent de la que s’apreciava, que entronca amb les representacions demoníaques que podem veure en taules gòtiques de la Corona d’Aragó”.

Contreras hi ha afegit que “la reunió mantinguda és significativa i important per al desenvolupament del treball, perquè, en haver de decidir sobre eliminació d’intervencions anteriors, és fonamental la coordinació entre els conservadors de l’Ajuntament i els tècnics de l’IVCR+i”.

error: Content is protected !!