PROSSEGUEIXEN ELS ‘DIÀLEGS BERLANGUIANS’ EN LA FILMOTECA DE VALÈNCIA

El protagonista d’aquesta segona sessió és Víctor García León, que presentarà ‘La boutique’ de Berlanga i la seua pel·lícula ‘Los europeos’

L’objectiu del cicle és rastrejar l’herència de Luis García Berlanga en el cine espanyol actual de la mà de cineastes contemporanis

La Filmoteca de València i l’Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques d’Espanya presenten la segona entrega del cicle ‘Diàlegs berlanguians’, que pretén rastrejar l’herència del mestre en el cine espanyol actual de la mà de cineastes contemporanis.

El protagonista de la segona sessió de ‘Diàlegs berlanguians’ és el cineasta madrileny Víctor García León, que presentarà la projecció de ‘La boutique’ de Luis G. Berlanga i parlarà de la influència de Berlanga en la seua obra, especialment en la seua última pel·lícula, ‘Los europeos’, tragicomèdia basada en una novel·la d’Azcona que el mateix Berlanga hauria volgut dirigir.

El dimecres 1 de desembre, a les 18 hores, la Filmoteca de València projecta en sessió única ‘La boutique’ (1967). També en sessió única, a les 20 hores, es projecta ‘Los europeos’ (2020). Les dues pel·lícules seran presentades al públic de la Filmoteca per Víctor García León.

‘Diàlegs berlanguians’ s’emmarca dins de les activitats commemoratives del centenari del naixement a València de Luis García Berlanga, organitzades per la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, a través de l’Institut Valencià de Cultura, i l’Acadèmia de Cine d’Espanya, en col·laboració amb Visit València de l’Ajuntament de València i la Diputació de València.

‘Diàlegs berlanguians’ està organitzat per la Filmoteca de l’IVC, conjuntament amb l’Acadèmia de Cine. Durant els pròxims mesos i fins a la primavera de 2022, cineastes espanyols presentaran en la Filmoteca de València una de les seues pel·lícules i una signada per Berlanga, i establiran un diàleg entre les dues històries.

Berlanga a l’Argentina

Després de la polèmica política i mediàtica que va generar ‘El verdugo’, els guions proposats per Berlanga van patir una censura implacable. Quatre anys després de rodar aquell al·legat contra la pena de mort, el cineasta valencià va aconseguir dirigir ‘La boutique’ a l’Argentina, que va ser estrenada allí amb el títol de ‘Las pirañas’.

La pel·lícula es va rodar gràcies a una coproducció que va tindre nombrosos i grans problemes burocràtics i un rodatge accidentat. A Berlanga se li va imposar el protagonista argentí i no va poder rodar amb els seus actors habituals. Escrita en col·laboració amb Rafael Azcona, Berlanga considerava ‘La boutique’ com la seua pel·lícula maleïda, a pesar de sostindre que tenia un dels millors guions de la seua filmografia.

Protagonitzada per Sonia Bruno i Rodolfo Bebán, ‘La boutique’ conta la història d’un executiu doner (Ricardo) excessivament desconsiderat amb la seua esposa (Carmen), raó per la qual la seua sogra decideix enganyar-lo assegurant-li que prompte serà vidu. La terrible i falsa notícia fa que Ricardo millore la seua actitud cap a la dona, cosa que aquesta aprofita per a transformar així mateix el seu comportament amb el marit, a qui passa a ignorar i fins i tot maltractar.

Adaptació d’una novel·la d’Azcona

Protagonitzada per Raúl Arévalo i Juan Diego Botto, l’última pel·lícula de Víctor García León és l’adaptació cinematogràfica de la novel·la ‘Los europeos’ de Rafael Azcona, publicada a França en 1960 i reescrita en 2006, lliure ja de tota censura dictatorial.

Ambientada a finals dels anys cinquanta, ‘Los europeos’ narra les peripècies de Miguel i Antonio, dos fadrins en la trentena, que viatgen a Eivissa atrets pel mite sexual de les turistes europees i la il·lusió de la llibertat. Però, a l’illa, res no serà com ells esperaven.

error: Content is protected !!