XÀTIVA CELEBRA 20 ANYS DEL SEU GRAN TEATRE

Hui s’ha presentat la programació que inclou la representació d’una obra de producció pròpia amb actors i actrius xativins, visites guiades teatralitzades, exposicions i l’edició d’un llibre commemoratiu

El Gran Teatre de Xàtiva ha complit 20 anys des de la seua inauguració el 10 d’octubre de 2001. El recinte cultural albergava estos dies la presentació de la programació d’actes dissenyada per l’Ajuntament amb motiu de l’efemèride, que arreplega una gal·la espectacle de producció pròpia, jornades de portes obertes amb visites teatralitzades, una exposició commemorativa i l’edició d’una publicació que recull diversos articles de repàs a la intensa trajectòria d’aquesta important instal·lació cultural. La regidora de Gran Teatre, María Beltrán, ha dut a terme aquesta posada en escena, acompanyada per figures del teatre xativí, com l’actriu i directora Mª José Peris, l’actor Pepe Mira, el periodista Agustí Garzó, el dissenyador gràfic Alfredo Pardo i Daniel Sanz, autor del cartell commemoratiu del vintè aniversari.

María Beltrán va manifestar que «havíem de commemorar aquesta data amb una sèrie d’activitats pensades per al públic en general, per als escolars però també per a aquells que han format part de la historia del Gran Teatre al llarg d’aquests 20 anys». Segons la regidora, «ha estat molt complicat recopilar cada una de les persones i col·lectius que hi han passat i ens han fet gaudir de la cultura i les arts escèniques al Gran Teatre; per això, m’agradaria demanar disculpes si ens hem deixat a alguna persona amb l’organització de totes les activitats». Beltrán ha insistit en que la seua intenció «és apostar per la cultura, per les tradicions, i sobretot, pels nostres, cosa que es vorà reflectida en aquest aniversari».

De fet, els propers 28 i 29 d’octubre, el Gran Teatre de Xàtiva realitzarà jornades de portes obertes teatralitzades dirigides als escolars de la ciutat, mentre que el dia 29 d’octubre, per la vesprada, es durà a terme la jornada de portes obertes per a públic en general. Els horaris de les visites escolars serà a les 10.30h i a les 12h, mentre que la visita per a públic general del dia 29 es farà en dos passes; a les 20.30h i a les 22h. Es tracta d’una activitat gratuïta per a la qual cal treure entrades a través del web del Gran Teatre. Durant aquestes visites, els assistents es veuran immersos en una mena d’assaig d’un grup d’actors que es troben preparant la funció del «Don Juan Tenorio», obra que tradicionalment es representa el dia de Tots Sants. Sobre el particular, l’actor Pepe Mira ha desvetllat que el públic podrà participar de l’activitat, recorrent diversos espais de l’edifici mentre interactuen amb els actors i actrius que duen a terme les visites guiades.

També el dia 28 d’octubre, a les 20h, es presentarà el llibre «XX aniversari del Gran Teatre de Xàtiva. 2001-2021», coordinat per Agustí Garzó i dissenyat per Alfredo Pardo. Garzó ha explicat que la publicació recull una sèrie de textos, imatges, cartells i fullets al·lusius a la història del Gran Teatre. El periodista ha manifestat que «s’ha intentat trobar un fil conductor al que són vint anys d’activitat» intensa i molt diversa, «particularitzant en set casos d’experts que ens expliquen detalladament distintes vessants del món del teatre». Per a Garzó, «és sorprenent veure la quantitat de coses que s’han fet al Gran Teatre; és un referent en la vida de Xàtiva, un recinte que està permanentment oferint coses a la ciutat».

D’altra banda, el proper 5 de novembre serà el colofó d’aquest aniversari, amb la celebració de la gal·la espectacle. Maria José Peris és la directora de l’obra de producció pròpia «Jo també vull ser Dolly!» que s’estrenarà aquest dia, amb guió d’Agustí Garzó. Peris compartirà paper protagonista amb Pepe Mira. Però el més destacable és que aquesta obra compta amb un elenc d’actors i actrius locals, com ara Pep Montaner, Angel Patiño, Pau Cháfer, Alicia Herrero, Anna Alborch, Víctor Torres, Patricia Viñes, Manye Alborch, Pep Botifarra i Francesc Albero, amb la participació de la Primitiva Setabense i alguna que altra sorpresa més. Sobre aquesta obra, María José Peris ha comentat que «és un privilegi dirigir una gal·la tan especial, ja que comptem amb un grup de gent molt talentosa a Xàtiva». L’actriu i directora també ha tingut paraules d’elogi per a l’autor del text, Agustí Garzó, de qui ha dit que «Tino ha fet un guionet molt tendre que uneix tot allò que ha passat per aquest teatre, donant oportunitat a que hi haja presència de tots els tipus d’expressió artística» a l’espectacle. Per la seua banda, Alfredo Pardo, responsable dels audiovisuals de «Jo també vull ser Dolly!», ha comentat que aquesta sèrie de vídeos inclou un resum d’actuacions que s’hi han dut a terme al llarg d’aquests anys, intentant donar dinamisme a la representació.

Finalment, el programa d’actes del vintè aniversari inclou una exposició que s’inaugurarà el mateix dia 5 de novembre i que es podrà visitar fins a final d’any al hall del Gran Teatre. En aquesta mostra es podrà trobar material gràfic de tota l’activitat del recinte durant les seues dues dècades d’existència: programes de mà, fulls de programació, singularitats, fotografies i distints materials teatrals. Daniel Sanz, autor del cartell del XX Aniversari del Gran Teatre, ha explicat que la imatge principal d’aquest cartell, un titellaire, així com altres elements iconogràfics presents representen, de manera al·legòrica, distints elements que formen part del món del teatre.

error: Content is protected !!