XÀTIVA REP UNA DONACIÓ DE MÉS DE 8.000 DOCUMENTS PER PART DEL PROFESSOR ANTONI MARTÍNEZ REVERT

XÀTIVA REP UNA DONACIÓ DE MÉS DE 8.000 DOCUMENTS PER PART DEL PROFESSOR ANTONI MARTÍNEZ REVERT

La cessió compta amb més de 4.000 fotografies, més de 2.000 revistes, premsa, llibres i cartells entre d’altres arxius

El professor Antoni Martínez Revert ha decidit donar a Xàtiva la seua col·lecció particular que compta amb una extensa documentació gràfica i literària, en un anunci que s’ha donat a conèixer aquest dijous en una roda de premsa realitzada a l’Arxiu Municipal de Xàtiva.

Entre el llegat que donarà Martínez es troben més de 8.000 arxius i documents, en concret 4.058 fotografies, 2.140 revistes, 887 periòdics, 164 llibres, 111 novel·les de quiosc, 625 cartells, 48 panells i un bon grapat de fullets d’informació i cultura, documentació i material plàstic.

Les fotografies provenen de l’Arxiu Cuenca, de Toni Marzal, de Miguel Sala i Julián García i d’autors diversos, i tracten temes històrics vinculats a Xàtiva com ara paisatges i persones, la processó del Corpus o rutes turístiques i edificis. A més a més també es compta amb l’arxiu del setmanari «La veu de Xàtiva» i la seua col·lecció d’exemplars, l’arxiu fotogràfic de la Bicicleta Teatre i una gran col·lecció bibliogràfica i de premsa o revistes d’Arts Gràfiques i de distints gèneres tant de la Segona República com de la Transició.

L’extensa donació del professor Antoni Martínez destaca pels documents i les col·leccions vinculades al disseny gràfic i a la tipografia. Així, entre els arxius també es troba la col·lecció completa de la revista«El Temps» i edicions de les revistes «Hermano Lobo» o «Estudios», on van col·laborar alguns dels millors escriptors i dibuixants de l’època, així com de la «Cartelera Turia». També es poden trobar altres magazins com «Saó», «Cambio 16» o «Acció Cultural del País Valencià».

«És important per a la ciutat rebre el llegat del professor Antoni Martínez, de gran valor històric i material, i molt relacionat amb la seua passió per la tipografia» ha declarat la regidora de Cultura Raquel Caballero, qui ha remarcat que «aquesta donació enriqueix el fons municipal i constitueix el fons d’un futur museu de la Impremta per a Xàtiva».

«Les meues activitats en l’àmbit cultural m’han fet acumular molts arxius que consideres valuosos. Alguns són d’exposicions que es van fer a Xàtiva, però que molta gent no coneix perquè van tindre lloc fa molt de temps», ha manifestat el professor Antoni Martínez, qui ha recordat que Xàtiva ha pegat un pas endavant i ja ha adquirit el fons de Blai Bellver per a tenir un futur museu de la Impremta. «Molts dels arxius donats, com cartells, llibres o gravats; estan condicionats a que formen part del futur museu de la Impremta, per a dotar-lo de contingut».

Està previst que cap al proper mes d’octubre es realitze una exposició amb part de la documentació donada per Antoni Martínez Revert. Aquesta no serà l’única donació prevista, ja que el propi professor ha assegurat que compta amb més documentació que serà donada futurament.

Antoni Martínez Revert (Xàtiva, 1946), és llicenciat en Filologia Romànica per la Universitat de Barcelona i doctor en Enginyeria Gràfica per la Universitat Politècnica de València, a més d’haver sigut Catedràtic de Llengua i Literatura castellanes a l’IES Josep de Ribera fins l’any 2007. Escriptor, editor, home de teatre i docent, va editar el setmanari «La veu de Xàtiva» els anys 1982 i 1983, va coordinar col·leccions i va dirigir el grup «La Bicicleta Teatre» entre 1988 i 2018.

error: Content is protected !!