Dijous 3 d’abril, l’Aula de Poesia de la Universitat de València organitza al Centre Cultural La Nau un col·loqui amb el poeta Antonio Praena, Premi Internacional de Poesia Hermanos Argensola 2024 per ‘La belleza del otro’. Serà la primera de les tres trobades amb poetes que l’Aula ha preparat aquest mes, ja que dins de la programació de Cultura als Campus està prevista la participació del poeta portugués, António Carlos Cortez, divendres 4 d’abril i una lectura i taller de poesia amb Ángelo Nestore, dilluns 14. Totes dues tindran lloc a la Facultat de Filologia Traducció i Comunicació.
El col·loqui i lectura de poemes amb Antonio Praena serà a les 19 hores, en la Capella de la Sapiència del Centre Cultural La Nau i comptarà amb les intervencions de l’assagista i novel·lista, Carlos Marzal; la bibliotecària Adelina Navarro i Xelo Candel, responsable de l’Aula de Poesia de la UV. L’entrada a l’acte és lliure i l’aforament limitat.
‘La belleza del otro’ simbolitza “que el món està ple de minúsculs gestos d’heroïcitat quotidiana, d’exemples mínims de plenitud, i la labor del poeta és descobrir-los, donar-los cos a través del llenguatge, perquè el poema —com defensava T. S. Eliot— pot ser que siga un artefacte que no entenem del tot, però que ens entén en la seua persecució de claredat”, segons el crític Carlos Marzal. “Aquest és el seu llibre més aconseguit fins a la data, un cant a la supervivència en l’alié, a la felicitat en el que sembla desaparéixer, però que roman sempre més enllà de nosaltres. Alta poesia de la consciència esperançada que ens dona als seus lectors una profunda i transparent experiència d’emoció”, conclou.
Antonio Praena (Purullena, Granada, 1973) és doctor en Teologia. Professor en la Facultat de Teologia de València. Professor de Domuni Université i de l’Institut Superior de Ciències Religioses de València. Ha publicat articles de reflexió filosòfica, estètica i teològica, així com catàlegs d’artistes plàstics contemporanis. Com a poeta ha publicat els llibres: ‘Humo verde’ (Accésit Premio Iberoamericano Víctor Jara 2003), ‘Poemas para mi hermana’ (Accésit Adonáis 2006), ‘Actos de amor’ (Premio Nacional José Hierro, 2011), ‘Yo he querido ser grúa muchas veces’ (Premio Tiflos, 2013, 2ª edic. 2014), ‘Historia de un alma’ (Premio Gil de Biedma, Premio de la Crítica Andaluza 2018 y Premio Valenciano de la Crítica 2018) i ‘Cuerpos de Cristo’ (2020, Premio Emilio Alarcos de Poesía). A Itàlia s’ha publicat una antologia de la seua obra poètica. Ha coordinat l’antologia ‘La luz se hizo palabra. Poesía Judeocristiana contemporánea en España’ (Ed. Ravenswood) de la introducció crítica del qual és també autor.
António Carlos Cortez i Ángelo Nestore, al campus de Blasco Ibáñez
Divendres 4 de abril, a les 12 hores tindrà lloc a l’Espai Cultural de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació, la lectura de poesia i col·loqui amb el poeta portugués, António Carlos Cortez. Hi intervindran María Rosa Álvarez, professora de la UV i vicedegana de Cultura, Igualtat, Polítiques Inclusives y Sostenibilitat, i Xelo Candel. António Carlos Cortez (1976) és un poeta, crític literari i professor portugués. És professor de portugués i literatura portuguesa i investigador en el CEHUM (Centre d’Estudis Humanístics de la Universitat de Minho). Al llarg de la seua trajectòria, destaquen els següents premis: Premio Sociedade Portuguesa de Autores, por Licorne (2011); Grande Prémio de Poesia Teixeira de Pascoaes APE/ Câmara Municipal de Amarante, por ‘A Dor Concreta’ (2017); Premio nacional de poesia RUY BELO per ‘Jaguar’ (edições Dom Quixote) (2020); Premio de poesia António Gedeao/FENPROF per ‘Jaguar’ (edições Dom Quixote) (2020); Grande Prémio de poesia Associação Portuguesa de Escritores/Maria Amália Vaz de Carvalho per ‘Diamant’ (edições Dom Quixote, 2021) (2022); i Prémio de conto APE/ LabPortugal 2050 inserido no contexto dos 50 anos do 25 de Abril de 1974 (2023).
Dilluns 14 d’abril, al mateix espai, tindrà lloc a partir de les 19 hores la lectura i taller de poesia amb Ángelo Nestore. Aquesta acte està organitzat per l’Aula de Poesia en col·laboració amb GVA (Vicepresidència Segona i Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge) i el Vicerectorat d’Igualtat, Diversitat i Polítiques Inclusives.
Ángelo Néstore (1986), artista no binària. La seua obra gira entorn del poètic, entés com a territori cuir en el qual la poesia s’híbrida amb disciplines com la música, la performance o les arts escèniques. ‘Poeta Cíborg Pecador’ és el seu primer experiment poètic-musical, basat en els seus poemes. Ha publicat ‘Deseo de ser árbol’ (V Premio Espasa, Espasa, 2022), ‘Hágase mi voluntad’ (XX Premio de Poesía Emilio Prados, Pre-Textos, 2020), ‘Actos impuros’ (XXXII Premio de Poesía Hiperión, 2017) i ‘Adán o nada’ (Bandaàparte Editores, 2017). En 2021 ha eixit publicada la seua primera col·lecció de poesia en italià, titulada ‘I corpi a mezzanotte’ (Interlinea Poesía, 2021). Actualment, codirigeix el Festival Internacional de Poesía de Málaga ‘Irreconciliables’, és director editorial de l’editorial de poesia Letraversal i imparteix classes universitàries en el Departament de Traducció i Interpretació de la Universitat de Màlaga.