- Les pel·lícules estaven depositades en la Reial Basílica de la Nostra Senyora dels Desemparats
- Es tracta d’una col·lecció de cinc bobines de 16 mil·límetres, mudes i en blanc i negre, que reflectixen la vida social a València en la postguerra
L’Arxiu Fílmic de la Filmoteca Valenciana ha recuperat una col·lecció de pel·lícules amateur de 16 mil·límetres, mudes i en blanc i negre, que reflectixen la vida social a la València de la postguerra i que romanien depositades en la Reial Basílica de la Nostra Senyora dels Desemparats de València.
En la primera d’estes, figura la visita d’una comissió de tècnics i arquitectes de la Direcció General de Regions Devastades i Reparacions a l’església dels Sants Joans de València per a avaluar els danys en el monument després de la Guerra Civil.
En les imatges es poden vore els treballs de restauració de murs i el recolzament de bigues que estan realitzant els obrers en unes bastides sobre la deteriorada estructura de l’edifici. En un dels murs que es restauren està inscrita la data del 26 de juliol de 1946.
També es poden vore treballant, sobre els esbossos d’uns quadres de tema religiós, un grup d’artesans i dibuixants davall les ordes del restaurador i conservador Luis Roig d’Alós, el director tècnic artístic de les obres, que va ser el primer catedràtic de Restauració de l’Escola de Belles Arts de València i el pare de Pilar Roig Picazo, catedràtica i investigadora del Departament de Conservació i Restauració de la Universitat Politècnica de València.
La segona pel·lícula mostra els passejos de dos matrimonis amb els seus fills per diversos paratges de la ciutat: l’Albereda, les torres de Serrans, els jardins de Vivers o el llit del Túria. També hi ha imatges familiars en l’interior d’una casa. Un dels matrimonis és el format pel restaurador Luis Roig d’Alós i la pintora Pilar Picazo Martí.
En la tercera pel·lícula hi ha imatges del banquet de comunió de dos dels fills de Luis Roig d’Alós. També hi ha imatges de l’acte d’entrega de diplomes a un dels xiquets en el claustre d’un col·legi religiós i d’eixos mateixos xiquets en el dia de la primera comunió i vestits de fallers, passejant pel carrer Guillem de Castro prop de les torres de Quart.
La pel·lícula es tanca amb diverses escenes familiars en la platja de Natzaret i d’una regata que té lloc en el balneari de l’Associació Valenciana Esportiva Benimar, originàriament Escola d’Esports l’Església, que estava vinculada a Acció Catòlica.
A més del matrimoni Roig Picazo i els seus fills, també apareixen en la cinta José María Roig d’Alós, mestre tallista, i Luis Roig de la Concepción, escultor i mestre tallista i pare de Luis i José María Roig d’Alós.
En la quarta bobina hi ha imatges del 9 de maig de 1948, quan es va celebrar el 25é aniversari de la Coronació Pontifícia de la Mare de Déu dels Desemparats amb processons de la Mare de Déu per tots els carrers de la ciutat, en les quals també participen agrupacions falleres i passos processionals d’altres localitats valencianes com ara Gandia, Burjassot, Torrent, Ontinyent, Onil, Xirivella, Manuel, l’Énova, la Font de la Figuera, Xaló o Benidorm.
Entre les personalitats que apareixen en la pel·lícula figuren el president de la Diputació de València, Adolfo Rincón de Arellano; l’alcalde de València, José Manglano i Selva; el governador civil de València, Ramón Laporta Girón, i l’arquebisbe de València, Marcelino Olaechea, que va ser el promotor d’aquella festivitat religiosa.
Les pel·lícules han sigut depositades en l’Arxiu de la Filmoteca Valenciana per Álvaro Almenar Picallo, vicerector de la Basílica de la Mare de Déu dels Desemparats, i José Luis Albiach Esteban, president de la Germandat de Seguidors de la Mare de Déu dels Desemparats de València.