Un passeig nocturn connectarà els tres centres museístics, que preparen activitats musicals i visites a les exposicions fins a la mitjanit
L’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM), el Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC) i el Museu de Belles Arts de València (MuBAV) celebren este dissabte, 19 de juliol, la Gran Nit de Juliol amb un recorregut en format carnestoltes estiuenc entorn de tradicions populars valencianes.
Amb motiu de la festivitat, els tres centres amplien el seu horari d’obertura fins a mitjanit amb entrada gratuïta i oferixen una bateria d’activitats culturals per a tots els públics.
‘Les tradicions ixen de nit’ és la proposta de la Plataforma BajoTeja, que començarà en el Museu de Belles Arts a les 20.00 hores omplint els carrers de la ciutat de color, música i cultura popular. Els participants, proveïts d’auriculars, realitzaran un recorregut sonor amb referències a tradicions populars valencianes, com les torres humanes de la muixeranga, el toc de campanes, les revetles o l’espectacle de carrer de correfocs amb els seus balls de dimonis i figures fantàstiques.
La primera part del recorregut, que combina les arts escèniques amb l’experimentació artística, acabarà en el Centre del Carme amb un brindis amb orxata i un homenatge a la tradicional música del tabal i la dolçaina, amb l’actuació del grup de danses El Faldellí i la colla Ateliers d’Artistes. A continuació, el segon passeig guiarà els caminants fins a l’IVAM al ritme d’una discomòbil, una tradició comuna dels pobles valencians.
La romeria culminarà en el vestíbul de l’IVAM amb un tancament revetler a càrrec del DJ Biano, que oferirà al públic assistent una sessió de música electrònica, amb referències a la música tradicional, sense abandonar ritmes de trap, kuduro, dancehall, tecno, bakalao o eurodance.
Activitats i visites a les exposicions
Amb motiu de la Gran Nit de Juliol, les tres seus artístiques han preparat un ampli programa d’activitats per a tots els públics i visites comentades a les exposicions en horari nocturn.
L’IVAM arrancarà la vesprada amb propostes familiars, com un taller de dansa per a xiquetes i xiquets de 2 a 6 anys i una visita a l’exposició ‘Això no és còmic!’, orientada als més xicotets. A més, el públic podrà visitar les mostres ‘Senga Nengudi i Maren Hassinger’, ‘Soledad Sevilla’ i descobrir la muralla medieval situada en una de les galeries del museu amb l’arqueòleg José Ferrandis, encarregat de la seua rehabilitació i restauració.
El Museu de Belles Arts oferirà l’actuació musical de The Chalmers a partir de les 20.00 hores. Es tracta d’un combo en format elèctric que combina l’experiència de bona part dels seus integrants, procedents de llorejats grups valencians, amb la il·lusió per oferir una proposta musical original, amb bases heterogènies i diverses. En este es poden trobar temes d’autors tan dispars com Kiko Veneno, The Beatles o Edith Piaf, tamisats per un mateix so, una mateixa lectura àmplia, portant el fil conductor del cançoner cap a ritmes eclèctics i dispars.
El MuBAV també prolongarà de manera extraordinària el seu horari d’obertura fins a mitjanit, tant de les sales de la col·lecció permanent com de les exposicions temporals en curs: ‘Santiago Ydáñez. Villa di Livia’ i ‘Pedro Orrente. Un artista itinerant en l’Espanya del Segle d’Or’.
D’altra banda, de 21.00 a 23.00 hores, en el claustre renaixentista del Centre del Carme, el DJ i productor valencià MarcSoul, especialitzat en Deep House i Liquid Drum and Bass, s’encarregarà de crear amb la seua actuació en viu un ambient suau, melòdic i envolupant per a acompanyar el públic en la visita a les últimes exposicions inaugurades en el Centre del Carme dedicades a la il·lustració, ‘37 il·lustres x 37 il·lustrats’, i a l’art urbà valencià, ‘Principis’.
A partir de les 21.15 hores, quan la romeria guiada per BajoTeja arribe al CCCC, el públic es podrà submergir en les arrels de la música i el ball valencià tradicional, amb la intermediació d’este col·lectiu i una degustació gratuïta d’orxata i fartons.
A continuació, el claustre gòtic acollirà l’actuació del grup de danses El Faldellí i la colla Ateliers d’Artistes, una actuació que valora la recuperació i el manteniment de les tradicions valencianes a través de la música del tabal i la dolçaina, els balls més ancestrals i la indumentària de les diverses comarques.