Resistir amb teatre, dansa, performance i música. El festival torna a bategar des del cor d’un dels barris més turistificats de València amb més de 20 espectacles multidisciplinaris
El Festival Cabanyal Íntim ha revelat aquest matí a Casa Montaña el cartell i la programació de la seua nova edició, que se celebrarà del 15 al 18 de maig sota el lema l’Hàbitat. Una invitació a reflexionar sobre com vivim l’espai, el cos i la memòria des de l’escena contemporània a través d’una vintena de peces de teatre, dansa, titelles, música i propostes familiars.
“El Cabanyal és més que un barri. És història viva, comunitat i resistència. Un espai habitat per qui el viuen i gaudeixen cada dia. Els seus carrers guarden memòria mentre els seus habitants continuen teixint llaços malgrat els persistents intents de despullar-los de les seues llars”, ha explicat el nou director artístic del festival, Jacobo Julio. D’ací que enguany alce la seua veu per explorar l’Hàbitat, “perquè habitar no és sols ocupar un espai, és defensar-lo, cuidar-lo o transformar-lo sense perdre la seua essència. És preguntar-nos com volem viure i quin llegat volem deixar en cada racó que trepitgem”. Seran escenari de la programació d’aquesta nova edició les tradicionals cases que de manera altruista cedeixen els seus propietaris al festival durant quatre dies juntament amb comerços, escoles com el Col·legi Santiago Apòstol, centres culturals com l’ Escorxador i Reina 121, teatres com el Teatre El Musical (TEM), locals d’oci com La Fàbrica de Gel i La Batisfera, comerços del barri com Novetats Nebot i Fèmina Corseteria, així com els mateixos carrers o places del barri.
“Enguany participe en el meu estimat Cabanyal Íntim des d’un altre lloc”, ha assenyalat l’anterior directora del festival Isabel Caballero: “Com a directora artística del Centre Cultural Escorxador és tot un honor acollir propostes artístiques d’aquest festival tan necessari per al nostre barri i la nostra ciutat”. Per la seua banda, Tatiana Clavel, responsable del Teatre El Musical (TEM), ha destacat la importància que “els espais i teatres públics donen suport a festivals amb característiques com l’Íntim, amb el qual sempre ha col·laborat el TEM i ho continuarà fent”.
Isabel Abril, responsable de la programació de dansa del festival, ha destacat els Íntims a la vitrina, “un laboratori de dansa experimental que ofereix a l’alumnat del conservatori de dansa espais d’experimentació coreogràfica tan poc habituals com els aparadors de les botigues per exhibir les seues peces i relacionar-se d’una forma diferent amb el públic i l’espai”.
Crítica, humor i memòria en front de la gentrificació
“Enguany hem apostat per peces de nova creació i altres que ja tenen recorregut per a donar-los més vida, una nova oportunitat perquè el públic puga veure-les i repensar-les en nous espais”, ha assenyalat Jacobo Julio. En aquesta nova edició, els llenguatges escènics s’entrellacen amb les històries del barri obrint escletxes per on s’escolen la crítica, l’humor, la poesia i la rebeldia. Moltes de les peces giren entorn de la gentrificació i la pèrdua de la llar, com Esta obra gentrifica de Atirohecho, una sàtira directa sobre la turistificació del Cabanyal, o Welcome, de Miguel Ángel Sweeney, que proposa un recorregut teatral pels carrers del barri per observar la seua transformació amb una mirada crítica.
El to canvia, sense abandonar el compromís, en obres com Ma casa de La Otra, que aborda amb tendresa, drama i humor el dia a dia d’una anciana en un pis compartit, o Win Win de La Negra, que converteix en comèdia les tensions quotidianes entre caseres i inquilines. I des d’un llenguatge físic i poètic, la dansa de Los hogares invisibles de Fil d’arena / UNRWA C.V. dona veu a qui han sigut desplaçats de les seues llars, entrellaçant la causa palestina amb la memòria de l’exili.
El cos com a territori de lluita i poesia
La fragilitat del cos i la seua potència com a eina de resistència transita per diverses propostes, des de les que es mostraran en alguns aparadors del barri com Laboratori de dansa en vitrines del Conservatori Nacho Duato, fins a les accions en viu més radicals que acollirà la 9a edició de Territori Performance en el Teatre El Musical, com Ephemeral Sculptures de Mario Montoya; Cascada cae dormida de Kira Pérez; la cerimònia simbòlica de Palmera de Juana Varela; l’acció poètica i ambiental amb un bloc de gel de Variaciones S.O.S. d’Ada Vilaró; o la proposta com a colofó emocional i polític de The Big Crunch de María San Miguel (Proyecto 43-2).
La dramatúrgia també s’endinsa en allò íntim, amb obres que exploren el fracàs, la memòria i l’ofici d’actuar, com l’estrena de Fracasa otra vez, fracasa mejor de La Subterránea, o el delicat viatge per la biografia escènica en Efímero (escritura de un actor silente), de la companyia colombiana Casa del Silencio.
Per als més menuts —i no tant—, Üiqü’is de La Panda de Yolanda transforma l’escenari en un univers de titelles, objectes i imaginació desbordada que convida a reconnectar amb la infància. La música també estarà present amb propostes com el concert-performance Los Malos, que barreja cabaret, pop i rock amb una bona dosi d’humor crític i descarat.
Hi haurà tant espectacles gratuïts (fins a completar aforament), com propostes amb entrades entre 8 i 14 €, disponibles en la web del festival i en la del TEM.
“Ací no sols fem teatre, dansa o música. Ací resistim, ens trobem i donem corda a un Cabanyal viu, divers, compromés i lliure. Perquè l’hàbitat s’acull, es defensa i es celebra. I ací estem per a fer-ho. Benvingudes i benvinguts a habitar-lo”, ha conclòs l’equip organitzador aquest matí des de Casa Montañaa, epicentre simbòlic del barri.