LA NAU PRESENTA LA INSTALACIO ARTISTICA ‘LA CONSTRUCCIO DEL GUST’ DE CARLES TARRASSO A PARTIR DEL RECEPTARI SENT SOVI

LA NAU PRESENTA LA INSTALACIO ARTISTICA ‘LA CONSTRUCCIO DEL GUST’ DE CARLES TARRASSO A PARTIR DEL RECEPTARI SENT SOVI

El Centre Cultural La Nau de la Universitat de València inaugura hui dimecres, a les 20 hores la instal·lació artística de Carles Tarrassó, titulada: ‘La construcció del gust. Perspectives sobre la gastronomia i el desig’. Aquesta mostra que es pot visitar a la Sala Oberta fins el pròxim 28 de setembre, forma part de l’ampli programa d’activitats que la UV ha organitzat amb motiu de l’exposició ‘Gastronomia Medieval. El llibre de Sent Soví i la cuina als segles XIV i XV, que mostra per primera vegada al públic ‘Sent Soví’, el primer receptari conegut de la Península ibèrica i que conserva la Biblioteca Històrica de la Universitat de València.

Aquesta proposta artística naix d’una lectura personal que el mateix artista ha realitzat sobre el llibre del Sent Soví (1324). El projecte incideix en la idea del gust com una construcció modelada pel context social i cultural i pel bagatge personal. Lluny d’entendre el gust gastronòmic com un element innat i permanent, de caràcter quasi essencialista i molt vinculat a qüestions com la identitat i la classe, ací es reivindica com una realitat polièdrica i canviant.

A partir d’aquest posicionament, la instal·lació planteja un joc de perspectives, on els elements visibles –tots ells vinculats a la preparació i servei dels aliments– alteren la seua aparença canònica i varien en funció del punt de vista del visitant. A més, és important la immersió sensorial a través d’una paleta d’aromes que ens trasllada a l’univers de Sent Soví. Una paleta que, per als paladar del present, a vegades resulta estranya i a vegades familiar, la qual cosa parla, precisament, de canvis i permanències en la construcció històrica del gust.

Aquesta mescla olfactòria es fa sentir ja en l’entrada de la Sala Oberta, on se situa la instal·lació. El primer element en aparéixer és el catàleg d’espècies. Es tracta d’un catàleg en procés de construcció, que es completarà mentre dur l’exposició amb la col·laboració de diferents xefs. Així, a partir de la revisió de les espècies i condiments que apareixen en el llibre de Sent Soví, s’aniran incorporant condiments de la cuina contemporània per a reconéixer el pòsit de l’herència gastronòmica medieval en els nostres dies, però també d’evidenciar les distàncies culturals.

Des del corredor de l’entrada s’accedeix a la part central de l’exposició, que s’ha pensat com una escenografia on apareixen una sèrie de peces artístiques que, com si van ser personatges, interpel·len a la perspectiva del visitant. L’espai està embolicat de feltre, generant una cambra tèxtil perfumada amb aromes de les espècies i condiments de la cuina de Sent Soví.

Ací, a poc a poc, entren en escena els ‘personatges’. Primer, una clau emmarcada en una fornícula, que simbolitza la cerca constant de l’objecte de desitge, que en gastronomia es tradueix en allò que motiva les modes o tendències, responsables de modelar el gust. Desig i gust parlen de fascinació estètica, però també de la voluntat de manifestar opulència, mostrar allò exòtic o sorprendre el comensal.

La peça principal de la instal·lació és una taula feta de fusta i porcellana de paper, sobre la qual es disposen reproduccions de gots ceràmics de la vaixella medieval. Aquesta escena de taula s’inspira en les perspectives distorsionades de les miniatures medievals –com les que es poden veure en l’exposició ‘Gastronomia medieval’. El llibre de Sent Soví i la cuina en els segles XIV I XV de La Nau–. En la part de darrere de la taula, seguint el joc de la perspectiva, apareixen una sèrie de fruites en anamorfosis, visibles de manera realista solo des d’un punt concret de la sala. Aquestes fruites, documentades en Sent Soví, combinen en la seua elaboració la impressió 3D amb el treball artesà de la cera.

Finalment, al fons de la sala està el ‘tinell’, el moble on s’exhibia la vaixella de luxe a les cases de la Corona d’Aragó en època medieval. Aquest aparador, un espill del poder, funciona ací com a representació de l’estratigrafia del gust, a partir de l’acumulació de models de vaixella de diferents èpoques, elaborades en cera, que il·lustren simbòlicament la superposició de modes i tendències en la cultura gastronòmica.

Així, ‘La construcció del gust’ construeix un espai íntim, carregat d’aromes del passat que ressonen però també discrepen en el nostre gust col·lectiu, i on les peces juguen amb la perspectiva i la percepció, com a metàfora del caràcter intersubjectiu del gust i dels vincles entre gastronomia i desig.

La instal·lació compta amb dues activitats complementàries. La primera, la degustació gastronòmica, a càrrec del xef Jorge de Andrés (grup La Sucursal), que se celebrarà el 15 d’abril, a les 18 hores, en el Claustre del Centre Cultural La Nau. Aquest acte compta amb la col·laboració de l’Aula de Gastronomia i és necessària la inscripció en el següent enllaç: https://events.fundacio.es/o/143.

La segona activitat, en el marc de l’Escola Europea de Pensament Lluís Vives, serà la conferència ‘La revolta del paladar’, a la Sala Matilde Salvador del Centre Cultural La Nau, el dimarts 8 de juliol, a les 19 hores. Hi intervindran : Jessica Jacques Pi, professora d’Estètica i Teoria de les Arts de la Universitat Autònoma de Barcelona; Ester Alba, vicerectora de Cultura i Societat i Carles Tarrassó.

Carles Tarrassó (Carcaixent, 1995), gastrònom i artista, va estudiar Ciències Gastronòmiques al Basque Culinary Center i el màster en Humanitats Ecològiques i Transició Ecosocial per la Universitat Politècnica de València i la Universitat Autònoma de Madrid.

Ha sigut resident de l’Acadèmia d’Espanya a Roma en 2022. El seu treball explora noves configuracions per a la gastronomia en la intersecció entre la cuina i altres disciplines, com l’escultura i la instal·lació. A través d’un llenguatge plurisensorial, investiga amb l’espai i la materialitat, la permanència i la deterioració, interessant-se per com concebem el plaer sensorial i el benestar en el context de la crisi socioecològica actual.

Dirigeix el congrés anual sobre art i gastronomia Nutrire l’Incontro, amb seu en l’Acadèmia d’Espanya a Roma. Ha presentat els seus treballs al Centre de Cultura Contemporània Conde Duque (Madrid), la Reial Acadèmia d’Espanya a Roma, Escorxador Madrid, Sala Amós Salvador (Logronyo), Tenerife Espai de les Arts, Navarra Gastro Summit i Science and Cooking World Congress Barcelona.

error: Content is protected !!