La Universitat de València ha estat guardonada amb el Gran Premi Europa Nostra, pel projecte de recerca del Sistema informàtic intel·ligent Silknow, dirigit per la vicerectora de Cultura i Societat, Ester Alba, que recentment ha recollit el premi de mans de la reina Sofía. L’organització Hispania Nostra reconeix així la trajectòria de l’excel·lència en l’àmbit del patrimoni cultural, per SILKNOW, un projecte de recerca que millora la comprensió, la conservació i la difusió del patrimoni de la seda a Europa des del segle XV fins al segle XIX. Aplica tecnologia d’última generació a les necessitats de museus, professionals de l’educació, el turisme i la indústria creativa per a preservar el patrimoni artístic associat amb la seda.
En 1978, Europa Nostra una federació europea de defensa del patrimoni creada que lidera el moviment ciutadà a Europa per a la protecció, difusió i gaudi del seu patrimoni cultural i natural, va crear uns guardons anuals, organitzats a Espanya per Hispània Nostra, amb els quals pretén reconéixer iniciatives excepcionals de conservació del patrimoni, tant públiques com privades. El que va començar com un esquema de reconeixements d’una ONG europea, es va convertir en 2002 en els Premis Europeus de Patrimoni / Premis Europa Nostra, llançats per la Comissió Europea i dirigits per Europa Nostra.
L’acte de lliurament dels Premis Hispània Nostra a les Bones Pràctiques en Patrimoni Cultural i Natural i dels Premis Europeus de Patrimoni/Premis Europa Nostra concedits a candidatures espanyoles, que es van atorgar en les convocatòries de 2022, 2023 i 2024 s’ha celebrat recentment en La Farm Studio. Real Lloc de Sant Ildefons (Segòvia). Els guardons van ser concedits per la reina Sofía.
Silknow en un projecte comprés en Horitzó 2020 que, mitjançant un sistema d’intel·ligència informàtica, s’aconsegueix anar més enllà de les tecnologies vigents per a millorar el nostre enteniment del llegat europeu de la seda. El projecte implementa una nova generació de ICT (tecnologies de la informació i comunicació, per les seues sigles en anglés) que busca trobar les necessitats dels usuaris en diferents camps, com a museus.
La decisió de jurat destaca, entre els motius per a concedir aquest guardó que “Silknow ha creat un innovador sistema que facilita la transferència del coneixement del teixit de la seda. Aquest projecte representa un exemple important de com l’artesania, i per tant el patrimoni immaterial, es pot vincular a les eines digitals i com es poden utilitzar aquestes eines per a democratitzar l’accés al coneixement tècnic. El tesaurus d’aprenentatge automàtic del projecte és particularment interessant i té potencial per a ser aplicat en altres àrees de recerca”.
Ester Alba Pagán, vicerectora de Cultura i Societat, (València, 1974), és professora titular del departament d’Història de l’Art de la Universitat de València. Llicenciada en Geografia i història, especialitat en Història de l’Art, i Doctora en Història de l’Art per la Universitat de València. Va rebre el premi extraordinari de Llicenciatura i Doctorat per la Universitat de València i Premi al Reconeixement Acadèmic de la Generalitat Valenciana. Té reconeguts cinc sexennis de recerca i cinc quinquennis docents.
La seua activitat investigadora se centra en l’estudi i anàlisi de la museologia i la museografia i la crítica de l’art, amb especial atenció a l’art contemporani i al patrimoni cultural vinculat a l’intercanvi i difusió d’idees i coneixement, des de l’enfocament dels estudis visuals i la perspectiva de gènere.
Al llarg de la seua trajectòria, ha publicat llibres, capítols de llibres i nombrosos articles en revistes especialitzades; ha dirigit projectes de recerca centrats en la visibilització de l’art realitzat per les dones; i és membre d’un equip interuniversitari nacional dedicat a rescatar l’art realitzat per les artistes espanyoles (1804-1939).
En l’àmbit del patrimoni cultural, és investigadora principal de diversos projectes europeus. Ha dirigit set tesis doctorals i més de cinquanta treballs fi de grau i de màster. També ha realitzat estades de recerca en el Consell Superior de Recerques Científiques, en el Centre Ledouxde París, en la Hispanic Society (Nova York), i en les universitats París I Panthéon-Sorbonne, Laval (el Canadà), Federico II de Napoli i en la de Palerm.
Quant a la seua activitat docent, se centra en aspectes relacionats amb el patrimoni cultural, la museografia i l’art contemporani en grau, i és professora en el Màster en Patrimoni cultural i en el Màster en Història de l’Art i Cultura Visual de la Universitat de València.
A més, és professora i codirectora en diferents màsters. Ha estat vicedegana i degana de la Facultat de Geografia i història. Membre de la Comissió d’Estatuts, del Claustre i del Consell Social, ha exercit com a directora del Servei de Cultura Universitària i de l’Arxiu Valencià del Disseny de la Universitat de València. En l’actualitat, és Management CommitteeMember del COST EuroWeb (UE), i vocal del Patronat del Museu de Belles Arts de València i de la Fundació de Disseny. Ha estat membre del Consell Rector de l’IVAM i ha format part del Comité d’experts per a l’avaluació dels equipaments museològics de Patrimoni Nacional.