- El teatre de la Diputació de València estrena l’obra ‘¿Dónde está Alicia?’, de la companyia Marea Danza, en la qual es reflexiona des del flamenc sobre la identitat i l’abús de les pantalles
- Les funcions tindran lloc en el Teatre Principal els dies 21, 22, 23 i 26 de maig per a escolars, i el 24 de maig per a públic general
L’Escalante porta al Teatre Principal l’obra ‘¿Dónde está Alicia?’, la nova producció familiar de la companyia valenciana Marea Danza, que enguany celebra una dècada de trajectòria. Es tracta d’una reinterpretació flamenca, crítica i visual del clàssic de Lewis Carroll. Les funcions, previstes en el Teatre Principal de València dins de la programació de l’Escalante, el centre d’arts escèniques de la Diputació de València, tindran lloc els dies 21, 22, 23 i 26 de maig per a escolars, i el 24 de maig per a públic general.
En esta versió, Alicia no corre darrere d’un conill blanc, però sí que cau en una madriguera: la de les pantalles, les xarxes socials, els selfies i les notificacions. L’espectacle reflectix preocupacions actuals com la hiperconnexió, la cerca de validació en xarxes, el culte al cos i el nerviosisme infantil en un entorn saturat d’estímuls.
Les icòniques escenes del clàssic es reinterpreten amb un enfocament contemporani: una mar de llàgrimes que reflectix l’ansietat digital i l’assetjament cibernètic, una Reina de Cors transformada en influencer obsessionada amb els likes, un rellotge que fa al·lusió a la notable pèrdua de la noció del temps davant l’ús de les pantalles, i un gat de Cheshire convertit en notificació constant, amb un miol que ‘engatussa’ Alicia fins a fer-la clicar.
Les ballarines Elena Marava, Lourdes de la Rúa, Paula Sebastián, Rosa Sanz i Yolanda López interpreten diferents versions d’Alicia, cadascuna amb el seu propi cos i energia, com a metàfora conjunta dels canvis identitaris en la infància i la pressió per encaixar.
La complicitat artística amb La Teta Calva
‘¿Dónde está Alicia?’ suposa la tercera col·laboració de Marea Danza amb la companyia La Teta Calva, després dels muntatges ‘Amelia’ i ‘Rebel·lió’ –produïda per l’Escalante-. La direcció escènica corre a càrrec de Xavo Giménez i María Cárdenas, amb direcció coreogràfica de Paco Berbel i Rosa Sanz, que també balla en el muntatge. La peça ha sigut postulada als Premis MAX 2025 en les categories de Millor Adaptació, Millor Vestuari i Millor Banda Sonora.
“Des de la nostra primera col·laboració, La Teta Calva s’ha convertit en una part indispensable de la nostra companyia. La seua manera de tractar la infància, com a espectadors amb una consciència crítica, i la seua forma d’apropar-se als temes, fugint de la literalitat, ens va conquistar des del primer moment”, afirmen les integrants de la companyia, que destaquen el caràcter agut, irònic i visualment poètic dels seus espectacles conjunts.
L’espectacle combina el flamenc com a llenguatge arrel amb aportacions de la dansa contemporània i urbana, cosa que dona com a resultat una coreografia rica en matisos i accessible per a un públic familiar. Les coreografies s’inspiren en el ‘zapateado’, però també en noves metodologies de composició que permeten transitar amb naturalitat entre allò narratiu i allò simbòlic.
Per què Alicia ara?
Marea Danza va triar esta icona literària per la seua potència simbòlica i la seua vigència en l’actualitat a través de la construcció de la identitat, el poder de la imaginació i el qüestionament del món i de la societat en què vivim.
“Reinterpretar un clàssic és un repte creatiu apassionant que passa per partir del text original, improvisar, despullar-se de les paraules i traduir-ho tot al cos. Ja ho vam fer amb ‘Rebel·lió’ i ens va marcar profundament –expliquen des de Marea Danza–. En este cas, la nostra protagonista cau en una madriguera molt especial: una pantalla, un mòbil, un univers digital que atrapa i desorienta, on tot sembla el que és, però res no ho és en realitat, basat en personatges esbojarrats que pretenen seduir Alicia i atrapar-la en les seues xarxes».
La posada en escena s’emmarca en un món de colors saturats, oníric i distorsionat, que recorda al surrealisme i a l’imaginari quasi distòpic d’algunes referències cinematogràfiques. No hi ha referències directes a les pel·lícules de Disney ni de Tim Burton, però sí una forta inspiració en atmosferes que dissolen la realitat.
Este univers multicolor és l’espill digital on es reflectix una generació cada vegada més exposada a les xarxes i a la sobreestimulació. Cal destacar que hi ha una escena amb il·luminació estroboscòpica. El resultat és un entorn cromàtic i hipnòtic, que projecta el perill de les trampes digitals. Tot pensat per a un públic familiar a partir de sis anys, però amb múltiples capes de lectura per als adults.
‘¿Dónde está Alicia?’ es podrà descobrir el 24 de maig a les 18:00 hores al Teatre Principal de València.