L’exposició del MuVIM sobre el Sant Calze de València viatjarà per la província

L’exposició del MuVIM sobre el Sant Calze de València viatjarà per la província

  • ‘Un món per descobrir. El Sant Calze de València’ estarà oberta en el museu de la Diputació de València a partir del 6 de novembre i recorrerà diverses localitats valencianes

El MuVIM ultima els detalls d’una exposició sobre el Sant Calze de València que viatjarà per diversos municipis de la província oferint un acostament pedagògic a la significació d’esta joia del patrimoni religiós i cultural valencià a més de descobrir la seua història i els seus secrets.

‘Un món per descobrir. El Sant Calze de València’ serà el títol de la mostra que estarà oberta en el museu de la Diputació de València a partir del 6 de novembre, dies després de l’inici del Jubileu el 31 d’octubre (Any Jubilar del Sant Calze de València). La clausura està prevista que tinga lloc el 22 de febrer. A més, al llarg de 2026, una versió de la mostra viatjarà a diverses localitats de la província de València. Si bé encara està per determinar el periple de la itinerància, està previst que comence en el municipi de Carlet, on el Sant Calze va estar protegit durant la Guerra Civil. Els diferents ajuntaments podran sol·licitar, en el seu moment, que l’exposició siga adaptada als recintes existents en els museus d’àmbit local, cases de cultura o altres instal·lacions.

El diputat de Cultura, Paco Teruel, ha assenyalat que la Diputació de València “continua treballant per a acostar la cultura a tots els racons de la província; un dels nostres objectius és reforçar la itinerància de les nostres propostes culturals per a portar-les al major nombre de municipis amb la finalitat de descentralitzar l’oferta cultural”.

‘Un món per descobrir. El Sant Calze de València’

La mostra estarà conformada per una secció dedicada a la presència del Sant Calze de València en l’art pictòric. En estes pintures es va posar en relleu la interiorització, per part dels artistes, però també de les autoritats eclesiàstiques i d’altres sectors socials, que la copa valentina era una relíquia de la Última Cena, la qual cosa va permetre l’existència d’una producció iconogràfica del màxim interés.

Un altre dels aspectes que el MuVIM vol posar en relleu amb esta exposició és la presència del Calze de València en determinades representacions d’òperes wagnerianes, on va ser identificat com el Sant Greal present a la casa de José de Arimatea. En este sentit, el museu, que anuncia una sorpresa iconogràfica procedent del món germànic, inclourà un apartat on es conjuminaran els noms del compositor Richard Wagner, del tenor català Francisco Viñas, del literat valencià Teodor Llorente Olivares i de l’escultor, també valencià, Mariano Benlliure.

El projecte es realitzarà en coproducció entre l’àrea de Cultura de la Diputació de València, entitat titular del MuVIM, i la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de València. L’exposició comptarà, a més, amb la col·laboració de l’Arquebisbat de València, instància que ja va participar molt destacadament en el cicle d’exposicions del MuVIM denominat ‘Mare dels Desemparats’.

error: Content is protected !!