EL CARME REP EL ‘DAVID BOWIE’ DE JESÚS ARRÚE, EL PRIMER GRAFIT INDULTAT A ESPANYA

Després de la mobilització de l’artista a través de les xarxes socials, l’obra d’art urbà s’ha salvat de la demolició i podrà visitar-se en el Centre del Carme

La implicació i interés especial de l’Ajuntament de València i el director del CCCC, José Luis Pérez Pont, han sigut clau per a reubicar la peça

El Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC) ha donat la benvinguda a David Bowie, que s’allotjarà a partir de hui en el claustre gòtic del museu durant un període aproximat d’un any. Es tracta del primer grafit indultat a Espanya, obra de Jesús Arrúe, que fins fa només uns dies es trobava en la paret d’un edifici al carrer Beneficència de València.

Després de la mobilització ciutadana i de l’artista a través de les xarxes socials, i amb la implicació i interés especial de l’Ajuntament de València i del director del Consorci de Museus i el CCCC, José Luis Pérez Pont, s’ha aconseguit salvar l’obra de ser demolida, extraient-la del mur on es va pintar i trobant un nou emplaçament al Centre del Carme, que permetrà l’exposició pública d’aquesta peça mural de referència a València.

“En el Centre del Carme desenvolupem un treball intens i constant entorn de l’art urbà, una de les disciplines artístiques que defineixen la societat del nostre temps. Des de 2017 incloem en la nostra programació exposicions efímeres creades ‘ex professo’, formades íntegrament per intervencions artístiques realitzades sobre els murs de les nostres sales, per a oferir a aquesta manera d’expressió un espai públic en el qual desenvolupar-se. Des de hui, el grafit de David Bowie, creat per Jesús Arrúe, es podrà visitar en el nostre claustre gòtic”, assenyala el director del Consorci de Museus i el CCCC, José Luis Pérez Pont.

El grafit de David Bowie es va pintar entre maig i juny de 2019, just al costat de l’antic estudi de pintura de l’autor, Jesús Arrúe, situat al carrer Beneficència de València. L’obra té un significat especial per a l’artista, que és un gran admirador de David Bowie i de Madonna, que té un quadre d’Arrúe a sa casa.

Es tracta d’un retrat figuratiu del famós cantant britànic, que des que es va crear s’ha convertit en una de les obres més mediàtiques i representatives de l’art urbà valencià.

Quan l’agost de 2022 van començar les obres en l’edifici on es trobava el grafit, Jesús Arrúe va posar en marxa una campanya en Instagram amb l’etiqueta #salvemosgraffitibowie per a salvar el grafit d’un possible enderrocament i reubicar-lo en un altre lloc públic on la gent el poguera continuar contemplant.

Finalment, gràcies a la mobilització de l’artista, la implicació de la ciutadania i la disposició de l’amo de la finca ha sigut possible salvar l’obra, que s’ha extret mitjançant un procés complex sufragat pel Consorci de Museus, i que des de hui es troba en la nova ubicació. Per a definir la proposta d’operativa per a l’extracció i preservació de la peça, s’ha comptat amb la participació del màster de Conservació i Restauració de Béns Culturals de la Universitat Politècnica de València.

Així, aquest retrat de David Bowie s’ha convertit en la primera obra d’art urbà indultada a Espanya, que podrà visitar-se durant un període aproximat d’un any en el claustre gòtic del Centre del Carme, en concret, en el que va ser la masmorra de l’antic monestir, un emplaçament que contribueix a fer valdre la presència de l’obra i permet l’accés de la ciutadania.

error: Content is protected !!