- Entre els convidats d’esta edició figuren Ana Belén, Víctor Manuel, Jorge Ponce, Nacho Vigalondo, Paula Púa, Javier Ferreiro i Javier Olivares
- El festival se celebra de l’1 al 6 abril en La Filmoteca Valenciana, La Mutant, Nau 3 Ribes i el Palau de la Música
La Conselleria d’Educació, Cultura, Universitats i Ocupació, a través de la Filmoteca Valenciana de l’Institut Valencià de Cultura, organitza la sexta edició del festival LABdeseries que se celebra del dimarts 1 al diumenge 6 abril en La Filmoteca Valenciana, La Mutant, Nau 3 Ribes i el Palau de la Música.
Un altre any més, LABdeseries situa les sèries en el centre de la conversa i pretén analitzar a través d’estes l’estat de la ficció televisada, però també utilitzar uns certs títols per a parlar de tendències culturals i de diversos assumptes socials. Guionistes, directors, escriptors i intèrprets, entre altres convidats, participen en esta nova edició.
De la direcció del LABdeseries s’encarreguen el llibreter i gestor cultural David Brieva, la historiadora Áurea Ortiz i el periodista Mikel Labastida. L’Institut Valencià de Cultura, a través de La Filmoteca Valenciana, promou esta cita amb la col·laboració de l’Ajuntament de València, l’Institut Valencià de la Joventut (IVAJ) i Escriptors de l’Audiovisual Valencià (EDAV).
LABdeseries prestarà especial atenció a la comèdia en televisió, un gènere que no sol ser tan reivindicat entre crítics i espectadors. La sexta edició proposarà, a més, xarrades i trobades en les quals tindran cabuda altres formats.
Calendari d’activitats
LABdeseries s’inaugura el dimarts 1 d’abril, a les 20:00 hores, en La Filmoteca Valenciana, amb una xarrada moderada per la periodista Mariola Cubells en la qual Ana Belén i Víctor Manuel repassaran les sèries de la seua vida i revelaran els seus gustos com a espectadors, així com els seus hàbits associats amb el consum d’este tipus de ficcions. Ana Belén també recordarà algunes de les seues experiències professionals com a actriu en títols com Fortunata y Jacinta, Petra Delicado o Traición.
El dimecres 2 d’abril, a les 12:00 hores, La Filmoteca Valenciana acull la taula redona ‘Com representen les sèries l’assetjament escolar?’ en la qual intervenen Nando López, novel·lista i creador de Red flags i La edad de la ira; Virginia Yagüe, guionista d’Invisible, i Víctor Pedreira, creador i coordinador de guió de La caja de arena. Moderada per Mikel Labastida, la taula està organitzada en col·laboració amb l’IVAJ Carnet Jove i l’entrada és gratuïta fins que es complete l’aforament.
El dimecres 2 d’abril, a les 19:00 hores, La Mutant acull la xarrada ‘Què ha deixat de fer-nos gràcia en les sèries?’, en la qual intervenen la humorista i guionista Paula Púa i el director i guionista Nacho Vigalondo, moderats pel director i guionista Rubén Ajaú. Després del col·loqui, es projecta el capítol especial del 50 aniversari de Saturday Night Live, en col·laboració amb Movistar+. Entrada gratuïta.
El dijous 3 d’abril, a les 18:00 hores, La Filmoteca Valenciana celebra una trobada amb el guionista Javier Olivares en el qual recordarà els millors moments de la sèrie El ministerio del tiempo amb motiu del dècim aniversari de la seua creació. Áurea Ortiz conduirà este col·loqui amb el creador de la sèrie.
El divendres 4 d’abril, a les 12:00 hores, se celebra en la Filmoteca la taula redona ‘Com mostren les sèries les addiccions?’ amb la participació de Javier Giner, creador de Yo, adicto, Alba Carballal, guionista de Yo, adicto i Física y Química. La nueva generación i Lluís Mosquera, guionista d’Élite. La taula està moderada per la periodista Lucía Márquez, està organitzada en col·laboració amb l’IVAJ Carnet Jove i l’entrada és gratuïta fins que es complete l’aforament.
Eixe mateix divendres, a les 18:00 hores, tindrà lloc en La Filmoteca Valenciana la xarrada ‘Com s’arriba al mainstream fent humor en el marge?’ amb la participació de Jorge Ponce, humorista i guionista de La Resistencia, La Revuelta i creador de Medina: el estafador de famosos i Borja Glez. Santaolalla, guionista de Medina: el estafador de famosos i No me gusta conducir. Modera la periodista Begoña Donat.
Després del col·loqui, es projecta, en col·laboració amb Prime Vídeo, el primer capítol de la sèrie Medina: el estafador de famosos (2024), dirigit per Jorge Ponce i Javier Valera.
El dissabte 5 d’abril, a les 11:00 hores, en La Nau Ribes 3 se celebra la xarrada per al públic infantil ‘Per què ens agrada tant Bluey?’, sobre la sèrie Hablamos de Bluey (2018-2025) de Joe Brumm, amb la participació dels crítics de cine i gestors culturals Paola Franco i Ramón Alfonso. Entrada gratuïta.
Eixe mateix dissabte, a les 18.00 hores, la sala Joaquín Rodrigo del Palau de la Música acull la preestrena de Mariliendre (2025), amb presentació a càrrec del seu director Javier Ferreiro i altres membres de l’equip artístic. La projecció és una col·laboració amb Atresplayer i l’entrada és gratuïta.
També el dissabte, a les 20.00 hores, en la Filmoteca Valenciana se celebra la xarrada ‘Quant li deuen les sèries a David Lynch?’, amb Jimina Sabadú, escriptora, guionista i directora, i Aaron Rodríguez Serrano, crític de cine i professor de narrativa audiovisual en l’UJI. Modera David Brieva. Després del col·loqui, es projecta el capítol 8 ‘Gotta light?’ (2017) de la sèrie Twin Peaks: The return de David Lynch.
LABdeseries conclou el diumenge 6 d’abril, a les 20:30 hores, en La Filmoteca Valenciana, amb la projecció dels dos primers capítols de la sèrie The Office (2005-2013) de Greg Daniels. Presentació i col·loqui a càrrec dels integrants del Laboratori d’Investigació de Sèries, Mikel Labastida, David Brieva, Áurea Ortiz.