En un manifest conjunt, signat per AVVAC – Artistes Visuals d’Alacant, València i Castelló, AVCA Associació Valenciana de Crítics d’Art, ANIAV – Associació Nacional d’Investigadors en Arts Visuals, LaVAC Associació de Galeries d’Art Contemporani de la C. Valenciana i MAV expressen “Hem rebut notícies sobre la possible destitució de José Luis Pérez Pont com a director del Consorci de Museus. Com a resposta, expressem el nostre suport a la convocatòria de concentració programada pel dimarts 21 de novembre a les 17 h al Centre Cultural de Cultura Contemporània.
Volem destacar que aquesta acció seria una flagrant falta de consideració. Prèviament, en coordinació amb les representants de la Conselleria i després de consultar les associacions professionals del sector, es va acordar no vincular la renovació de càrrecs o direccions als centres i museus de la Generalitat amb canvis polítics. Això garantia que els programes es compliren amb independència i llibertat, tant en l’àmbit cultural com en el sector de les Arts Visuals.
No obstant això, aquesta nova intervenció de la Conselleria de Cultura, sense explicitar les raons objectives i admetent que els canvis polítics poden comportar canvis en les direccions dels centres culturals i artístics, no ens semblen fonamentades en les bones pràctiques i demostra una vegada més la insensibilitat cap a una de les expressions artístiques més precaritzades en l’actualitat. Sembla que estem tornant a una voluntat de control per part d’aquells que denuncien la “ideologització” de l’educació i la cultura pels antics governants, a un control des de la prepotència i el descarat.
Des de les associacions firmants, volem ressaltar alguns dels canvis que s’han produït en la percepció de les arts visuals i la cultura contemporània en el nostre territori. Aquests canvis han impugnat una realitat que durant molt de temps ha estat sotmesa únicament a l’arbitrari d’un lliure mercat i alguns cercles de poder molt elitistes. En els últims anys, projectes d’investigació, comissariat, residències, exposicions i suport a projectes en el territori han demostrat que les arts visuals no només necessiten vendre les seves obres o buscar reconeixement entre els seus iguals per sentir-se recompensades professionalment; sinó que també saben articular-se i relacionar-se amb la societat més enllà del mercat i el disseny i control institucional.
S’ha estat defensant la manca d’un marc laboral i jurídic sòlid per als artistes, una precarietat que s’ha mitigat parcialment amb la gestió de José Luis Pérez Pont. Per tant, considerem que la seua cessió és innecessària, ja que trenca una dinàmica de millores professionals basada en Bones Pràctiques. Encara que la dependència actual de beques i fons públics no resol completament aquesta precarietat. Les Arts Visuals necessiten d’un pacte sociopolític que ajudi a canviar la seua percepció i el seu coneixement més enllà de censures, controls i manipulacions sectàries.
Reivindiquem la necessitat de polítiques que previnguin i acabin amb la precarietat en el sector de les arts visuals i que abordin raons i aspectes en una taula sectorial que segueixi aprofundint en millores:
- Posar fi a la inestabilitat financera: Molts artistes visuals enfronten dificultats
econòmiques a causa de la manca d’ingressos estables. - Manca de cobertura en la seguretat social: L’absència de beneficis com l’assegurança
de salut, l’assegurança d’atur i les pensions pot posar els artistes en una posició vulnerable. - Competència i saturació: Molts artistes es troben amb la difícil tasca de destacar en un
mercat saturat i amb escassos espais o circuits. - Dependència de subvencions i patrocinis: Manca de fonts de finançament sostenibles.
- Manca de reconeixement i valoració: La intervenció i control polític d’aquestes institucions (com és el cas) allunya la societat d’aquests avanços en la relació d’arts visuals i societat.
Abordar la precarietat en el sector de les arts visuals implica considerar polítiques culturals que donin suport als artistes, promoure l’educació artística, fomentar la valoració de l’art en la societat i explorar models econòmics més sostenibles per als artistes visuals.
Això és el que hem estat treballant des de les institucions artístiques, polítiques i associacions professionals en aquests últims anys, per la qual cosa considerem innecessari prescindir de tot el treball realitzat sense consulta ni raons”.
· AVVAC – Artistes Visuals d’Alacant, València i Castelló
· AVCA – Associació Valenciana de Crítics d’Art
· ANIAV – Associació Nacional d’Investigadors en Arts Visuals
· LaVAC – Associació de Galeries d’Art Contemporani de la C. Valenciana
· MAV – Mujeres en las Artes Visuales