‘CCCC PERFORMANCE’: AIXÍ ÉS EL PROGRAMA CONTINU DE ‘PERFORMANCE’ DEL CENTRE DEL CARME

‘CCCC Performance’ inclou els cicles ‘Art D’’ i ‘ESCUCHA! València’, que fan valdre la ‘performance’ i ofereixen una programació periòdica

El CMCV produeix tots dos cicles al costat de l’Associació Cultural Art D’ i la Plataforma Artística Diàleg Obert

El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana produeix i programa ‘Art D’’ i ‘ESCUCHA! València’, dos cicles que formen part del programa ‘CCCC Performance’, creat amb l’objectiu de posar en valor aquesta disciplina artística de caràcter avantguardista que combina música, dansa, teatre i arts visuals.

‘Art D’’ i ‘ESCUCHA! València’, desenvolupats pel CMCV juntament amb l’Associació Cultural Art D’ i la Plataforma Artística Diàleg Obert, respectivament, ofereixen una programació contínua d’exhibicions, mostres, investigació i trobades vinculades a la ‘performance’ al Centre del Carme.

“Des de la meua incorporació a la direcció del Consorci de Museus en 2016, hem desenvolupat un treball intens i acurat amb l’objectiu d’acostar la cultura contemporània a la ciutadania, amb propostes que fomenten la investigació artística. Primer impulsàrem, en 2017, el projecte ‘Art D’’, i, posteriorment, des de 2019, ‘ESCUCHA! València’, tots dos sota el paraigua de ‘CCCC Performance’. És important que una part de la programació del Centre del Carme incloga aquesta disciplina d’arts vives que es troba a cavall entre les arts visuals i les arts escèniques. És així com hem generat un programa permanent en el qual de manera periòdica, durant aquests últims cinc anys, ens han visitat figures rellevants del camp de la ‘performance’, tant de l’àmbit estatal com internacional, alhora que hem mostrat la rica pedrera valenciana, amb els quals hem reivindicat aquesta disciplina artística i hem contribuït a divulgar-la”, assenyala el director del Consorci de Museus i del Centre del Carme, José Luis Pérez Pont.

‘Art D’’

‘Art D’’ és un cicle mensual d’art d’acció internacional que inclou una part de ‘performance’ en viu i una altra de teoria, reflexió i debat. El cicle, la primera sessió del qual es va celebrar en 2017, està organitzat pel CCCC juntament amb l’Associació Cultural Art D’, un col·lectiu d’artistes i investigadors de diferents generacions que promouen l’art d’acció amb el suport del Consorci de Museus i amb Bartolomé Ferrando com a impulsor de la iniciativa al costat de Lucía Peiró, Almudena Millán i Álvaro Terrones.

El projecte ofereix un espai intermedi entre diferents disciplines artístiques on és present la llibertat ètica i estètica associada a les transformacions individuals i socials. El seu objectiu és fer-se càrrec de l’estudi, la documentació i la presentació de l’art d’acció actual, més enllà de l’espectacle escènic; amb una proposta plural on totes les formes d’art d’acció tenen cabuda sense crear cap confrontació.

La novetat de la programació de 2022, que ja està prop d’acabar, és atorgar-li un caràcter internacional al cicle, per a la qual cosa ha convidat figures destacades de diferents països. El programa ha tingut cinc col·loquis, celebrats en els mesos imparells; cinc tallers de ‘performance’, els mesos parells, i un total de 6 sessions de ‘performance’ en directe cada dos mesos.

La pròxima —i última— sessió de la temporada de 2022 està prevista per al pròxim 26 de novembre, amb la participació d’Esther Ferrer, artista interdisciplinària espanyola considerada una de les millors de la seua generació i pionera de l’art de la ‘performance’ al nostre país. Ferrer ha sigut la guanyadora del Premi Nacional d’Arts Plàstiques d’Espanya en 2008, del Premi Velázquez d’Arts Plàstiques en 2014 i del Premi Marie Claire de l’Art Contemporain en 2014, entre altres reconeixements.

‘ESCUCHA! València’. Exposició Internacional d’Arts Efímeres i Experimentació Sonora

‘ESCUCHA! València’ és una iniciativa internacional desenvolupada pel Consorci de Museus al costat de la plataforma artística Diàleg Obert, que encapçalen Mario Montoya i Lorena Izquierdo. Es tracta d’una exposició artística singular centrada en la difusió, investigació i producció de les arts efímeres a la ciutat de València i concretament al Centre del Carme. Una cita que va nàixer de la necessitat de cobrir un programa expositiu especialitzat en els conceptes de fugacitat i no permanència en el temps, a fi de facilitar un context i teixit cultural per a aquelles obres realitzades des de les pràctiques contemporànies no objectuals.

El programa d’‘ESCUCHA! València’ reivindica l’art efímer, amb especial atenció a les arts intermèdies i els nous codis, mitjançant mostres, tallers, laboratoris, conferències internacionals i exhibicions en viu que se celebren al llarg de l’any de manera periòdica.

Des de la seua posada en marxa en 2019, ‘ESCUCHA! València’ ha coordinat l’exposició de més de 49 obres situades al límit de l’oferta comercial, amb la participació d’artistes internacionals de la talla de Kurt Johannessen, BBB Johannes Deimling, Alastair Maclennan o Elvira Santamaría, i nacionals com Ana Matey, Tania García, Nieves Correa i Abel Loureda, entre altres.

El cicle inclou l’exhibició d’obres dels màxims exponents de la ‘performance’ internacional i compta també amb la proposta ‘ACCIÓN-PÁLPITO’, una composició de les artistes Lorena Izquierdo i Mario Montoya, que estudia la reinterpretació de les ‘greguerías’ de Ramón Gómez de la Serna i les partitures Fluxus.

La iniciativa també inclou projectes d’estudi i investigació anomenats ‘Laboratori’, que compten amb dues propostes diferents: ‘AcciónLAB’, que estudia la pedagogia de la ‘performance’ i la investigació artística de les arts efímeres mitjançant diferents eines; i ‘SITUACIONS’, en què els investigadors de Diàleg Obert, Kira Pérez, Lorena Izquierdo i Mario Montoya, juntament amb músics internacionals, presenten una peça desenvolupada a partir dels conceptes de diàleg i escolta. El laboratori va dirigit a estudiants, investigadors i artistes de qualsevol disciplina —visual o sonora—, música, arts escèniques, moviment, art performatiu, poesia o veu, que desitgen impulsar la seua obra per mitjà de l’experimentació i la creació col·lectiva.

Entre les seues pròximes cites, el Centre del Carme oferirà dues noves ‘SITUACIONS’, els dies 12 de novembre i 3 de desembre; la ‘performance’ de Pavana Reid el 19 de novembre; una nova cita d’‘ACCIÓN-PÁLPITO’ l’1 de desembre i sengles sessions d’‘AcciónLAB’ dirigides per l’artista interdisciplinària Lorena Izquierdo els dies 3 i 4 de desembre.

Totes les activitats proposades, tant en ‘ESCUCHA! València’ com en ‘Art D’’, són d’accés lliure i sense inscripció prèvia, fins a completar l’aforament.

error: Content is protected !!