Cultura es compromet a “continuar donant suport i millorar” els recursos de l’Institut Valencià de Conservació i Restauració durant esta legislatura

Cultura es compromet a “continuar donant suport i millorar” els recursos de l’Institut Valencià de Conservació i Restauració durant esta legislatura

  • Paula Añó és la primera responsable cultural de la Generalitat que visita durant els últims anys l’IVCR+i, centre “referent mundial en restauració”
  • Añó assenyala que esta visita “escenifica el suport” de Cultura a les tasques de protecció, conservació i restauració del patrimoni cultural valencià

La secretària autonòmica de Cultura i Esport, Paula Añó, ha mostrat el compromís de la Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport de “continuar donant suport, i millorar-ho en la mesura que siga possible”, als recursos de l’Institut Valencià de Conservació i Restauració (IVCR+i), durant la primera visita que realitza a l’entitat una responsable cultural de la Generalitat en els últims anys.

Añó ha posat l’accent en el paper que exercix com a “referent mundial en restauració” l’IVCR+i i en el fet que esta visita “escenifica el suport” del seu departament a les tasques de protecció, conservació, restauració, investigació i difusió dels béns mobles integrants del patrimoni cultural valencià que desenvolupa l’Institut.

La secretària autonòmica de Cultura ha fet un recorregut acompanyada per la directora general de Patrimoni, Pilar Tébar, i la directora de l’IVCR+i, Gemma Contreras, que els ha mostrat les diverses sales i els espais de restauració de l’entitat, l’única en la seua especialitat que ha guanyat tres premis europeus i és considerada un referent mundial pel seu elevat grau de formació i especialització.

Añó s’ha mostrat “francament meravellada” de la professionalitat amb què es treballa la pintura, l’escultura, el tèxtil, el paper i per conéixer in situ “les dificultats que té cada procés de restauració” en este centre, “que hem de cuidar i valorar”.
En concret, la secretària autonòmica ha esmentat els treballs que es duen a terme sobre un Crist de Crevillent, un capot de torero dels fons del Museu de Tauromàquia o el plànol de València del Pare Tosca, entre altres, “obres immortals que ens estan donant compte del que tenim i estan traient a la llum el nostre passat i el nostre ingent patrimoni cultural”, ha assenyalat.

Així mateix, ha esmentat la qualificació dels equips tècnics i del personal de l’IVCR+i, “gent entregada al seu treball que rescaten el nostre patrimoni amb dedicació, cura, entrega i professionalitat”.

Un Crist singular a Crevillent

Paula Añó i Pilar Tébar han parat atenció especial al treball del Departament de Pintura de Cavallet i Escultura Policromada de l’IVCR+i per a restaurar la imatge d’un Crist crucificat. Es tracta d’una peça de grandària natural de rellevància singular, ja que està realitzada amb canya de dacsa i és l’única peça coneguda d’estes característiques en tota la Comunitat Valenciana.

L’escultura pertany a la parròquia de la Nostra Senyora de Betlem de Crevillent i és d’origen nou-hispà de principis del segle XVII, i procedix de Nova Espanya, actual zona del sud de Mèxic (Michoacán i la Ciutat de Mèxic).

A més, la imatge suma dos peculiaritats més que han sorprés els experts durant el llarg i complex procés de restauració.

La primera, que té ungles humanes en les extremitats, que van pertànyer a algú que va viure entre 1436-1473, segons les proves de carboni 14, i, per tant, a una persona anterior a l’arribada de Colom a Amèrica en 1492.

La segona peculiaritat és que es tracta d’una persona que degué ser vegetariana o que, almenys, basava la majoria de la seua dieta en aliments de tipus vegetal, segons les anàlisis de carboni 13, que permeten delimitar estos aspectes.

El Crist de Crevillent és, per tant, una peça única sobre la qual el procés de restauració de l’IVCR+i ha aportat informació de rellevància i que, una vegada completat, permetrà que la imatge torne en condicions òptimes a la parròquia, on serà exposada al culte.

Altres obres en restauració

Al llarg del recorregut, la secretària autonòmica de Cultura i la directora general de Patrimoni Cultural també s’han detingut davant d’altres obres de gran valor artístic que l’IVCR+i restaura en l’actualitat.

En eixe sentit, han conegut el procés que s’aplica a l’oli ‘Portadores del racimo’ (Els exploradors de la terra promesa) ca. 1635, de Vicente Castelló, obra de singular rellevància per tractar-se de les portes d’un tabernacle eucarístic del segle XVII del qual no es conserven més restes.

Així mateix, entre altres peces, es troba en procés de restauració ‘La circumcisió’, un anònim valencià del segle XVII que es conserva a l’IES Luis Vives de València que formava part de la col·lecció pictòrica de l’antic Col·legi de Sant Pau i Seminari de Nobles regentat pels Jesuïtes i que, després que els van expulsar, l’edifici va passar a dedicar-se a l’ensenyament públic. És de les poques obres que apareix ressenyada en els inventaris que encara es conserven en l’Arxiu del Regne.

IVCR+i

Cal recordar que l’IVCR+i, adscrit a la Vicepresidència Primera, és una entitat de dret públic que exercix la tasca de conservació i restauració entorn dels béns mobles i immobles de valor històric, artístic, arquitectònic, arqueològic, paleontològic, etnològic, documental, bibliogràfic, científic, tècnic o de qualsevol altra naturalesa cultural, existents en el territori de la Comunitat Valenciana.

Així mateix, la labor preservadora del patrimoni s’estén també a béns que es troben fora de la Comunitat, sempre que siguen especialment representatius de la història de la cultura valenciana, tal com establix la Llei 4/1998, d’11 de juny, del patrimoni cultural valencià.

L’IVCR+i aborda les seues tasques des d’una perspectiva multidisciplinària i compta, per a fer-ho, amb un equip professional format per restauradors, historiadors de l’art, químics i físics.

error: Content is protected !!