El Carme acull l’exposició ‘La vida secreta de les microalgues’ amb el primer bioreactor virtual del món

El Carme acull l’exposició ‘La vida secreta de les microalgues’ amb el primer bioreactor virtual del món

  • El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana organitza esta mostra concebuda pels cofundadors d’Un Jardin Sur Les Toits en col·laboració amb la Universitat d’Almeria
  • El projecte forma part del programa d’activitats de ‘València, Capital Verda Europea’ i podrà visitar-se fins al 22 d’octubre

El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV) presenta al Centre del Carme de Cultura Contemporània (CCCC) l’exposició ‘La vida secreta de les microalgues’, una mostra artística, científica i educativa, concebuda per Jesús Díaz i Stefano Morana, cofundadors de l’agència creativa i laboratori d’investigació Un Jardin Sur Les Toits, amb la col·laboració del Departament d’Investigació en Microalgues de la Universitat d’Almeria.

L’exposició forma part del programa d’activitats de ‘València, Capital Verda Europea’ i presenta un viatge sensorial i immersiu que permeta al visitant descobrir la gènesi de les microalgues, el seu paper essencial en el món de hui i les seues aplicacions futures. A més, compta amb el primer bioreactor virtual del món: el VOF (virtual oxygen farm).

El director-gerent del CMCV, Nicolás Bugeda, ha assenyalat que la col·laboració amb ‘València, Capital Verda Europea’, la Universitat d’Almeria i quinze empreses compromeses amb la sostenibilitat en els seus processos productius, “és un exemple de treball d’interconnexió entre la iniciativa publicoprivada que ha donat com a resultat una exposició que ja se’ns està sol·licitant per a itinerar-la internacionalment”.

Per la seua part, el director general de ‘València, Capital Verda Europea’, Antonio García, ha destacat el “compromís que tenim a la nostra ciutat amb la sostenibilitat. En este context, és important fer partícip la ciutadania de com les microalgues són beneficioses per al medi ambient i les aportacions positives que suposen en matèria de sostenibilitat i per a la cura ambiental i fer-nos conscients de com la innovació és una ferramenta indispensable”.

El cocomissari de la mostra, Jesus Díaz, ha explicat que l’objectiu d’esta exposició científica és “acostar al gran públic el poder de les microalgues com a element de regeneració del medi ambient i el seu immens potencial en infinitat d’aplicacions: és un recurs de la naturalesa que s’ha de comprendre, difondre i disfrutar”.

D’esta manera, es barregen so, llum, imatges en 3D i experiències olfactòries en quatre ambients complementaris que conviden a submergir-se en l’univers de les profunditats de l’oceà per a reflexionar sobre l’important paper de les microalgues en la fixació de CO₂, la producció d’oxigen, la regulació del clima i la reducció dels gasos d’efecte d’hivernacle.

La mostra estarà oberta al públic al CCCC fins al 22 d’octubre per a mostrar la importància de les microalgues per al planeta i la seua contribució al benestar ambiental, amb un ampli camp d’aplicació, com la purificació de l’aire o de l’aigua per bioremediació o en la indústria espacial.

Tal és així que, segons l’informe de l’IPCC 2023, entre el 50 i el 75 % del de l’oxigen  de la Terra es produïx en els oceans mitjançant el procés de fotosíntesi per microalgues, boscos de laminarials i prades marines.

Paral·lelament a la mostra, el departament de mediació del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana ha organitzat un complet programa d’activitats entorn de la mostra que ajudarà a entendre d’una manera lúdica el complex i fascinant món de les microalgues.

error: Content is protected !!