EL CARME UNEIX POESIA, SIMBOLOGIA I MISTERI EN EL CATÀLEG DE L’EXPOSICIÓ ‘PAMEN PEREIRA. EL FINAL DEL SOMNI’

Una publicació produïda pel Consorci de Museus i dissenyada per Dídac Ballester i Nacho Pérez

Amb textos del crític d’art i escriptor Fernando Castro Flórez i del comissari de la mostra, Víctor Segrelles, i fotografies de Juan R. Peiró i Pepe Caparrós

El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana presenta la publicació ‘Pamen Pereira. El final del somni’, catàleg de l’exposició homònima que va poder visitar-se a la Sala Dormitori del Centre del Carme entre gener i abril de 2022.

L’acte va comptar amb la presència del director del Consorci de Museus i del Centre del Carme, José Luis Pérez Pont; l’artista Pamen Pereira; el comissari de la mostra, Víctor Segrelles, i el crític d’art i escriptor Fernando Castro Flórez.

L’exposició ‘Pamen Pereira. El final del somni’, que va rebre un total de 15.494 visitants, recrea una atmosfera única carregada de simbologia, misteri i poesia. El mateix espai expositiu, la Sala Dormitori, que va ser durant segles el dormitori dels frares carmelites que van habitar el convent, va estar en l’origen de la creació de les obres centrals de la mostra, realitzades expressament per a aquest projecte i inspirades en la mística espanyola del Segle d’Or, prenent com a referència principal el pensament i la poesia de sant Joan de la Creu.

El catàleg de l’exposició està editat i produït pel Consorci de Museus, ha sigut dissenyat per Dídac Ballester i Nacho Pérez, i conté textos del crític d’art i escriptor Fernando Castro Flórez, així com del comissari de la mostra, Víctor Segrelles. Les fotografies de l’exposició que apareixen en la publicació han sigut realitzades per Juan R. Peiró i Pepe Caparrós, i també acompanyen els textos imatges d’obres anteriors de l’artista.

“Aquest catàleg ens permet acostar-nos a l’especial viatge que ens va oferir Pamen Pereira a la Sala Dormitori del Centre del Carme durant els primers mesos de 2022, però també ens permet conéixer amb més profunditat l’obra d’aquesta gran artista i connectar amb el seu procés creatiu i les seues obres carregades de simbologia i imbuïdes de la seua pròpia experiència vital”, assenyala el director del Consorci de Museus i del Centre del Carme, José Luis Pérez Pont.

“Vull expressar el meu agraïment a tots els que han fet possible aquesta publicació, que serveix de record d’una experiència difícil de formular verbalment, al Consorci de Museus i molt especialment a Víctor Segrelles i a Fernando Castro pels seus textos, i als fotògrafs Juan Peiro i Pepe Caparrós”, assenyala Pamen Pereira, artista de l’exposició.

La mostra i el catàleg giren entorn de la matèria com un estat de transició entre el naixement (el dia) i la mort (la nit), el que és present i el que està absent, sempre en un procés obert i dinàmic. I si és veritat que l’existència no és res més que un somni? L’artista suggereix que els tres estats de consciència més coneguts (la vigília, dormir amb somnis i dormir profundament) formen un llarg somni i que un quart estat de la consciència seria ‘despertar’, és a dir, ‘el final del somni’, més intens que dormir profundament i més despert que la vigília. Un estat en què no intervé la consciència cognitiva, es deté l’activitat del jo i l’ésser brilla només, sense cap coneixement. En paraules de sant Joan de la Creu, “tota ciència transcendint”.

El catàleg ‘Pamen Pereira. El final del somni’ pot adquirir-se en el Centre del Carme, en les llibreries LLIG o descarregar-se gratuïtament en suport digital a través del web del Consorci de Museus.

error: Content is protected !!