El centre de producció d’arts escèniques Bombalino impulsarà la creació cultural a València

El centre de producció d’arts escèniques Bombalino impulsarà la creació cultural a València

La vicealcaldessa ha donat la benvinguda a este projecte que es desenvoluparà en una zona que ja s’ha recuperat urbanísticamen

La vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament i Renovació Urbana, Sandra Gómez, juntament amb la regidora d’Acció Cultural, Maite Ibáñez, ha presentat este matí el projecte de producció d’arts escèniques Bombalino en companyia de membres de les associacions professionals del sector i entitats del barri del Cabanyal-el Canyamelar. El centre serà un espai per a la producció escènica, laboratori de creació i formació per artistes del món del teatre, la dansa, el circ o les arts vives, i estarà preparat per acollir assajos i proves d’escenografia. El projecte contempla, a més, generar espais de reunió, treball i trobada per a les diferents associacions professionals del sector o companyies que ho sol·liciten, així com residència per a artistes.
 

La vicealcaldessa ha donat la benvinguda a este projecte que es desenvoluparà en una zona que ja s’ha recuperat urbanísticament amb la reurbanització de la plaça Calabuig, on s’ha remodelat el jardí existent i la millora de l’estat actual del paviment, així com de l’accessibilitat per als vianants del citat espai verd, amb un pressupost de 47.187,41 euros. “Es tracta d’un espai recuperat per a la ciutadania en un entorn per als vianants que es completarà amb la posada en servici d’este nou Centre de Producció d’Arts Escèniques”, ha afirmat.

Gómez ha destacat que, en paral·lel a l’aprovació d’este pla urbanístic, el Govern municipal ha dut a terme inversions de rehabilitació i regeneració en tot el barri, que ha permés, entre altres qüestions, acabar amb la coneguda com a zona zero i recuperar habitatges i espai públic als carrers i places com la de Doctor Lorenzo de la Flor o El Rosari.

Per part seua, Maite Ibáñez ha explicat que a través d’este projecte “pretenem fomentar la creació cultural, la investigació, la innovació i l’intercanvi d’idees i experiències, així com generar laboratoris creatius vinculats a nous llenguatges escènics. Ho hem concebut com a “fàbrica de creació” i “assajos”, però també com un “centre cultural obert als veïns i veïnes”.

El centre, situat entre la plaça Calabuig, el Teatre El Musical, el carrer Mariano Cuber i Vicente Brull, en el barri del Cabanyal-Canyamelar, es compondrà de dos grans espais interconnectats. La superfície total de tot el centre és de 2.297 m². “Donada la proximitat amb el TEM, tindrem un entorn de gran superfície dedicat a les arts escèniques, que es convertirà en un referent cultural en l’àmbit local i nacional”, ha celebrat Ibáñez.

Pel que respecta a les dues naus industrials de 1924 (cadascuna té una superfície aproximada de 480 m²), una servirà com a sala de representacions multiusos i altres serà la sala d’assajos.

La sala de representacions multiusos, o sala negra, és un espai únic a dos nivells, amb una galeria perimetral que circumda l’espai principal de representació, aprofitant tota l’altura de la nau existent i permetent una gran versatilitat d’usos. En esta galeria o passarel·la podrà haver-hi públic.

Per part seua, la sala d’assajos, o sala blanca, es podrà dividir mitjançant panells mòbils, perquè puga donar servoci a diverses activitats diferents. D’esta manera, té versatilitat suficient per funcionar acollint fins a tres activitats diferents.

L’edifici de nova planta

L’edifici que es construirà de nova planta, al qual s’accedix des de la plaça Calabuig, comptarà amb espais per a facilitar les trobades, intercanvis i reunions grupals, a més dels despatxos de l’administració del centre i espai per a residència, entre altres. En la planta baixa de l’edifici es troba el vestíbul, la recepció i la cafeteria.

En el vestíbul confluixen gran part de les circulacions del centre, ja que és un espai diàfan a doble altura amb una graderia fixa que forma part de l’espai únic compartit entre la cafeteria i la zona de treball compartit.

En la primera planta se situa el cotreball, que estarà molt ben connectat amb l’hall de la planta baixa. Serà un espai diàfan, amb taules, cadires i mobiliari modern, per facilitar una trobada agradable i còmoda.

En la planta segona se situaran els despatxos de l’administració del centre. Es preveu la utilització de la coberta de planta segona per a la realització d’activitats culturals a l’aire lliure i vinculades a la visió de la Plaça Calabuig .En la tercera es troben dues sales de reunions.

La planta quarta és l’espai reservat per a residència, amb dos dormitoris, una sala d’estar, lavabo i magatzem, amb l’objectiu de donar suport a l’intercanvi de formació i projectes, perquè els artistes, professionals i creadors tant d’Espanya com de fora, puguen participar en les activitats de la nostra ciutat, coneguen l’activitat cultural i desenvolupen formació i residències d’una forma més integrada en el Centre. Finalment, la cinquena planta és per a instal·lacions.

Amb el projecte aprovat, el següent pas serà la licitació de l’execució de l’obra.

error: Content is protected !!