EL CENTRE DEL CARME REUNEIX COL·LECTIUS SOCIALS, ACADÈMICS I ‘INFLUENCERS’ EN LA BIENNAL DE PENSAMENT

La biennal compta amb el suport de l’Ajuntament de València i es realitza simultàniament a Barcelona, València i Palma del 14 al 16 d’octubre

Un festival de debat crític i reflexiu que reuneix diferents agents socials per a tractar temes que són decisius en el context actual

El Centre del Carme Cultura Contemporània celebra els dies 14, 15 i 16 d’octubre la primera edició valenciana de la Biennal de Pensament, organitzada en col·laboració amb l’Ajuntament de València. Per primera vegada, València, Barcelona i Palma participen de manera simultània en aquest festival de debat cívic per al diàleg, escolta i posada en comú sobre qüestions rellevants d’àmbit cultural, ideològic, artístic i comunicatiu.

El Centre del Carme, en col·laboració amb l’Ajuntament de València, impulsa la reflexió i el debat crític amb la realització a València d’aquesta biennal, que compta amb el poeta, assagista i professor de la Universitat de València, Antonio Méndez Rubio, com a coordinador d’una programació completa, atractiva i generadora de debat en què s’aborden temes de molta rellevància en l’actualitat.

“Hem generat una programació rica i diversa per a la Biennal de Pensament, en la qual es combinen taules de debat i conferències sobre diferents temes d’actualitat social i interés públic amb trobades i concerts que contribueixen a generar un àmbit festiu i distés, amb formats que acosten la filosofia i el pensament també al públic més jove. Estem segurs que aquest projecte serà un motiu més per a compartir moments i activar ressorts de pensament tan necessaris en una societat com la nostra”, assenyala el director del Consorci de Museus i del Centre del Carme, José Luis Pérez Pont.

Tres dies de trobades, concerts i xarrades

Partint d’eixos compartits com cultura, ciutat, democràcia i tecnologia, el Centre del Carme presenta una completa programació gratuïta per als dies 14, 15 i 16 d’octubre, que inclou trobades, xarrades, debats, concerts i una sèrie d’activitats en què participaran docents universitaris, representants de col·lectius, artistes, escriptores, escriptors i ‘influencers’. 

El divendres 14 d’octubre, després de la presentació de la Biennal de Pensament a les 17.30 hores, que comptarà amb la presència de l’alcalde de València, Joan Ribó; el director del Consorci de Museus i del Centre del Carme, José Luis Pérez Pont, i el coordinador de la Biennal de Pensament a València, Antonio Méndez Rubio, es realitzarà la primera trobada a la Sala Refectori de 18.00 a 19.15 hores: la xarrada ‘Art al límit’, que tractarà sobre la crisi social que afecta el món actual i sobre el significat de la creativitat en un sentit més obert i dialògic. Comptarà amb la participació de Pilar Carrera, professora de la Universitat Carlos III de Madrid, i Jordi Claramonte, de la Universitat d’Educació a Distància, i estarà moderada per Antonio Méndez Rubio.

De 19.30 a 20.45 hores, la segona taula redona de la jornada estarà dedicada a la figura de Joan Fuster, moderada per Gonçal López-Pampló i amb la intervenció de Francesc Pérez Moragón, de la Universitat de València, i la poetessa i professora Lola Andrés. La trobada ‘Més Joan Fuster’ abordarà les aportacions d’aquesta figura clau en el nostre context cultural amb motiu del centenari del seu naixement. Tancarà el dia el grup valencià de ‘pop-rock’ Tenda, amb un concert en el claustre gòtic de 22.00 a 23.00 hores.

El matí del dissabte 15 d’octubre està dedicat a la ciutat de València i, al llarg del matí, donarà visibilitat a agents que habitualment no tenen la rellevància social que mereixen. La trobada ‘Llibres lliures?’ d’11.00 a 12.15 hores reunirà en el claustre gòtic del CCCC a Miguel Morata, de la Librería Primado; Everilda Ferriols, presidenta d’Avivament Fest i cap del servei de la Biblioteca Valenciana Nicolau Primitiu; Lluís Pascual, de La Repartidora, i Ken Province, director de la llibreria United Minds, que conversaran sobre la situació actual de la cultura del llibre.

La seguirà a la Sala Refectori de 12.45 a 14.00 hores la trobada ‘Subciutat’ moderada per Jorge Brunete i amb la participació d’Emilia Moreno, presentadora de l’espai Mujeres Libres de Radio Malva; Salomé Rodríguez, del grup d’investigació Epistemologías del Sur, i Adrián E. Salavert, advocat del Centre Social Okupat Anarquista L’Horta. En aquest s’abordaran les diferents iniciatives socials i de sensibilització cultural que convergeixen a la ciutat i que són poc conegudes, però que hi aporten arrels noves per a una convivència més lliure i més igualitària.

Paral·lelament, de 12.30 a 13.30 el claustre gòtic del Centre del Carme celebrarà el recital ‘Fuster, Ferrater, Bonet: cànon a tres veus’, programat de manera conjunta amb les seus de Barcelona i Palma amb motiu del centenari del naixement del poeta Gabriel Ferrater i de l’escriptor Joan Fuster, així com la celebració dels vint-i-cinc de la mort de l’escriptor i crític d’art Blai Bonet. Presentat i moderat per Begonya Pozo, hi intervindran Josep Ballester, Esteve Miralles i Pau Vadell.

En la primera sessió de la vesprada (de 18.00 a 19.15), Ana-Clara Rey moderarà a la Sala Refectori la xarrada ‘Emergències’, amb la participació de la periodista Lucía-Asué Mbomio, l’escriptora sahrauí Tfarrah Mohamed i el periodista i músic Miquel Ramos, que va ser vocalista d’Obrint Pas. Un diàleg sobre les jerarquies de poder i dispositius d’exclusió que afecten injustament persones, grups i fins i tot multituds en condicions de subalternitat.

La segona trobada de la vesprada estarà protagonitzada per Esty Quesada -també coneguda com a ‘Soy una desgraciada’- i Samantha Hudson, on conversaran junt amb la moderadora Isadora Guardia, professora de la Universitat de València, sobre la proliferació de pantalles en xarxa com a espaiament polític. La trobada, titulada ‘Enxarxant’, tindrà lloc en el claustre gòtic del CCCC de 19.30 a 20.45 hores. Tancarà la jornada del dissabte l’artista de ‘freestyle’ Sara Socas amb un concert en el claustre renaixentista de 22.00 a 23.30 hores.

L’última jornada de la Biennal del Pensament estarà marcada per dos temes d’urgència: sostenibilitat mediambiental i nous autoritarismes. La trobada ‘Sostenint l’aire’, el diumenge 16 d’octubre d’11.00 a 12.15 hores a la Sala Refectori, estarà moderat per Sergio Aires, portaveu de Fridays For Future, i comptarà amb la participació de Fernando Valladares de CSIC i el periodista i escriptor Juan Bordera. Una xarrada entorn de la sostenibilitat com la fallida de les condicions ambientals i de supervivència vital. 

Finalment, de 12.30 a 13.45, a la Sala Refectori, ‘Feixisme de baixa intensitat’ posarà en comú termes com ‘nou feixisme’ o ‘feixisme postmodern’, de la mà de José Manuel Querol, de la Universitat Carles III de Madrid, i Santiago López Petit, de la Universitat de Barcelona, i amb la moderació d’Antonio Méndez Rubio.

El concert de Lourdes Pastor, acompanyada de Melón Jiménez a la guitarra i Lara Wong a la flauta, serà el tancament d’aquesta primera edició valenciana de la Biennal de Pensament, en el claustre gòtic de 14.00 a 15.00 hores.

Més informació i programació completa

error: Content is protected !!