El Consorci de Museus aborda la relació entre l’educació i l’art amb el llibre ‘Comissariat, pedagògic?’

Sisé llibre d’Art + Educació, una col·lecció d’assajos divulgatius dirigida per María Acaso que reflexiona sobre la influència de l’art en l’educació

Produït pel CMCV en col·laboració amb l’editorial Cascada, està disponible per a venda directa en format físic i en línia en l’editorial, el CCCC i llibreries

El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, en col·laboració amb l’editorial Cascada, presenta el llibre ‘Comissariat, pedagògic? Exploracions transformadores de la pràctica curatorial’. Es tracta de la sisena entrega d’Art + Educació, una col·lecció d’assajos divulgatius, dirigida per María Acaso, que reflexiona sobre la influència de l’art en l’educació i estudia el seu valor pedagògic a escala teòrica i pràctica.

Escrit per Irene Amengual, Clara Boj, Luis Camnitzer, José Campos, Mônica Hoff, José Luis Pérez Pont, Gabriel Pérez-Barreiro i Marisol Salanova, el llibre aborda el valor pedagògic de les pràctiques artístiques amb una visió holística, amb la curadoria i l’educació com a activitats complementàries. En aquest es recullen els resultats d’una sèrie de trobades fetes en el màster PERMEA en les seues diverses edicions.

“Des que vam impulsar el màster PERMEA en 2018, la necessitat d’un desplaçament cap a l’àmbit pedagògic en les pràctiques institucionals de museus i centres d’art ha generat un espai discursiu que es configura com un eix clau des del qual donar forma als programes expositius, d’acció cultural i educatius. Amb aquesta publicació abordem la relació i influència de l’art en l’educació i viceversa”, assenyala el director del Consorci de Museus i del Centre del Carme, José Luis Pérez Pont.

‘Comissariat, pedagògic?’

Davant de les diferents maneres d’entendre l’àmbit pedagògic dins del món de l’art, la publicació tracta d’avaluar de manera col·lectiva l’anomenat ‘comissariat pedagògic’ a través d’una sèrie de textos que parteixen de les experiències, els coneixements i les posicions d’artistes, professionals del comissariat i l’educació en museus.

Es tracta d’una aproximació a la pràctica curatorial que es formula des del potencial educatiu de l’exposició i les narratives que la conformen, i es desplega a través d’eines i dispositius tant artístics com educatius o d’una altra índole, formulats per a activar el diàleg amb els públics en diferents moments del procés expositiu, formant un itinerari que no comença ni acaba necessàriament en l’exposició.

‘Innovació des del museu. Assajos sobre emergència cultural’, en anglés

A les novetats literàries del CMCV d’aquest 2022, se suma l’edició en anglés de la publicació ‘Innovación desde el museo. Ensayos sobre emergencia cultural’. Després de l’èxit de la presentació de la versió en castellà el passat mes d’abril en la 57a edició de la Fira del Llibre, ara arriba la versió en anglés del llibre, que aborda la resposta dels museus a la crisi sanitària provocada per la COVID-19, a partir de les reflexions de vint veus expertes del sector cultural.

Un volum amb un disseny molt cuidat que reuneix interessants perspectives sobre el centre d’art com una cosa més que una plataforma de continguts, presentant-lo en nous formats, amb horitzontalitat i proximitat, i prenent el CCCC com a cas d’èxit.

Al llarg de les pàgines de la publicació ‘Innovación desde el museo. Ensayos sobre emergencia cultural’, diferents veus expertes aborden aspectes com els vincles entre museu i sostenibilitat, cinema, arquitectura, residències artístiques, domesticitat del centre d’art com a lloc quotidià per al pensament, les cures, la infància, les famílies diverses, l’espai per a amplificar la veu de col·lectius en risc d’exclusió com a lloc segur i, especialment, les narratives transmèdia.

Amb fotografies de Juan Ramón Peiró i disseny de Dídac Ballester, el llibre compta amb la participació de María Acaso, Carmen Buelohá, Paula Cabaleiro, Jorge Carrión, Florencia Claes, Mario Colleoni, Jordi Costa, Marilena de Chiara, Luis Deltell, Blanca de la Torre, Rocío de la Villa, Fernando Gómez de la Cuesta, Semíramis González, Ignacio Granero, María Llopis, Pati Núñez, Regina Pérez Castillo, José Luis Pérez Pont, Magda Polo i Marisol Salanova.

error: Content is protected !!