EL CONSORCI DE MUSEUS DESTINA 730.000 EUROS PER A AGITAR LA CULTURA A ALACANT

El CMCV reforça la seua aposta per les últimes tendències de creació en la seua programació per a Alacant en 2022, en Las Cigarreras

El MACA comptarà amb la primera exposició antològica fora d’Itàlia de Bruno Munari, amb pintura, escultura, disseny, fotografia i projeccions des dels seus inicis fins al final de la seua carrera

Nous llenguatges artístics, artistes emergents i de llarg recorregut, reflexió o debat són els eixos principals de la programació del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV) en la ciutat i la província d’Alacant en 2022. Alacantins i alacantines gaudiran de la primera exposició antològica fora d’Itàlia de Bruno Munari i d’una mostra que s’endinsa en l’obra d’Elena Asins en el Museu d’Art Contemporani d’Alacant (MACA), mentre que participaran de la pulsió dels nous llenguatges artístics en Las Cigarreras amb una inversió rècord de 730.000 euros del Consorci.

“Continuem fent créixer el nostre compromís amb Alacant, a través de nombrosos projectes que desenvolupem en els espais culturals i museístics de l’Ajuntament i la Diputació d’Alacant, però també altres que directament incorporen l’experiència artística a centres educatius de tota la província, o que treballen des de la cultura contemporània amb col·lectius socials”, ha destacat José Luis Pérez Pont, director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, durant la presentació del programa d’activitats d’enguany.

En concret, el pressupost del Consorci de Museus per als projectes que es coprodueixen i es desenvolupen en Las Cigarreras, el MACA i altres espais culturals i educatius de la província d’Alacant és de 730.305 euros per a l’exercici de 2022. Per a la programació de Las Cigarreras, el Consorci destina 234.305 euros. “Aquestes xifres són possibles gràcies als recursos que la Generalitat Valenciana aporta al Consorci de Museus i que representen un compromís clar amb la cultura a Alacant”, en paraules del director.

En l’acte també ha participat el regidor de Cultura de l’Ajuntament d’Alacant, Antonio Manresa, que ha destacat que “l’estreta relació que s’està llaurant des de 2019 entre el CMCV i la Regidoria de Cultura fa que es beneficien dos espais importants per a la ciutat, Las Cigarreras i el MACA. En Las Cigarreras s’acull l’exhibició d’artistes novells i projectes culturals i en el MACA, artistes consagrats de l’art contemporani. Aquests espais, on el Consorci de Museus col·labora juntament amb la Regidoria de Cultura, són en benefici de la mateixa ciutat i ciutadania d’Alacant”.

Pesos pesants i l’efervescència de l’art contemporani valencià

El Consorci de Museus coprodueix en el MACA dues ambicioses mostres. En col·laboració amb la Fundació Juan March, ofereix una exposició antològica de Bruno Munari, la primera amb aquestes característiques fora d’Itàlia amb pintura, disseny, escultura, edicions, fotografies, projeccions, obres sobre paper, etc. I, en col·laboració amb el Museu Nacional Centre d’Art Reina Sofía (MNCARS), coprodueix una mostra que acosta la importància de l’obra d’Elena Asins, com a reconeixement a les investigacions persistents dutes a terme per l’artista i els seus resultats plàstics.

Per a conéixer l’heterogeneïtat i riquesa de l’art valencià, el Consorci de Museus presenta en Las Cigarreras ‘Art contemporani de la Generalitat IV’, amb les obres adquirides en 2020 per la Generalitat Valenciana. En 2017, la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport va iniciar una campanya d’adquisició d’obres d’art per a reunir una col·lecció de peces representatives de l’actualitat artística en la nostra comunitat. Una col·lecció que disposa ja de 129 peces, amb una presència equilibrada d’obres de dones i homes, intergeneracional i amb artistes procedents de tot el territori.

Música, dansa, art urbà i reflexió per a públics actius

El CMCV experimenta introduint les experiències de música i dansa en espais museístics, hibridant llenguatges artístics i enriquint la percepció dels públics. Per a això, oferirà al públic activitats i cicles com ‘Noves expressions sonores’, Urban Tactics, el Máquina, festival d’art i pensament, i el festival de producció i música electrònica EnsoLAB en Las Cigarreras, que, a més, serà testimoni de la creació de la Fonoteca Valenciana, una plataforma per al registre i la divulgació de l’art sonor. MACA en vivo, per la seua banda, permetrà disfrutar de la millor dansa contemporània.

L’art en el seu vessant més social

La programació anual consolidarà el paper de l’art en el seu vessant més social i inclusiva. El CMCV impulsarà el ‘Manual de serigrafía en lectura fácil’, que permetrà acostar la serigrafia a persones amb diversitat funcional en el MACA, i sis joves amb discapacitat intel·lectual desenvoluparan les residències de La Llavor Artística en Cigarreras. A aquests projectes s’uneixen altres propostes que impulsen un intercanvi d’experiències enriquidor: ‘Ficciones compartidas’, de La Cuarta Piel, a l’assecador de l’antiga Fàbrica de Tabacs d’Alacant, o el congrés experiencial Jugaxata en Cigarreras per a divulgar la importància de jugar en totes les esferes del nostre dia a dia.

Residències artístiques i projectes educatius

A més, el Consorci de Museus produeix íntegrament projectes educatius, residències artístiques i altres convocatòries que es desenvolupen en Cigarreras, MACA i centres educatius d’Alacant, i altres municipis de la província, en aquest últim cas a través de Resistències Artístiques. En 2022, Idensitat i el Consorci activen la tercera edició d’‘Estètiques transversals’, i el CMCV impulsa ‘CoSSos. Comunitats de sabers subalterns’ i les quatre residències de producció artística de Cultura Resident en Cigarreras.

En el cas del Museu d’Art Contemporani d’Alacant, es treballarà en el projecte seleccionat en l’actual convocatòria de ‘Cercles. Joves activant museus’, una iniciativa conjunta de l’Institut Valencià de la Joventut (IVAJ) i del Consorci de Museus, i en les propostes de ‘Tangent. Projectes de mediació cultural’.

error: Content is protected !!