Del 15 al 17 de gener tindran lloc les jornades ‘Art i escola. Quin art per a quina educació?’, en la Facultat de Belles Arts de la UPV
- El programa inclou xarrades, conferències i tallers amb la finalitat d’integrar les pràctiques artístiques en el sistema educatiu per a enfortir l’aprenentatge
- Les sessions, d’entrada lliure amb inscripció prèvia, van dirigides a docents, gestors culturals, mediadors i estudiants d’art
El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV), a través del programa nacional ‘Planea Red de Arte y Escuela’, i en col·laboració amb el Departament d’Escultura de la Universitat Politècnica de València (UPV), promou les primeres jornades sobre la presència de l’art en el sistema educatiu actual.
Des del pròxim dia 15 i fins al 17 de gener de 2025 se celebrarà ‘Art i escola. Quin art per a quina educació?’, en l’Auditori Alfons Roig i la Mediateca de la Facultat de Belles Arts del Campus de Vera.
Les jornades tractaran la importància de les pràctiques artístiques en els processos formatius de la infància i l’adolescència, amb la finalitat de destacar el seu paper transversal en l’aprenentatge i enfortir la seua presència en el sistema educatiu.
El director-gerent del CMCV, Nicolás Bugeda, ha destacat que “un dels fins fundacionals del Consorci de Museus és impulsar el coneixement i la difusió didàctica de l’art valencià, així com les pràctiques artístiques com a ferramenta d’aprenentatge en els centres educatius. Este és el sentiment de la celebració de les primeres jornades que fusionen art i escola”.
Estes trobades formen part del node valencià (PERMEA) del programa ‘Planea. Red de Arte y Escuela’, impulsat per la Fundació Daniel i Nina Carasso, que pretenen donar veu a una sèrie de professionals de l’art i de l’escola, que treballen juntament amb l’objectiu d’analitzar els diversos enfocaments que donen forma a les relacions entre contextos artístics i educatius i conéixer propostes innovadores.
Tres dies de conferències, taules de debat i tallers
Del 15 al 17 de gener se succeiran conferències, taules col·loqui i tallers a càrrec dels coordinadors de la Red Planea, artistes vinculats a la xarxa i docents de centres educatius de Primària i Secundària.
El programa començarà el dimecres 15 en l’Auditori Alfons Roig amb la presentació de les jornades a càrrec de Clara Boix, doctora en Belles Arts i coordinadora de la Red Planea. A continuació, Andrea de Pascual, coordinadora del col·lectiu d’art i educació Pedagogías Invisibles, oferirà la conferència titulada ‘Quin art per a quina educació?’.
La jornada continuarà amb la taula redona ‘És l’escola un espai per a la creació artística?’, i tancarà el dia Pedro Jiménez, de la cooperativa de mediació, educació i art ZEMOS98.
El dijous 16, tres artistes en residència en centres educatius presentaran els seus projectes: Estelle Jullian, mostrarà ‘Más denso y salado’; Julián Barón, ‘Adolescencia móvi’, i Marta García, ‘Cos i espai’.
Com a colofó, el divendres 17, ‘Formes i formats de l’art i l’escola’ abordarà les diferents caixes de recursos i experiències que s’han dut a terme en el marc de la Red Planea en els últims cinc anys.
Seguiran dos tallers pràctics: ‘Animaleta’, a càrrec de Sara Álvarez i Carmelo José Gabaldón, i ‘Jugant amb dades’, de Diego Díaz, en els quals es posaran en pràctica els materials que han desenrotllat.
En resum, durant totes les jornades s’abordaran els temes de l’educació artística del present, les pràctiques d’artistes com a ferramenta transversal en l’escola, les residències d’artistes en centres educatius i la mediació cultural en contextos educatius.
Esta acció formativa està dirigida a estudiants i professionals de l’art, mediadors, docents i gestors culturals. L’entrada és gratuïta amb inscripció prèvia en la web de la UPV.