EL CONSORCI DE MUSEUS OBRI LES INSCRIPCIONS PER A LA SISENA EDICIÓ DEL MÀSTER PERMEA

El programa, desenvolupat pel CMCV junt amb la Universitat de València, començarà la seua sisena edició l’octubre de 2023

El primer període de preinscripció està obert fins al 15 de maig, el segon fins al 15 de juliol i el tercer i últim termini serà fins al 30 de setembre

El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV) prepara ja junt amb la Universitat de València una nova edició del ‘Màster PERMEA. Programa experimental de mediació i educació a través de l’art’, que en l’actualitat està immers en el període lectiu de la seua cinquena edició. Aquest màster, creat en 2017, és la primera iniciativa de formació en educació i museus del panorama estatal impulsada des d’una institució cultural i amb un caràcter tan especialitzat.

El programa acaba d’obrir la primera fase de preinscripció per a totes aquelles persones interessades, disponible fins al 15 de maig. Posteriorment, s’oferiran dues fases més d’inscripció compreses entre el 15 de maig i el 15 de juliol, i des de mitjans de juliol fins al 30 de setembre, data en què es donaran per finalitzades les sol·licituds d’accés al màster, que començarà l’octubre de 2023.

PERMEA va començar en 2018 com un programa experimental i al llarg de les seues cinc edicions s’ha consolidat com un referent internacional, connectat amb institucions de prestigi com el Museu Reina Sofía i el Museu Thyssen-Bornemisza a Madrid, el CCCB i el MACBA a Barcelona, el Museu Boijmans Van Beuningen de Rotterdam, la biennal itinerant europea Manifesta o el Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC) de València, on s’imparteixen les classes, en un espai propi que permet a les i els estudiants estar en contacte amb les activitats i agents que agiten la programació del CCCC.

El màster està dirigit a artistes, docents, mediadores i mediadors culturals, així com a qualsevol persona interessada en l’àmbit de trobada entre les pràctiques artístiques, la mediació i les institucions culturals. El període lectiu del màster PERMEA començarà l’octubre de 2023 i finalitzarà el desembre de 2024, incloent-hi la realització de pràctiques entre gener i desembre tant al Centre del Carme com en altres centres associats com el Museu Nacional Reina Sofía, el Museu de Belles Arts de València, el Centre Cultural La Nau, entre altres. Així, el programa permet participar en projectes de mediació i educació a través de l’art en diferents àmbits, tant en contextos institucionals com privats i independents.

“El creixement i desenvolupament d’aquest programa experimental de mediació i educació que vam crear en 2017 des del Consorci de Museus és una resposta activa a la necessitat de formar professionals de mediació i educació a través de l’art en l’àmbit cultural i museístic. Els bons resultats obtinguts de les primeres cinc edicions d’aquest màster, que aposta per la combinació entre el desenvolupament teòric i pràctic des del Centre del Carme, reafirmen el seu valor i importància per al sector”, assenyala el director del Consorci de Museus i del CCCC, José Luis Pérez Pont.

Cinquena edició del màster PERMEA 2022-2023

En l’actualitat, el màster que comprén el període de 2022-2023 està en ple desenvolupament, a molt pocs mesos del seu comiat teòric el mes de juny, per a posteriorment començar a desenvolupar el treball final de màster durant el segon semestre de 2023, la presentació de projectes durant el mes de desembre i la realització de pràctiques professionals.

A mesura que van esdevenint-se les edicions, és més notable l’alta participació internacional de l’alumnat que, sumat al local, conforma un mapa d’inscripcions que arriben des d’Itàlia, Colòmbia, Xile, Cuba, Argentina, Uruguai o Mèxic.

Aquest curs ha comptat en el seu quadre docent amb professionals de prestigi com Johanna Palmeyro, Sara Torres Vega i Farid Rakun del col·lectiu ruangrupa —comissaris de l’última Documenta de Kassel— i amb convidats que formen part de la galàxia docent des del primer any de Permea: Jordi Ferreiro, Javier Rodrigo, Monica Hoff, Yoeri Messsen, María Acaso, Pedagogías Invisibles, entre altres.

Preinscripció curs 2023-2024

L’educació s’ha situat des de fa set anys com un dels eixos centrals del Consorci de Museus, articulant programes de mediació cultural, projectes i activitats que vinculen comunitat, art i escola i acosten les programacions dels museus i els centres d’art a tota la ciutadania mitjançant noves metodologies.

Per a aquesta nova edició de PERMEA 2023-2024, des del Consorci de Museus es preveu una consolidació i reconeixement del programa des del punt de vista nacional, a què cal afegir una diversa i funcional participació de docents tant nacionals com internacionals de reconegut prestigi. A més de la presència d’una xarxa de col·laboracions institucionals amb organitzacions, museus i centres d’art de tota Espanya.

Dins del màster PERMEA, l’experimentalitat juga un paper de gran rellevància dins del programa, entesa com a procés continu de reflexió sobre el model docent a través de la posada en pràctica de nous formats i la participació d’agents innovadors.

El pròxim 6 de juny, de 18.00 a 20.00 hores, tindrà lloc al CCCC la Jornada de Portes Obertes de PERMEA. Aquesta té com a objectiu que qualsevol persona interessada a fer el màster s’informe, conega en més profunditat el programa o plantege els seus dubtes sobre aquest. L’activitat té previst realitzar-se mitjançant inscripció prèvia i es comunicarà pròximament tant en el web com en les xarxes socials del Centre del Carme i del Consorci de Museus.

Com a gran novetat d’aquesta pròxima edició, el Centre del Carme presenta una nova aula totalment renovada des d’on s’impartiran les classes del màster. Aquesta suposa la consolidació del programa amb un espai específic dins del CCCC que s’ha actualitzat mitjançant un procés participatiu de l’alumnat.

La primera fase de preinscripcions del màster PERMEA ja està oberta i es pot realitzar omplint el formulari ubicat en la pàgina web d’ADEIT. La informació del programa pot consultar-se tant en el web d’ADEIT com en el del Consorci de Museus.

El màster està dirigit per Clara Boj, artista, docent i investigadora cultural; Ester Alba, vicerectora de Cultura de la Universitat de València, i José Campos, coordinador d’Educació i Mediació del Consorci de Museus.

error: Content is protected !!