EL CONSORCI DE MUSEUS PRESENTA AMB OPEN STUDIOS ELS RESULTATS DE LES SEUES RESIDÈNCIES D’INVESTIGACIÓ AL MENADOR

El 15 de desembre se celebraran els Open Studios, que mostren el resultat de les residències d’investigació artística de Cultura Resident 2021

Amb la trobada, Noelia Moyano, Marta García, Carlos Miguel Sánchez, Ana Roca, David Gohner, Carmen Jiménez, Art al Quadrat i Bosque Anouk finalitzen les seues residències

Els i les residents d’investigació artística de Cultura Resident 2021 ultimen els seus projectes per a mostrar el resultat de diversos mesos de treball al Menador Espai Cultural de Castelló. El pròxim 15 de desembre se celebraran els Open Studios, les trobades entre artistes, públic i teixit cultural que posen el colofó al programa de residències que impulsa el Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV) juntament amb la Direcció General de Cultura i Patrimoni de la Generalitat Valenciana.

El Menador és, precisament, l’espai en què s’han desenvolupat les residències d’investigació artística de Cultura Resident, un projecte que té com a objectiu impulsar la creació contemporània i enfortir el teixit cultural valencià i per a fer-ho facilita temps, espais, acompanyament i recursos econòmics per al desenvolupament del seu treball. A aquest espai s’uneix el Centre Cultural Las Cigarreras d’Alacant, on es realitzen les residències de producció artística; i el Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC) de València, per a les residències de mediació cultural.

José Luis Pérez Pont, director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV), ha valorat que “en 2017 vam posar en marxa Cultura Resident, el primer programa autonòmic de residències artístiques en el nostre territori. En aquests anys hem assentat el projecte i hem obert línies de col·laboració internacional per a donar suport i fomentar oportunitats. Ara presentem els resultats de les residències de 2021, que en aquests mesos han desenvolupat projectes molt interessants i han comptat amb un programa d’acompanyament molt enriquidor que els impulsa en la seua carrera professional”.

Roser Colomar, coordinadora del programa d’acompanyament de Cultura Resident, ha destacat que “els Open Studios són un moment clau en les residències perquè es converteixen en un espai de trobada amb la ciutadania i el teixit cultural, que podrà conéixer de primera mà els resultats i els processos de les residències. Però també ho és Transferències, les trobades entre residents actuals i d’anys anteriors, un lloc on es poden establir vincles i intercanviar idees, així com altres activitats i tallers organitzats des del Consorci de Museus”.

Quatre residències d’investigació artística

Al setembre van començar les quatre residències d’investigació artística d’aquesta edició de Cultura Resident. Aquesta convocatòria es dirigeix a creadors i creadores amb propostes inèdites d’investigació dins del camp de la cultura contemporània i que requereixen un temps d’estudi i evolució, amb independència del suport triat, en finalitzar el període de residència.

Una d’aquestes residències és la del projecte ‘O_O Maneres de cohabitar el cos (III)’, de Noelia Moyano Arcos i Marta García. Constitueix la tercera part de la investigació començada en 2018 denominada ‘La desconstrucció del cos social femení en una perspectiva multicultural contemporània. Connexions entre arts del moviment i societats’.

En aquesta tercera línia de treball, les residents amplien les ciutats que cal investigar per a una major immersió cultural. “El projecte es continua sustentant en dos pilars fonamentals: El cos social femení i la recerca de les maneres de cohabitar en el cos la dansa tribal fusió i la dansa contemporània, principalment”, expliquen.

D’altra banda, Carlos Miguel Sánchez, Ana Roca, David Gohner i Carmen Jiménez Suero han desenvolupat la investigació ‘CMS Foundation. ¡La estafa de la imagen!’. “El marc va començar delimitant les obres d’art, a continuació el cub blanc ha legitimat qualsevol exposició i finalment, hui, la quadrícula de la xarxa social converteix aquesta exposició en realitat. Convivim resant a les ‘fake news’, per la qual cosa el que és simulacre és més cert que la veritat i la veritat deixa de ser si no es publica”, assenyalen.

“Per aquest motiu pensem que ‘l’estafa de la imatge’ s’ha convertit en la forma més productiva de dur a terme la divulgació de l’obra artística. Els grans museus necessiten activar el públic a través de la web, per a aconseguir més assistència o, almenys, per a oferir-los la sensació d’haver estat sense haver-ho fet mai”, afigen.

‘En la pell de… La memòria de les dones represaliades a Castelló’, d’Art al Quadrat, duo format per Mónica i Gema del Rey Jordà, és la tercera de les investigacions d’aquesta edició. Continua amb el treball que van començar en 2016, amb el qual recullen la història de dones represaliades durant la Guerra Civil i el franquisme, i ara plasmen aquesta repressió en la seua pell.

La investigació aborda diferents causes per les quals les dones van ser represaliades a Castelló: per perillosa, miliciana, mestra, maçona, afiliació política, per estudiar…. “Per aquest motiu, hem buscat informació i documentació en diferents entitats de la localitat (o contigus), com l’Arxiu Històric de Castelló, grups per la investigació de memòria històrica de Castelló, historiadors, UJI, … o altres pròxims de la Comunitat Valenciana, com per exemple l’Aula d’Història i Memòria Democràtica de la UV i d’historiadores com  Ana Aguado, Carmen Agulló, Vicenta Verdugo”, expliquen.

Finalment, en la convocatòria han participat Bosque Anouk (David Feroce i Böho), amb ‘Ecos de la tierra’. El projecte naix com una simbiosi entre ceràmica, música i arrels historiconaturals de Castelló i totes les cultures subjacents a la regió. A partir d’aquestes es vol construir un estudi etnomusicològic basat en la recreació física i patent dels instruments musicals autòctons emanats de la mateixa terra. Instruments lligats a la fragilitat de l’ecosistema i a una invalorable realitat els peus de la qual caminen hui a punt   de desaparéixer.

La idea d’‘Ecos de la tierra’ és poder contactar i col·laborar amb productors i productores locals tant en les argiles que s’han d’utilitzar com en un altre tipus de materials i ferramentes. El projecte busca ser una activitat reflexiva, per això està obert a qualsevol institució que vulga recrear i continuar la seua labor, en països o regions veïnes, per a crear així un teixit entre tots els territoris explorats.

Programació

El públic podrà gaudir dels Open Studios el dimecres 15 de desembre al Menador Espai Cultural de Castelló, amb un itinerari en què participaran els i les artistes residents d’aquesta edició.

L’obertura serà a les 17.30 hores a la sala d’actes del Menador, on es presentaran les residències. A les 18.00 hores se celebrarà l’itinerari performativo de ‘O_O Maneres de cohabitar el cos (III)’, al qual seguirà la mostra ‘En la pell de… Memòria de les dones represaliades a Castelló’, a les 18.45 hores. A les 19.30 hores es passarà a la sala 115, amb la instal·lació ‘Ecos de la tierra’, i a les 20.15 hores tancarà els Open Studios ‘La estafa de la imagen’, de CM Foundation, a la sala 108.

error: Content is protected !!