EL PREMI JULIO GONZÁLEZ DE L’IVAM ÉS PER A CARMEN CALVO

Després del lliurament del guardó, el museu inaugurarà una exposició sobre l’artista valenciana que revisa tota la seua trajectòria

El president de la Generalitat, Ximo Puig, lliurarà el Premi Julio González a l’artista Carmen Calvo (València, 1950) en una cerimònia que tindrà lloc el pròxim 14 de juliol a l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM). La creadora multidisciplinària es converteix, així, en la tercera dona que el rep en els vint-i-dos anys d’història del guardó, després d’Annette Messager en 2018 i Mona Hatoum en 2020, i la primera valenciana.

La directora de l’IVAM, Nuria Enguita, destaca que “Carmen Calvo és una de les artistes més representatives del panorama artístic actual, creadora d’un llenguatge molt personal en el qual els processos de memòria, somni o desig es canalitzen a través d’objectes i imatges del nostre arxiu cultural als quals dota de significats nous”. Una artista “compromesa amb l’art com a pràctica poètica i política, amb obres i instal·lacions que ens interpel·len sobre qüestions com la construcció de la identitat subjectiva i històrica, la violència o la desigualtat de les dones”, matisa.

El Premi Julio González es va instaurar l’any 2000 amb la finalitat de distingir aquelles persones que destaquen en l’àmbit de la creació artística. L’han rebut artistes tan influents com Georg Baselitz, Anish Kapoor, Robert Rauschenberg, Pierre Soulages, Frank Stella, Miquel Navarro, Eduardo Chillida, Jasper Johns, Christian Boltanski o Andreu Alfaro. Des de l’any 2016, el guardó és biennal i està dotat amb 20.000 euros.

Després de l’acte de lliurament, l’IVAM inaugurarà una exposició dedicada a Carmen Calvo que recorre tota la seua trajectòria i el seu procés creatiu. La mostra, que reuneix unes 70 peces, comença amb obres de finals dels anys seixanta del segle XX i culmina amb la presentació d’una instal·lació inèdita que té com a títol ‘La naturalesa agita’.

La col·lecció de l’IVAM compta amb 29 obres de Carmen Calvo, entre dibuixos, pintures, serigrafies, fotografies i instal·lacions. L’any 1990, l’IVAM li va dedicar una important retrospectiva que reunia tots els seus treballs. L’any 2007, el museu valencià li va consagrar una segona mostra que analitzava els últims quinze anys de la seua trajectòria, amb més de cent cinquanta obres entre instal·lacions, dibuixos, objectes, pintures i fotografies. Fa tres anys, la creadora va intervindre en la façana de l’IVAM amb un retrat de gran format, titulat ‘Els cels estan cosits’, que plantejava interrogants sobre la violència masclista, la discriminació sexual i la qüestió de gènere.

error: Content is protected !!