EL RIALTO PRESENTA ‘PERSONA’, DE LA COMPANYIA VALENCIANA LA SUBTERRÁNEA

Les representacions seran de l’1 al 4 de juny

La idea original i la dramatúrgia són d’Ester Medrano i Lucía Sáez 

Continuant el cicle de companyies valencianes, el Teatre Rialto presenta de l’1 al 4 de juny l’espectacle ‘Persona’, una producció de la companyia La Subterránea amb idea original i dramatúrgia d’Ester Medrano i Lucía Sáez.

‘Persona’ és un projecte que tracta de la diversitat, un projecte escènic de creació col·lectiva on es convida a participar diversos col·lectius etiquetats com a vulnerables. Un lloc de trobada i llibertat on s’ha treballat en pro de la creació d’aquest espectacle sobre les inquietuds, els somnis, les pors i les alegries que desitjaven els participants.

Els intèrprets de ‘Persona’ són Tato Aguilar Gimeno, Ana Lacruz, Carmen Lahoz, Marcos Martínez, Joana Martins, Ester Medrano, Yamilé Salcedo Ortuño, M. Carmen S., José Manuel Soriano Mollà i Sam Ulises.

Aquest projecte s’emmarca dins del programa Arts for Change de la Fundació La Caixa, així com en el programa Graners de Creació amb una residència al TAC de Catarroja. La companyia treballa de manera directa amb Creu Roja, Lambda, València Acull, Acova i ONCE, així com l’Escola de l’Actor i l’ESAD.

Per a La Subterránea és fonamental acabar amb l’estigma de molts col·lectius minoritaris. L’estigma social al qual són sotmesos aquests grups és el que genera que en molts casos es troben en risc d’exclusió social i fa complicat per a ells accedir a determinades àrees de la vida laboral i social.

La manera de treballar, per tant, serà un grup de treball en el qual els participants provinguen de col·lectius diferents i que tinguen inquietuds artístiques o s’estiguen formant en l’àmbit professional en el camp de les arts escèniques.

L’objectiu és treballar amb col·lectius diversos on no se signifique la característica de cada col·lectiu, sinó la característica de cada participant que el fa únic i irrepetible. Així es generen vincles entre els participants.

Aquesta manera de treballar amb la diversitat de grups provoca un treball de mediació molt interessant i específic. La cerca de nous espectadors es potencia i es facilita, ja que les connexions directes de cada participant generen un públic igualment divers que no és l’habitual de les sales de teatre.

La Subterránea compleix, en 2023, 10 anys d’experiència artística i social, cadascuna de les persones que formen l’equip de treball està especialitzada en una àrea concreta, sempre treballant de forma horitzontal, de manera que cadascú fusione les seues habilitats i coneixements en pro de la creació de l’espectacle.

El resultat de treballar d’aquesta manera, encara que és més costós, ja que es necessita temps per a dialogar, reflexionar i negociar, és molt gratificant, perquè cada àrea creix gràcies a la influència de les altres generant una fusió d’universos que, per la idiosincràsia dels col·lectius diversos amb els quals es treballa, són molt heterogenis, i amb unes capacitats i unes necessitats completament diferents que donen sempre com a resultat un contingut atípic i interessant.

error: Content is protected !!