El Teatre Arniches d’Alacant acull ROS Film Festival amb sis sessions de cine

El Teatre Arniches d’Alacant acull ROS Film Festival amb sis sessions de cine

  • El Teatre Arniches i el Maca es convertixen en les principals seus del primer festival del món de curtmetratges de ciència-ficció amb robot 
  • El festival, que se celebra a Alacant fins al 27 de novembre, oferix a l’Arniches quatre sessions de projecció i dos funcions d’arts escèniques
  • La V Edició del ROS preestrena el pròxim 24 de novembre, fora de concurs, la pel·lícula Robot Dreams, de Pablo Berger

L’Institut Valencià de Cultura (IVC) ha presentat ROS Film Festival amb sis sessions de cine al Teatre Arniches d’Alacant, que acull del 16 al 27 de novembre la cinquena edició del primer festival del món de curtmetratges de ciència-ficció amb robot.

La Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport es convertix així en un dels principals impulsors d’este festival, que té com a meta la difusió d’històries en què robots i intel·ligències artificials, a soles o en companyia d’humans, són els protagonistes.

La delegada territorial de l’IVC, Alicia Garijo, acompanyada del director del festival Ricardo Dominguez Jover i Rosa Castells, conservadora i responsable de les col·leccions del Museu d’Art Contemporani d’Alacant (Maca) han presentat els detalls de la programació d’este festival que, en paraules d’Alicia Garijo, per a qui la incorporació del Ros Festival Film a la programació del Teatre Arniches “és una gran notícia”. 

“Si a més ens acompanya el Maca, ho és encara més, perquè hi ha projectes que, en solitari, són molt més difícils d’emprendre i les sinergies d’institucions són en cultura, imprescindibles i demostren la vigència i bona salut dels que se sumen a la iniciativa”, ha assegurat Garijo. 

Des de la direcció del festival, Domínguez ha afirmat que enguany “hem fet un salt de qualitat gràcies al suport del Maca i el Teatre Arniches de la Conselleria de Cultura i Esport, on hem inclòs per primera vegada activitats capdavanteres d’arts escèniques”. “El cartell és, a més, una picada d’ullet al món del teatre, el símbol del qual són les màscares, i el cine amb la imatge d’una màscara lleugerament robotitzada”.

Rosa Castells, responsable del Maca, ha afegit que Ros Film Festival és una iniciativa “ja consolidada de qualitat que ha demostrat que els projectes d’art i tecnologia no sols són possibles sinó necessaris i, en eixe context, la participació i suport del Maca al festival servix d’homenatge i contextualització de l’obra d’Eusebio Sempere que va ser un dels artistes pioners en la investigació de les relacions entre l’art, tècnica i ciència, i es va acostar a l’ús de la computació en l’art en la dècada dels 60”. 

Quant a projeccions, el plat fort tindrà lloc al Teatre Arniches, els dies 21, 22, 23 i 24 de novembre. En total 60 curtmetratges seleccionats provinents de més de trenta països que mostren distopies, robots, intel·ligències artificials, metaversos addictius i, en alguna ocasió, un delirant sentit de l’humor crític i profundament àcid. 

Les projeccions del ROS començaran el 16 de novembre en ‘Viva la Pepa’ amb la compilació ‘Love, sex and robots’, amenitzada per l’artista Lidia Na.

El divendres 17, a la llibreria Fahrenheit 451, hi haurà una sessió especial de curtmetratges de l’Escuela Cubana de Animación (Animados ICAIC), mentre que la tercera jornada preliminar serà a la sala 8 y ½, que acollirà el dissabte 18 la projecció de les peces de videoart rebudes. 

L’entrada en tots estos casos és gratuïta fins que es complete l’aforament.

La V Edició del ROS Film Festival preestrenarà el pròxim 24 de novembre, fora de concurs, la pel·lícula Robot Dreams, de Pablo Berger. La pel·lícula del guardonat director va captivar el públic del Festival de Cannes i va obtindre el premi del públic en el Festival de Cinema Fantàstic de Sitges. Robot Dreams, produïda per Arcadia Motion Pictures, amb la qual el director ja va treballar en Blancanieves Abracadabra, arribarà als cines el pròxim 6 de desembre. 

A la preestrena de la pel·lícula a Alacant acudirà el compositor de la banda sonora, Alfonso Vilallonga, que compta en el seu palmarés, igual que el director, amb diversos premis Goya.

El ROS Film Festival inclou també en la seua programació dos espectacles d’arts escèniques en què la tecnologia és la protagonista. En el primer, Control Freak de Kulu Orr, un personatge graciós i commovedor intenta interactuar amb el públic, mentre lluita amb la seua ineptitud social i amb els complexos sistemes en l’escenari.

D’altra banda, l’arribada a Mart del robot Perseverance ha servit d’inspiració a la companyia alacantina, recentment premiada en l’última edició dels Premis de les Arts Escèniques Valencianes,  Marroch. En Perseverance, a més d’acostar la dansa al públic més jove, la peça mostra un món distòpic que ens ajuda a prendre consciència de l’estat del nostre planeta. Control Freak Perseverance tindran lloc al Teatre Arniches els dies 25 i 26 de novembre respectivament. 

Una altra de les apostes del festival és el taller ‘Pràctica artística en l’era de la intel·ligència artificial. De Sempere als nostres dies’, que impartirà Daniel García Andújar al MACA. S’hi exploraran les àmplies possibilitats que les tecnologies emergents oferixen a l’àmbit artístic, al mateix temps que es retrà homenatge a un visionari que va travessar estes fronteres molt abans que es convertiren en una tendència: Eusebio Sempere. 

El taller tindrà lloc els dies 23 i 24 de novembre a les 16 hores amb entrada gratuïta amb inscripció prèvia; l’aforament està limitat a 25 places que ja estan cobertes, per la qual cosa s’ha activat la llista d’espera. 

Com a activitats per al públic infantil i juvenil, es projectarà el dia 20 a Aigües i Crevillent una selecció especial de curtmetratges amb robots apta per a menors,juntament amb la realització de tallers on els participants es podran familiaritzar amb el cine i la pràctica robòtica. 

Només per a públic adult serà la festa del dia 23 al Söda Bar, amenitzada per Lorena Sánchez de QUO i amb la presència de diversos dels convidats al festival, a més el públic assistent podrà disfrutar dels vídeos musicals presentats a concurs.

Totes les obres audiovisuals formen part de la selecció oficial del ROS, en què un jurat format per Javier Ordoñez, catedràtic d’Història de la Ciència de la Universitat Autònoma de Madrid i president del jurat; Lorena Sánchez, redactora cap de la revista QUO; Daniel García Andújar, pioner del NetArt a Espanya, Natalia Pérez-Galdós, escriptora i divulgadora científica i Edite Felgueiras, comunicadora científica al CERN i directora del Braga Science Festival, concedirà 2.000 euros en premis. 

El ROS Film Festival és una idea original d’El Caleidoscopio i compta amb el finançament de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament d’Alacant i l’Institut Valencià de Cultura.

error: Content is protected !!