GUARDAMAR DEL SEGURA i GELDO SERAN LES CAPITALS CULTURALS VALENCIANES 2023

L’acte de reconeixement per part del departament de Tamarit se celebrarà el gener de 2023

Cultura de la Generalitat inclou en els reconeixements fons econòmics per a les dues capitals culturals valencianes i aportarà programació pròpia a les dues poblacions

Cultura de la Generalitat ha determinat que les capitals culturals valencianes per a 2023 siguen Guardamar del Segura i Geldo, dues localitats que es convertiran en el punt de referència cultural del nostre territori. Així s’ha decidit en la comissió avaluadora que les ha seleccionades per a prendre el relleu d’Alzira i Aielo de Malferit entre les més d’una desena de candidatures presentades.

La consellera Raquel Tamarit ha sigut l’encarregada de comunicar el reconeixement als alcaldes i ha destacat que “els municipis valencians, grans i menuts, estan demostrant cada vegada més la voluntat de fer de la cultura un eix central per al seu desenvolupament i la seua projecció. Ho demostren a la perfecció les que seran capitals culturals valencianes 2023 perquè situen la cultura al centre del seu discurs com a motor de cohesió social, desenvolupament econòmic i bé essencial per a la ciutadania. Les dues noves capitals culturals valencianes comptaran amb fons econòmics per a desenvolupar encara més les seues programacions i també amb programació que arribarà dels nostres espais culturals amb exposicions d’obres d’art dels nostres museus, espectacles de l’Institut Valencià de Cultura i música de Les Arts.”

Guardamar del Segura, capital cultural valenciana 2023

Guardamar del Segura ha sigut seleccionada com a capital cultural valenciana 2023 per a un municipi de més de 5.000 habitants. Amb el projecte ‘Guardamar del Segura, cultura de dunes i aigua’, la localitat del Baix Segura ha plantejat una proposta que engloba espectacles culturals, promoció del ric patrimoni arqueològic del municipi i una extensa programació didàctica de tallers, rutes i visites guiades. Justament en la part didàctica se centra molt en la potenciació cultural per als més menuts amb el personatge Duna.

Cal recordar que Guardamar del Segura és una població que disposa d’un excepcional patrimoni arqueològic com són els jaciments de la Ràbita Califal i la Fonteta, així com una icona com és el bust de la Dama de Guardamar, que va ser trobada en el jaciment de Cabezo Lucero; sense oblidar la importància que té com a enclavament pel que fa a l’arqueologia submarina.

Els diferents objectius que s’han destacat per part de Guardamar del Segura per a obtindre el títol de capital cultural valenciana s’embranquen perfectament en les accions de vertebració cultural, potenciació de l’associacionisme municipal vinculat a la cultura, democratització de la cultura i foment del patrimoni arqueològic valencià i d’atracció de públic i visitants a una població que fomenta un turisme cultural i sostenible més enllà del model turístic de sol i platja.

El projecte de Guardamar del Segura preveu un calendari cultural ja concretat per a 2023, que es completarà amb l’aportació econòmica que atorga Cultura de la Generalitat i els diferents espectacles i exposicions que programaran els diferents espais culturals de la Conselleria en la capital cultural valenciana 2023.

Geldo, capital cultural valenciana 2023

Geldo ha sigut seleccionada com a capital cultural valenciana 2023 per a un municipi de menys de 5.000 habitants. Amb 640 habitants i al cor de l’Alt Palància, Geldo es converteix en la capital cultural valenciana 2023 amb un projecte ple d’aliances amb organitzacions i col·lectius culturals, així com amb la resta de poblacions de la comarca, per a esdevindre un epicentre de programació cultural vertebrador amb el lema ‘La Cultura que ConMueve’.

Les propostes que planteja Geldo enforteixen els ponts entre educació i cultura per tal de crear sinergies entre el seu veïnat, amb els pobles que l’envolten i projectar-se també cap als visitants. Un objectiu que, amb el reconeixement com a capital cultural valenciana, permetrà al poble del Palància esdevindre focus de cultura i projectar i donar visibilitat al seu patrimoni com el castell palau dels Ducs de Medinaceli; o atraient més públic en els diferents festivals que es porten a terme en la població vinculats a l’art urbà, el cinema, la fotografia, la literatura o la música.

La seua capacitat per a sumar propostes i vertebrar la comarca mitjançant l’activitat cultural, així com per a cohesionar el teixit associatiu cultural es podrà ampliar amb els fons econòmics que Cultura de la Generalitat hi destina pel reconeixement que li ha sigut atorgat. Alhora, la programació dissenyada per a commemorar que és capital cultural valenciana 2023 es complementarà amb espectacles, exposicions i música que programarà Cultura de la Generalitat en el poble.

Comissió de valoració de projectes 2023

La comissió avaluadora de les candidatures ha estat conformada per la consellera d’Educació, Cultura i Esport, Raquel Tamarit; el secretari autonòmic de Cultura i Esport, Ximo López Camps; la directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga; el director general de l’Institut Valencià de Cultura, Abel Guarinos; els caps dels serveis territorials de Cultura d’Alacant, Castelló i València, i representants del Consell Valencià de Cultura, la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, l’Agència Valenciana del Turisme i les universitats valencianes.

Reconeixement de capital cultural valenciana

La capital cultural valenciana és un reconeixement anual creat per Cultura de la Generalitat l’any 2016 amb l’objectiu d’incentivar la vertebració de la cultura, que reconeix les poblacions que destaquen per fer una aposta ferma per la cultura com a instrument de cohesió social i de foment econòmic.

Gandia va ser elegida com a primera CCV per al període 2017-2018. Amb la incorporació de dues distincions, una per a municipis de més de 5.000 habitants i una altra per als que tinguen menys de 5.000 habitants, Sagunt i Potries prengueren el relleu com a CCV el 2018-2019; Altea i Vilafranca ho foren durant el període 2019-2020; Alcoi i Bocairent tingueren el reconeixement en 2021, i les actuals capitals culturals valencianes, amb una extensa programació durant 2022, són Alzira i Aielo de Malferit.

Amb aquest reconeixement, es vol promoure per part de la Generalitat una descentralització de l’oferta cultural, millorar les comunicacions entre la Generalitat i els agents culturals de tot el territori valencià i garantir l’accés universal a la cultura.

error: Content is protected !!